Školstvo u medijima
ŠTO SE DOGAĐA SA ZDRAVLJEM DJECE KAD U ŠKOLI SVAKODNEVNO TRČE 15 MINUTA
Učitelji i djeca osmislili su Dnevnu milju
objavljeno: 18. lipnja 2018.

… da bi 15 minuta trčala ili šetala u krug na školskom igralištu. Djeca koja trče svaki dan pretrče jednu milju, odnosno 1,6 kilometara.

Ova je inicijativa razvijena prije šest godina u Osnovnoj školi St. Ninians u Škotskoj, gdje su djeca i učitelji smatrali da bi učenici trebali biti u boljoj formi. Druge su škole ubrzo shvatile vrijednost inicijative Dnevna milja  i ona se počela širiti. Sada se provodi u otprilike polovici osnovnih škola u Škotskoj i u četvrtini engleskih škola. Škole u SAD-u, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Nepalu i Australiji također su prihvatile ovu inicijativu. 

 

Uza sav ovaj entuzijazam, bilo je vrijeme da istraživači postave očito pitanje: isplati li se to zaista?

■  NEAKTIVNA DJECA

Pozadina inicijative globalni je problem dječje fizičke (ne)aktivnosti. Svjetska zdravstvena organizacija  preporučuje da djeca imaju barem 60 minuta umjerene do energične fizičke aktivnosti svaki dan – one vrste aktivnosti zbog koje će ostati bez daha. Ona bi također trebala raditi vježbe za snagu  svaki tjedan, koje služe ojačavanju mišića. Unatoč tome, manje od 40 posto djece postiže ove preporučene razine.

Neovisno o vježbama koje radite, previše vremena provedenog u sjedećem ili ležećem položaju također je loše za vaše zdravlje. Preporučeni je maksimum dva sata dnevno tijekom gledanja TV-a i ograničeno sjedenje ostatak vremena. Međutim, to ostvaruje manje od 40 posto djece diljem svijeta. Najzdraviji ljudi mnogo vremena provode umjereno odnosno energično vježbajući, a vrlo malo u sjedećem položaju.

Broj pretile djece drastično se povećao proteklih godina, a nedostatak vježbanja i previše sjedenja neki su od uzroka. Pretila djeca sklonija su dijabetesu, srčanom udaru i srčanim bolestima kasnije u životu, stoga to izravno utječe na njihovu kvalitetu života i potencijalno na njihov životni vijek.

Jednako je zabrinjavajuće to što je fizička kondicija djece značajno pala od 1980-ih. Djeca više ne mogu trčati onoliko koliko su njihovi roditelji mogli bez zaustavljanja.

■  ŠTO SMO OTKRILI

Vlade diljem svijeta uvele su razne mjere temeljene na istraživanjima u borbi protiv ovih problema. Jedna je od odluka bila povećati broj sati tjelesnog odgoja, ali s polovičnim uspjehom.

Dvije su glavne prepreke: svaka mjera mora biti nešto što će djeca nastaviti raditi i to mora poboljšati njihovo zdravlje.

DNEVNA MILJA privlači pozornost zbog toga što je jednostavna i nisu je osmislili istraživači već učitelji i djeca. Činjenica da toliko mnogo škola sudjeluje sugerira da djeca ustraju u njoj. Stoga, koje su dobrobiti za njihovo zdravlje?

Djeca provode Dnevnu milju kad njihov učitelj to odredi. Obično rade kombinaciju hodanja i trčanja na školskom terenu ili igralištu u običnoj školskoj odjeći i cipelama. Važno je napomenuti da svako dijete određuje vlastiti ritam i da za to vrijeme može pričati s drugim učenicima ili učiteljima.

Usporedili smo 391 dijete u dobi od četiri do 12 godina u dvije lokalne škole tijekom jedne školske godine. Jedna je škola upravo uvela Dnevnu milju, a druga nije. Na početku i na kraju studije provjerili smo sposobnosti svakog djeteta na sljedeći način: kondicija, razina fizičke aktivnosti i vrijeme provedeno u sjedećem položaju, tjelesna masnoća.

Djeca u školi koja je uvela Dnevnu milju povećala su svoje fizičke aktivnosti za devet minuta dnevno (oko 15 posto) te smanjila vrijeme sjedenja za 18 minuta dnevno (oko 6 posto). Nakon toga djeca su mogla pretrčati do 40 metara više (otprilike 5 posto), dok se njihova tjelesna masnoća smanjila u prosjeku za 1,4 mm ili 4 posto.

Neki propitkuju utjecaj Dnevne milje na vrijeme poučavanja, ali nema mnogo razloga za to. Prethodno smo pokazali  kod gotovo 12 tisuća djece da ih je sličan režim vježbanja učinio budnijima, povećao njihovu pažnju i pamćenje te im donio osjećaj blagostanja. Također smo doznali tvrdnje i o drugim koristima, poput boljeg sna i prehrane.

Ukratko, naši rezultati nalažu da je Dnevna milja definitivno isplativa. U budućnosti trebamo proširiti svoje istraživanje i pokušati shvatiti može li ova inicijativa funkcionirati u drugim obrazovnim okruženjima, poput srednjih škola, te je li primjenjiva na učenike s različitim pozadinama.

Trenutačno, Dnevna milja sigurno može poboljšati dječje zdravlje i donijeti im blagostanje.

………………..

NAPOMENA:

  • Portal The Conversation neovisni je izvor vijesti i stavova iz akademske i istraživačke zajednice. Njihov tim profesionalaca surađuje sa sveučilištima i istraživačkim institutima te stručnjacima koji svoje znanje žele podijeliti sa širom publikom.
  • Izvor: theconversation.com