Školstvo u medijima
ZNANOST O STRESU
Kako neuroznanost pomaže učiteljima da se „isključe” tijekom ljeta
objavljeno: 20. lipnja 2018.

Čak i tjednima nakon završetka nastavne godine mnogi učitelji još osjećaju posljedice stresnoga drugog polugodišta. Za neke je to iscrpljenost od „izgaranja”, a za neke briga o nadolazećoj školskoj godini. Ali postoje jednostavni koraci kojima možete razviti pozitivan način razmišljanja, ojačati svoju izdržljivost i pristupiti novoj nastavnoj godini s manje tjeskobe i većim očekivanjima.

Pristupi koje ovdje nudim temelje se na mom učiteljskom radu, ali i onom u području neurologije. Metode koje predlažem koristile su mojim učenicima u prevladavanju ispitnog stresa, a korisne su i za učitelje koji se suočavaju sa sličnim izazovima.

NE TROŠITE ENERGIJU NA OKRIVLJAVANJE

Učitelji se često smatraju odgovornima za problematično ponašanje učenika, nedovoljno uspješno obrađeno gradivo ili neprilagođavanje nastave potrebama pojedinih učenika. Ako se i vi osjećate tako, znajte da niste sami, već dio sve veće skupine posvećenih i snalažljivih učitelja koji osjećaju sve veći pritisak, a na raspolaganju im je sve manje sredstava.

A upravo se učitelji koji misle da nisu sposobni ispuniti pretjerane zahtjeve često oni koji se pridržavaju najviših standarda. No, kad zbog okolnosti više ne možete držati stvari pod kontrolom, počinjete sve više sumnjati u sebe, samopouzdanje vam pada pa polako „izgarate”. Potaknite ponovno pozitivan način razmišljanja spoznajom da te brige ne odražavaju vašu kvalitetu.

RAZUMJETI STANJE UMA POD STRESOM

Mozak ima sustav koji potiče najčešće proživljena sjećanja i osjećaje. Neuroplastičnost, pojam koji to opisuje, odnosi se na sposobnost mozga da se mijenja ili prilagođava u skladu s mislima ili iskustvima.

Malo o neuroplastičnosti: pamćenje je sadržano u neuronima mozga, a svaki neuron sadrži samo sitni dio pamćenja. Ali kad se oblikuju veze između neurona noseći informaciju, one postaju moždani krug koji čuva misao koju je moguće vratiti.

Neuroplastična konstrukcija odgovor je mozga na vlastitu električnu aktivnost. Budući da neuroni komuniciraju svojim vezama (aksonima i dendritima), informacije putuju kao električni impulsi. Što se krug više aktivira, to je jači neuroplastični odgovor, stvarajući deblje, jače i brže veze.

To je neuroplastični odgovor koji gradi vještine kad se učenje prakticira i primjenjuje. Međutim, neuroplastično se ojačanje također događa kad se aktiviraju emocionalni krugovi. Kad je stres učestao, moždani krug koji proizvodi odgovor postaje jači, što znači da nakon opetovanih frustracija i neostvarenih ciljeva vaš mozak sve učinkovitije uključuje moždane postavke za stresnu situaciju.

PREBACITE SE SA STRESNE REAKCIJE NA POZITIVNU AKCIJU

Ako ste opetovano doživjeli neuspjeh u učionici, vaš je mozak izgradio jak moždani krug kao odgovor na stres. Ali svoj mozak možete „ponovno pokrenuti” tako što ćete jačati moždane krugove potrebne za aktivaciju motivacije i napora. Vi sami proizvodite „oružje” za masovnu obnovu – dopamin.

Zadovoljstvo koje osjećate kad ustrajete u suočavanju s izazovom ili kad ostvarite cilj odgovor je na povećanu razinu dopamina, što donosi osjećaj užitka i pojačanu motivaciju. Možete izgraditi pozitivniji mentalni sklop postavljanjem isključivo ostvarivih izazova.

Upotrijebite dopaminski odgovor kako biste izgradili snažne krugove pozitivnosti i obnovili motivaciju, dajući si priliku da ostvarite uspjeh. Planirajte aktivnosti koje će vam omogućiti česte povratne informacije o vašem napretku.

Ovo nije vrijeme za postavljanje izazova koje smatrate da biste trebali svladati, ali im se ne veselite, kao što je primjerice dijeta. Birajte ciljeve u kojima ćete uživati i koji će vam pružiti opipljive dokaze o napretku. To može biti vrtlarenje, pohađanje tečaja lončarstva ili kuhanja, učenje sviranja instrumenta, nove borilačke vještine ili plesa.

PRESPOJITE I PONOVITE

Dok ostvarujete napredak suočavajući se s novim izazovom, ponavljano zadovoljstvo koje dolazi od dopaminskog odgovora izmijenit će umreženost u vašemu mozgu. Opetovano iskustvo trud – nagrada potiče razvoj neuronskih mreža koje očekuju pozitivan ishod. Svaki put kad ostvarite cilj, vaš pozitivan mentalni krug postaje jači i to će ojačati vaše samopouzdanje kad se vratite u učionicu.

Sjetite se samo da trebate periodično napuniti svoj mentalni sklop kako biste održavali pozitivna očekivanja i motivaciju te ostali pripravni za iduću frustraciju i negativnost.

…………………..

NAPOMENA

  • The Guardian su britanske dnevne novine osnovane 1822. godine, a objavljuje ih Guardian Media Group. Mrežne stranice The Guardiana – guardian.co.uk – spadaju u najposjećenije internetske stranice na engleskom jeziku.
  • Izvor: theguardian.com