Pljesak molim
ZAGREB
Novac EU iskoristili za edukativne aplikacije za djecu
objavljeno: 27. ožujka 2015.

[ IZ DRUGIH MEDIJA | Večernji list; autor: Tanja Ivančić Belošević ]   … profesora i studenata četiriju fakulteta (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Edukacijsko-rehabilitacijski, Grafički i Filozofski fakultet) u sklopu projekta ICT – AAC, pod vodstvom koordinatora projekta doc. dr. sc. Vedrana Podobnika.

Riječ je o aplikacijama za tablete s operativnim sustavom Android ili iOS te web-aplikacijama, koje su namijenjene ponajprije djeci sa složenim komunikacijskim potrebama.

To su zapravo sve one osobe koje ne mogu ostvariti svoje komunikacijske potrebe putem postojećih, uobičajenih načina komuniciranja zbog različitih razloga koji ograničavaju njihovu sposobnost neovisnog djelovanja u društvu.

U sklopu projekta među ciljnim skupinama su osobe s Downovim sindromom, osobe s poremećajem iz autističnog spektra, osobe s intelektualnim teškoćama kao i osobe sa složenim tjelesnim teškoćama – objasnio je Vedran Podobnik.

Koordinator projekta dodaje i kako u svom spektru aplikacija imaju i aplikaciju e-Galerija Senior, koja je namijenjena starijima koji su zbog bolesti poput moždanog udara u situaciji da ponovno moraju svladavati neke osnovne vještine poput govora.

Naravno, ističe V. Podobnik, ove aplikacije koje su sve na hrvatskom jeziku mogu poslužiti i onima koji nemaju nikakvih teškoća poput predškolaca koji žele usvojiti vještine koje prethode čitanju, pisanju i računanju.

Posebna vrijednost aplikacija, ističe Podobnik, jest što su razvijane u suradnji sa stručnim ljudima i na temelju relevantnih istraživanja, a testirane su u institucijama koje se bave upravo problemima djece i starijih sa složenim potrebama.

Aplikacije su rezultat rada stručnjaka iz tri područja znanosti, točnije tehničkoga, društvenoga i humanističkoga znanstvenog tima.

Cijeli članak pročitajte OVDJE !