Školstvo u medijima
PET POGREŠAKA KOJE RODITELJI TREBAJU IZBJEGAVATI
Treba „biti pametan” na roditeljskom sastanku
objavljeno: 28. lipnja 2018.

Ovog se puta nećemo baviti prvim dvjema situacijama, ali imamo sjajne savjete za vaš idući roditeljski sastanak.

Roditeljski sastanci vrlo su važni, jer na taj način pratimo obrazovni put naše djece, rješavamo sukobe i gradimo odnose. Međutim, ovakvi sastanci mogu i poći po zlu i biti kontraproduktivni. Ili nešto još gore.

Evo pet pogrešaka koje kao roditelji činimo, a koje mogu „minirati” roditeljski sastanak i naštetiti našoj djeci:

1) Govorimo o drugoj djeci i njihovu uspjehu

Učiteljica vašeg djeteta obvezna je štititi povjerljive podatke svih učenika. Zato prelazite granicu kad spominjete ocjene drugog djeteta ili ga uspoređujete sa svojim. Jedini je slučaj kad tuđa djeca mogu biti predmet razgovora – zlostavljanje ili nasilje.

2) Slijedimo svoj instinkt „velike mame medvjedice”

Mi mame ponekad smo vrlo zaštitnički raspoložene prema svojoj djeci i zbog toga možemo djelovati, hm, pa – pomalo poput luđakinje. Prije nego što krenete na roditeljski sastanak, podsjetite se da je problem, ako uopće i postoji, vjerojatno rezultat nesporazuma. Shvatite da je učitelj vašeg djeteta na vašoj strani i želi da vaše dijete uspije.

3) Pretpostavljamo da nam je dijete iznijelo sve činjenice

Ne mislimo pritom da je vaše dijete neiskreno. Ali dijete je dijete. Ono katkad zaboravlja neke stvari ili pogrešno procijeni ljude i situacije. Ako dođete na sastanak s već formiranim stavom o tome što se dogodilo i što treba poduzeti, moguće je da će vas dočekati hladan tuš. Slušajte barem onoliko koliko i govorite, ako ne i više.

4) Razmišljamo poput šestaša

Jedna od mojih omiljenijih učiteljica poučavala je šestaše u godini, dakle učenike u godini koja je za njih puna hormonalnih promjena, emocija, bubuljica i ostalih „tragedija”. Na prvom sastanku s roditeljima, rekla je: „Vaša su djeca na hormonalnom vrtuljku i ne mogu si pomoći. Vrlo je važno da se ne ukrcate i vi te da ostanete čvrsto na zemlji”, želeći reći da očekuje od roditelja da budu odrasli i pomognu umanjiti dramu, a ne je dodatno poticati. Zato se, prije nego što pođete na sastanak, zapitajte jeste li razmislili o svim stvarima kao odrasla osoba koja zna da će i ova situacija proći ili ste se „ukrcali na hormonalni vrtuljak”.

5) Odbijamo povjerovati da je naše dijete pogriješilo

Čak i najbolja djeca mogu pogriješiti. To je dio odrastanja. Da su došli na svijet savršeni, ne bi nas uopće trebali, zar ne? Nemojte prebrzo odbaciti učiteljeve primjedbe o vašem djetetu, njegovu radu ili ponašanju. Zapamtite: vi ih vidite očima majke, a učitelj kroz naočale, možda ne nepogrešive, ali vjerojatno objektivnije.

………………

NAPOMENA

  • Imom – portal sa savjetima za mame.
  • Izvor: imom.com