PREČESTO KORIŠTENJE PRIJENOSNIH UREĐAJA

Glazba preko slušalica zaslužna za gubitak sluha kod djece

srijeda, 27. lipnja 2018.

Djeca koja slušaju glazbu s prijenosnih uređaja, poput pametnog telefona ili tableta, uz pomoć slušalica mogu biti izložena većem riziku gubitka sluha povezanom s bukom, pokazalo je dansko istraživanje.

Glazba preko slušalica zaslužna za gubitak sluha kod djece

Znanstvenici su proučili rezultate testiranja sluha 3316 djece u dobi od 9 do 11 godina, a njihove roditelji anketirali su o pritužbama djece na sluh, koliko često koriste slušalice i koliko glasno slušaju glazbu.

Utvrdili su kod 443 djece odnosno 14 posto ispitanika neke poteškoće s visokim frekvencijama. Gubitak sluha za visoke frekvencije, posebice kod mladih, povezan je s izloženošću buci.

Bez obzira na to koliko su dugo koristili slušalice ili koliko glasno slušali glazbu, djeca koja su koristila prijenosne uređaje za slušanje glazbe samo jedan ili dva dana u tjednu imala su više nego dva puta veće izglede imati gubitak sluha od djece koja nisu koristila uređaje.

„Iako ne možemo zaključiti na temelju ovog istraživanja da prijenosni uređaji izazivaju taj gubitak sluha, ono pokazuje da izloženost glazbi može utjecati na sluh u djetinjstvu”, kaže voditelj studije dr. Carlijn le Clercq iz Medicinskog sveučilišnog centra Erasmus u Rotterdamu. „To je važno zbog toga što je gubitak sluha nepovratan i stoga ima posljedice za čitav život”, kaže Le Clercq.

Više od 90 posto starije djece koristi neki prijenosni uređaj za slušanje glazbe poput pametnog telefona ili tableta, navode autori istraživanja u radu objavljenom u časopisu JAMA Otolaryngology-Head and Neck Surgery.

Uz gubitak sluha koji je posljedica buke zvukovi se mogu činiti prigušenima ili udaljenima i ljudi se mogu žaliti na zvonjavu u ušima. To katkad može biti privremeno, primjerice nakon glasnoga koncerta, no može postati trajno nakon ponavljanog izlaganja buci.

Od djece obuhvaćene istraživanjem njih 1244, odnosno 40 posto, nikad nije koristilo prijenosne glazbene uređaje, 19 posto koristilo ih je jednom ili dva put tjedno, a oko osam posto najmanje tri put tjedno.

Većina djece nije imala nikakve simptome povezane s gubitkom sluha. Čak i među djecom koja su izgubila sluh za visoke frekvencije samo oko sedam posto navelo je da simptome ima „katkad” ili „često”.

Znanstvenici ističu da su neka mlađa djeca možda izgubila sluh za visoke frekvencije zbog upala uha, posebno onih kroničnih.

Unatoč ograničenja studije rezultati sugeriraju da roditelji moraju više paziti kako i koliko njihova djeca koriste slušalice, kaže Kevin Franck s harvardskog Medicinskog fakulteta u Bostonu. „Roditelji bi morali ograničiti vrijeme korištenja takvih uređaja”, kaže on. Preglasni su ako ih roditelji, unatoč slušalicama, mogu čuti, dodaje on.

Colleen Le Prell sa Sveučilišta Texas u Dallasu napominje da to nije jedini način gubitka sluha kod djece, dodajući da se to može dogoditi uz koncerte uživo, vježbanje instrumenata, lov, strojeve i glasne alate, motore.

„Ograničavanje korištenja prijenosnih glazbenih uređaja treba se smatrati dijelom sveobuhvatne strategije za sigurno slušanje”, kaže Le Prell i dodaje da za situacije u kojima djeca mogu biti izložena buci treba u pripremi imati čepiće za uši. [ Hina ]

Vezani članci
Školski portal: Kako nastava glazbene kulture može biti zanimljiva

Kako nastava glazbene kulture može biti zanimljiva

Svaki učitelj želi da učenici obožavaju njegove satove. A danas…

Školski portal: Učenici triju slavonskih škola pokazali strast za zajedničkim sviranjem

Učenici triju slavonskih škola pokazali strast za zajedničkim sviranjem

… a u kojem su, osim vukovarskih škola i škole…

Školski portal: Virtualni plesni show – nova sezona!

Virtualni plesni show – nova sezona!

Osim poticanja učenika na bavljenje tjelesnom aktivnošću, ideja je ovog…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Trio – tri broja do točnog rješenja

Trio – tri broja do točnog rješenja

Prvu sam igru nazvala TRIO a…

Školski portal: Mala meteorološka radionica

Mala meteorološka radionica

….a izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece…

Školski portal: Rana privrženost majke i djeteta

Rana privrženost majke i djeteta

… da zadržava pogled na djetetovu…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…