Jučer-danas-sutra
SREDNJA ŠKOLA BOL NA BRAČU
Nudi stipendije, besplatan smještaj i hranu, prijenosno računalo i siguran posao
objavljeno: 20. lipnja 2018.

… Srednja škola Bol na Braču poziva na upis učenika izvan Bola i samog otoka, odnosno iz cijele Hrvatske, nudeći primamljive uvjete.

Tako Srednja škola Bol na Braču poziva učenike iz cijele Hrvatske te im nudi besplatan smještaj i hranu, 1200 kuna stipendije, prijenosno računalo i na kraju ono najvažnije – posao u jednoj od bolskih hotelskih kuća Zlatni rat i Bretanida.

Ovakav proaktivan i jedinstven potez Srednje škole Bol za je svaku pohvalu, jer čekati da se nešto samo od sebe riješi sigurno nema učinka. Dakle, Srednja škola Bol na Braču upisuje učenike u tri programa u turizmu i ugostiteljstvu: Konobar i Kuhar kao trogodišnji strukovni program i Turističko-hotelijerski komercijalist kao četverogodišnji strukovni program.

Kuharima i konobarima mjesečno 1200 kuna

U idućoj školskoj godini nastava u Srednjoj školi Bol održavat će se u dva programa: gimnazija te turizam i ugostiteljstvo. U okviru turizma i ugostiteljstva nastava je organizirana u dva dodatna smjera: Turističko-hotelijerski komercijalist kao četverogodišnji strukovni program te Kuhar i Konobar kao trogodišnji strukovni program. Naime, svi učenici koji ispunjavaju uvjete za upis u učenički dom ostvarit će pravo na potpuno besplatan smještaj i prehranu u novom učeničkom domu (troškove će financirati Općina Bol). Učenici koji upišu program za zanimanje kuhara ili konobara ostvaruju pravo na punu stipendiju od 1200 kuna mjesečno. Stipendiju osigurava hotelsko poduzeće Hoteli Zlatni rat d.d. koje je dio Bluesun hotela, Hrvatska. Učenicima je osigurana praktična nastava, zaposlenje i smještaj tijekom školovanja u ljetnim mjesecima.

Osiguran posao nakon mature

Također im je osiguran posao i smještaj nakon završenog obrazovanja. Učenici koji upišu program za turističko-hotelijerskoga komercijalista imaju mogućnost polaganja državne mature i upisa na željene studijske programe. Ako ne žele nastaviti obrazovanje, imaju mogućnost stalnog zaposlenja uz osiguran smještaj u hotelskom poduzeću Zlatni rat d.d. ili nekom drugom bolskom hotelu. Za učenike koji u bolsku srednju školu budu svakodnevno putovali iz drugih bračkih mjesta osigurana je pomoć od 2000 kuna za cijelu školsku godinu, kao potpora za učenike putnike. Praksa je pokazala da učenici koji upišu Opću gimnaziju uspješno polažu ispite državne mature i upisuju željeni fakultet.

Nova prijenosna računala i tableti na korištenje

Nadalje, svi upisani učenici na korištenje dobivaju novo prijenosno računalo ili tablet, čime se osigurava pristup svim digitalnim obrazovnim sadržajima. Ovaj projekt ima punu podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, Splitsko-dalmatinske županije, Općine Bol, bolskih gospodarskih subjekata i cijele lokalne zajednice. Uz sve navedene pogodnosti za buduće bolske srednjoškolce valja istaknuti da obrazovanje na otoku ima dodatnih posebnosti i ljepota, kao što su život u maloj prijateljskoj zajednici, u razredima s manjim brojem učenika, što jamči kvalitetu pedagoškog rada, boravak i školovanje u prekrasnom okolišu mora i borova te osiguran potreban mir za učenje.

Kako izgleda Učenički dom i koje uvjete nudi pogledajte OVDJE. [ IZ DRUGIH IZVORA | hrturizam.hr ]