Savjeti stručnjaka
10 STVARI KOJE ODLIČNI RAVNATELJI RADE
Odlični ravnatelji na posao uvijek donose pozitivnu energiju
objavljeno: 15. srpnja 2019.

1) Odlični ravnatelji prepoznaju vrijednost svake odrasle osobe u školskoj zgradi i što češće hvale svoje osoblje.

2) Odlični ravnatelji podupiru svoje učitelje na svakom koraku, bili u pitanju problematični učenici, zahtjevni roditelji i zahtjevni kolege. Oni vjeruju svojim učiteljima, čuvaju im leđa i uvijek su na njihovoj strani.

3) Odlični ravnatelji ne troše previše vremena u svom uredu. Oni su na hodnicima, u učionicama, u zbornici, na mjestima gdje se stvari događaju. Oni su uvijek u interakciji s ljudima koji ih okružuju.

4) Odlični ravnatelji ne pokušavaju sve napraviti sami. Oni uvijek uključuju druge u proces donošenja odluka.  

5) Odlični ravnatelji obraćaju pažnju na postignuća učenika i provode mnogo vremena u učionicama. Oni promiču strateško poučavanje i smisleno ocjenjivanje. Oni također vode brigu o tome da podatci dobiveni putem ocjenjivanja informiraju praksu učitelja.

6) Odlični ravnatelji namjerno kultiviraju kulturu suradnje u svojoj školi. Oni prepoznaju činjenicu da su učitelji jači kada rade zajedno, stoga u školi stvaraju uvjete koji olakšavaju ovaj proces.

7) Odlični ravnatelji nikada nisu zadovoljni s trenutačnim stanjem stvari. Oni imaju visoka očekivanja za sebe i svoje osoblje. Oni promiču odvažnu viziju za svoju školu te inspiriraju druge da postanu još bolji.

8) Odlični ravnatelji razumiju važnost morala svog osoblja, te promišljeno rade na stvaranju dobrih radnih uvjeta za svoje osoblje.

9) Odlični ravnatelji svakodnevno donose pozitivnu energiju na posao. Oni shvaćaju da je pozitivnost esencijalna kvaliteta pri stvaranju školske kulture u kojoj učenici uživaju u učenju, a odrasli vole raditi.

10) Odlični ravnatelji su uvijek fokusirani na djecu. Oni rade na izgradnji odnosa sa svojim učenicima, te vode brigu o tome da svaka odluka u školi bude informirana onime što je u najboljem interesu za učenike.

Katkad uspijevam u navedenome, a katkad ne. Međutim, uvijek ću raditi na tome i davati sve od sebe.

………………

NAPOMENA

  • Danny Steele je ravnatelj koji u svom blogu piše o ljubavi prema učenicima, učiteljima, školskoj kulturi, vodstvu i javnom obrazovanju.
  • Izvor: steelethoughts.com