Savjeti stručnjaka
PRAZNICI SU TU …
10 stvari koje bi svaki učitelj trebao napraviti tijekom ljeta
objavljeno: 3. srpnja 2019.

Ne osuđujem vas. Svaki učitelj treba napraviti ono što želi tijekom ljeta.

Ja sam uvijek spadala u kategoriju učitelja koji određeno vrijeme ne rade ništa, a zatim sam naučila da ću si olakšati život obavim li određene stvari tijekom ljeta. Sastavila sam popis deset stvari za koje smatram da bi svaki učitelj trebao napraviti tijekom ljeta.

1) SVAKI BI UČITELJ TREBAO PRONAĆI NOVE OMILJENE RECEPTE! Znam da je tijekom školske godine kuhanje često posljednja stvar na koju mislite, stoga iskoristite priliku i otkrijte što volite te naučite kako to napraviti na najbrži i najjednostavniji način. Kad niste u stalnoj žurbi, mnogo je lakše pronaći hranjive i ukusne recepte koji će biti osnova vaše prehrane. Spremite ove recepte u aplikaciju ili bilježnicu. Ja to radim otprilike jednom godišnje i pokušavam pronaći barem deset novih recepata za jela koja mogu pripremiti u pola sata ili manje. Rotiram ih tijekom školske godine pa više ne moram tako često jesti crveni grah i rižu.

2) SVAKI BI UČITELJ TREBAO NAĆI VREMENA DA ODGLEDA SEZONU ILI DVIJE SVOJE NAJDRAŽE SERIJE ILI DA JEDNOSTAVNO GLEDA TELEVIZIJU. Odvojite vrijeme tijekom kojeg nećete raditi apsolutno ništa. To ne znači da trebate provesti cijelo ljeto pred televizorom, ali dopustite si vrijeme tijekom kojeg se možete potpuno isključiti. Pogledajte serije i filmove koje ste propustili tijekom godine. Pronađite seriju koja vam se zaista sviđa i dajte si oduška!

3) SVAKI BI SE UČITELJ POVREMENO TREBAO POČASTITI! Neka vam vođenje brige o samome sebi uđe u naviku. To će za svakoga značiti nešto drugo, ali malo tetošenja može odlično utjecati na vaše blagostanje. Osobno, volim otići na pedikuru, ali to ne radim često. Tijekom ljeta se time počastim jednom mjesečno. Također, volim stavljati maske za lice koje mogu napraviti kod kuće. Nakon njih se osjećam osvježeno, a koža mi je kao nova. Bonus – takvu masku mogu nositi i dok gledam televiziju. Bez obzira na to o čemu se radilo, pobrinite se za sebe ovoga ljeta.

4) SVAKI BI UČITELJ TREBAO UŽIVATI U ČINJENICI DA JE DOSTUPAN I SLOBODAN USRED DANA! Kao učitelji, moramo iskoristiti rijetku priliku kad usred dana možemo raditi što želimo: otići u kino, pogledati film, otići u kupnju, na ručak s prijateljima itd. Ima nešto u gledanju filma usred dana u gotovo praznom kinu, nakon čega se osjećam osvježeno. To je poput privilegija. Bonus je to što su kinodvorane obično rashlađena i ugodna mjesta za boravak.

5) SVAKI BI SE UČITELJ TREBAO POBRINUTI ZA NUŽNE I OSNOVNE STVARI. Mnogo toga možete riješiti tijekom ljeta kako biste ostatak godine normalno funkcionirali. Npr. obavljanje liječničkih pregleda, servisiranje automobila i druge stvari koje se mogu obaviti samo tijekom radnog dana. Ja to volim sve riješiti odjednom. To znači da imam više vremena za uživanje tijekom ljeta i manje stvari o kojima moram brinuti kasnije.

6) SVAKI BI SE UČITELJ I NESLUŽBENO TREBAO DRUŽITI S KOLEGAMA. Poželjno je popričati s kolegama o stvarima koje su povezane sa školom, ali samo u kratkim crtama. Nemojte ulaziti u detalje. Umjesto toga, potrudite se da zaista upoznate svoje kolege. Otiđite s njima na ručak i pričajte o privatnim stvarima. Upoznavanje kolega izvan škole iznimno je važno i pomaže vam razumjeti što druge ljude pokreće. To podrazumijeva i više razumijevanja tijekom međusobne suradnje.

7) SVAKI BI UČITELJ TREBAO ISKUŠATI NEŠTO NOVO! Tijekom školske godine obično zapnem u svakodnevnoj rutini. Iskoristite ljeto da biste isprobali nešto što dosad niste, bilo to veliki korak ili mali. Posjetite novu teretanu i bazen ili otputujte nekamo. Ništa nije preveliko ili premalo!

8) SVAKI BI SE UČITELJ TREBAO OSVRNUTI SE NA PROŠLU ŠKOLSKU GODINU. Što je funkcioniralo, a što nije, što treba poboljšati, a što bi trebalo odbaciti… Osvrnemo li se na prošlu školsku godinu možemo razmišljati o dobromu i lošemu. Ja to volim napraviti tijekom prvog tjedna ljetnih praznika. To mi psihički daje dopuštenje da uživam u ljetu i da više ne razmišljam o školi.

9) SVAKI BI UČITELJ TREBAO RADITI NA VLASTITOM UNAPRJEĐENJU. Učitelji su po prirodi znatiželjni. To znači da stalno žudimo za rastom i učenjem. Taj rast ne mora biti povezan sa školom. Umjesto toga, odaberite nešto što ste uvijek željeli raditi i okušajte se u tome. Ja sam nedavno počela učiti plesti. Zasad mi ne ide baš dobro, ali mi definitivno pruža nešto na čemu mogu raditi, a to je ujedno još jedna odlična stvar koju mogu raditi dok gledam cijelu sezonu svoje omiljene serije u jednome danu. Učenjem nečega novoga održavamo svoj mozak aktivnim i spremnim za preuzimanje novih informacija.

10) SVAKI BI UČITELJ TREBAO RAZMIŠLJATI O SLJEDEĆOJ ŠKOLSKOJ GODINI. To ne znači da trebate isplanirati sadržaj cijelog polugodišta u prvih tjedan dana praznika. Umjesto toga, nekoliko sati tjedno promišljajte o tome kako želite da vaša učionica bude organizirana i što biste novoga željeli ugraditi u nju iduće godine. Odvojite li za to nekoliko sati tijekom ljeta, bit će manje stresa nakon povratka u školu.

POUKA PRIČE

Svaki bi se učitelj tijekom ljeta trebao opustiti, pobrinuti za sebe te iskušati nešto novo! Također, planiranje i pripremanje bez zadanih rokova olakšat će vam život tijekom školske godine.

……………..

NAPOMENA

  • Teaching in the Fast Lane blog je posvećen osnovnoškolskim učiteljima koji su suočeni sa suvremenim izazovima u učionici.
  • Izvor: teachinginthefastlane.com