Jučer-danas-sutra
PET VJEŠTINA UPRAVLJANJA UČIONICOM
Ovo svaki učitelj treba znati i imati
objavljeno: 21. lipnja 2018.

… te sposobnost da bi se upravljalo učionicom punom učenika. Da biste bili dobar učitelj, potrebne su vam sljedeće vještine:

1) AUTORITET

Neki učitelji već samom svojom pojavom isijavaju autoritetom, a kod učenika izazivaju poštovanje koje zaslužuju. Pojava nekih drugih učitelja, pak, izaziva podsmjeh, jer izgledaju nezgrapno ili su loše odjeveni.

Da bi vas vaš razred ozbiljno shvatio, morate biti reprezentativni i zračiti autoritetom. Kad ste sigurni u sebe i zauzeli ste pozitivan stav, lakše je zračiti autoritetom.

2) ZNANJE

Nije dovoljno biti pripremljen za određeni nastavni sat. Ako želite da vas učenici poštuju i shvate ozbiljno, morate temeljito poznavati cjelokupno gradivo, također morate znati više od osnova većine drugih predmeta. Ukratko, morate biti poznavatelj svih predmeta i stručnjak u jednome od njih kako biste mogli impresionirati i voditi.

3) INDIVIDUALIZACIJA

Dobar učitelj zna prilagoditi lekciju učenicima koje poučava. Učionica puna naprednih učenika dosađivat će se s pojednostavljenim objašnjenjima, dok će prosječan razred teško razumjeti složene teorije ako se ne pojednostavne i svedu na njihovu razinu. Kao učitelj koji želi učinkovito upravljati svojim razredom, morate znati procijeniti svaki razred koji poučavate i prilagoditi im svoje lekcije.

4) ORGANIZACIJA VREMENA

Najbolji učenici koje sam imao činili su nastavu edukativnom i zabavnom. Kad je nastava zanimljiva, nema teškoća u upravljanju razredom. Kad se učenici dosađuju i besposleni su, postaju nemirni i počinju se neprimjereno ponašati. Dobar učitelj zna organizirati nastavni sat tako da učenici nisu ni svjesni protoka vremena niti moraju gledati na sat.

5) STRPLJENJE

Konačno, učitelji koji dobro upravljaju svojim učionicama imaju golemo strpljenje. Ne gube pribranost ni kad su njihovi učenici nemirni, ne viču bez razloga i ni u jednom trenutku ne gube kontrolu nad situacijom. Potrebno je mnogo strpljenja kako biste se nosili s učionicom punom učenika od kojih su neki skloni izazivati nevolje. Međutim, ako ste smireni i ne pokazujete frustraciju, lakše je vratiti kontrolu i nastaviti s nastavom.

………………

NAPOMENA

  • So You Want To Teach? – blog koji učiteljima nudi obrazovanje nadu.
  • Izvor: soyouwanttoteach.com