Savjeti stručnjaka
TRI BESPLATNA ALATA
Mjerenje razine buke u učionici
objavljeno: 21. lipnja 2018.

Izabrali smo tri alata kojima se učitelji mogu besplatno koristiti.

BOUNCY BALLS

Kako radi? Besplatna aplikacija za pretraživače Bouncy Balls  zabavni je alat u kojem učenici balansiraju gomilom raznobojnih kuglica različitih veličina, a količina ovisi o razini buke koju proizvode u učionici.

Učitelji mogu prilagoditi razinu osjetljivosti mikrofona na računalu i mijenjati ukupan broj kuglica na zaslonu (do 200). Mjerač buke u učionici može biti različite tematike vezane za kuglice, poput plastičnih lopti, smajlića, mjehurića, očnih jabučica – što jamči zadovoljstvo mlađih učenika.

Kad su učenici preglasni i kuglice skaču previsoko, javlja se upozorenje za učenike da se utišaju. No, budući da kuglice stalno trepere zaslonom, to vas može više ometati pri poučavanju nego vam pomagati. Gledanje u kuglice koje skaču gore-dolje vremenom može također umoriti učenike.

CLASSCRAFTOV MJERAČ GLASNOĆE

Kako radi? Classcraftov mjerač glasnoće omogućuje učiteljima da upravljaju svojim učionicama postavljanjem praga maksimalne glasnoće. Dok učenici proizvode buku, vodoravna se traka puni i varira pravodobno u skladu s razinom buke u prostoriji. To omogućava učenicima da vide koliko su se približili maksimalno dopuštenoj glasnoći.

Ako razina buke ostane ispod maksimuma, učenici zarade „blago” kad se mjerač zaustavi. Ako su učenici preglasni, izgubit će nagradu. Učitelji također mogu postaviti mjerač vremena žele li da mjerač glasnoće radi unutar određenoga razdoblja.

Alat se može besplatno pokrenuti bez otvaranja Classcraftova profila pa registracija nije potrebna. Jednostavan se i prikladan za sve dobne skupine. Uključena je i štoperica te je uskladiv s pretraživačima na Android uređajima kao i s većinom internetskih pretraživača.

Učenici također mogu sudjelovati u postavljanju maksimalnog praga testirajući glasnoću, što upravljanje učionicom čini zajedničkim radom te pomaže učitelju odabrati prag glasnoće koji odgovara njegovu razredu. Ako se njime koristi uz Classcraftov profil, postaje dio veće igre, u kojoj učenici, kad ostanu tihi, mogu osvojiti nagrade ili, u suprotnome, dobiti kaznene bodove. Budući da to utječe na njihova obilježja i njihov tim, ulozi za učenike su bitni.

Isprobajte Classcraftov mjerač glasnoće OVDJE.

TOO NOISY

Kako radi? Too Noisy još je jedna besplatna aplikacija za mjerenje glasnoće u razredu koja može biti besplatan alat za pretraživač  ili mobilna aplikacija. Ovdje se strelica pomiče lijevo ili desno, slično mjeraču brzine u automobilu.

Kad je razina buke u razredu niska, strelica ostaje unutar zelenog i žutog polja. Ali kad učenici postanu preglasni strelica prelazi u narančasto i crveno polje, upozoravajući učenike da su dosegnuli maksimum.

U pozadini su plavo nebo i sretni smajlić. Kako učenici postaju glasni, tako nebo postaje sivo, a smajlić se mršti. Kad je dostignut maksimum, nebo je tamno sivo i crno, a smajlić se pretvara u lice koje plače.

Alat je jednostavan i uglavnom ne ometa nastavu. Mijenjanje boja i promjena smajlića učinkovit su vizualni znak koji potiče učenike da ne budu preglasni. Doduše, besplatna verzija zahtijeva prethodnu registraciju. Sličnost s crtanim filmovima može se nekim učenicima učiniti previše djetinjastim.

………………

NAPOMENA

  • Classcraft – tim koji se zalaže za vrijednu i svrhovitu nastavu i veću primjenu tehnologije u učenju i poučavanju.
  • Izvor: classcraft.com