Iz školskog svijeta
ZA ŠKOLSKE PROLJETNE PRAZNIKE
Program nastave Filmske umjetnosti u Tuškancu
objavljeno: 26. ožujka 2015.

prilagođena programima prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda gimnazija općeg i matematičkog usmjerenja.

O potrebi uvođenja nastave filmske umjetnosti u srednje škole, posebice gimnazije koje bi učenicima trebale pružiti široko opće znanje, mnogo se govori već godinama, a danas je ta potreba još izraženija, ističu iz Hrvatskog filmskog saveza.

U program nastave hrvatskog jezika u osnovnoj školi uvrštena je i medijska kultura kao jedno od predmetnih područja (uz nastavu književnosti, hrvatskog jezika i jezičnog izražavanja), ali i kao izborna nastava.

U želji da medijska kultura dobije svoje mjesto u srednjoškolskom obrazovanju ovaj se poziv upućuje svim profesorima hrvatskog jezika, kao i svim zainteresiranima profesorima drugih predmeta.

Dosad se eksperimentalna nastava Filmske umjetnosti u kinu Tuškanac održala u četiri navrata tijekom zimskih i proljetnih praznika prošle i ove školske godine, a pohađalo ju je preko stotinjak učenika (od prvog do četvrtog razreda) XIII. Gimnazije.

Obrazovni programi Hrvatskog filmskog saveza ističu se kao vodeći programi koji razvijaju i usmjeravaju audiovizualnu pismenost i medijsku kulturu kod djece, u novije vrijeme sve izloženije novim medijima.

Svako će predavanje biti izvedeno kao samostalna nastavna jedinica koja se može predavati u srednjim školama, a filmovi na kojima se temelji nastava birani su prema estetskoj vrijednosti, značaju za filmsku povijest i primjerenosti dobi učenika, a međusobno su razlikuju s obzirom na autorsku poetiku i estetiku, vrijeme nastanka, pripadnost nacionalnoj kinematografiji i stilskoj struji kako bi sami učenici stekli što bolji uvid u bogatstvo filmske umjetnosti te načinili odmak od filmova kakve inače gledaju i na kakve su navikli.

Program vode:

  • Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filmske umjetnosti u XIII. Gimnaziji 
  • Jelena Modrić, docentica na Odsjeku montaže ADU-a, koje inače zajednički predaju program Eksperimentalne nastave filmske umjetnosti za srednjoškolce te Metodičkih vježbi za nastavu filma u srednjoj školi na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić.

Svi zainteresirani profesori mole se da do petka, 27. ožujka 2015. prijave svoj dolazak Kristini Dorić, koordinatorici obrazovnih programa HFS-a, na kristina@hfs.hr ili

na 091 37-83-787. Svaki profesor, ukoliko želi, može za sudjelovanje prijaviti i po dvoje do troje učenika iz svake generacije svoje škole. 

Detaljan opis i raspored programa dostupan je OVDJE.