Jučer-danas-sutra
PROSVJED SINDIKATA PREPOROD PRED MINISTARSTVOM ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
Svi smo mi posebni!
objavljeno: 28. lipnja 2018.

Posebno su pogođeni učitelji i stručni suradnici koji rade u posebnim ustanovama. Izjalovile su se izjave ministrice Blaženke Divjak da će plaće u školama ostati iste i nakon potpisivanja granskih kolektivnih ugovora, odnosno da se plaće nikome neće smanjivati.

Nakon što je 15. svibnja potpisan osnovnoškolski kolektivni ugovor, te nakon što su ovih dana radnicima u osnovnoškolskim ustanovama isplaćene plaće za svibanj, jasno je kako ministrica nije govorila istinu. Plaće su smanjene većem broju zaposlenih. Pogođeni su učitelji i stručni suradnici koji rade u posebnim ustanovama za koje je umjesto dosadašnjeg dodatka na plaću od 12 posto na ukupnu količinu tjednog radnog vremena, ugovoren dodatak od 10 posto za održane sate redovite i/ili izborne nastave rada po redovitom programu uz individualizirane postupke, odnosno 17 posto za ukupan neposredni odgojno-obrazovni rad po posebnom programu uz individualizirane postupke iz svih nastavnih predmeta. Također, stručnim suradnicima je priznat dodatak od 10 posto na održane sate neposrednog odgojno-obrazovnog rada umjesto dodataka od 12 posto na ukupnu količinu tjednog radnog vremena. 

Tako su zahvaljujući novom načinu dodatnog vrednovanja rada u posebnim ustanovama plaće smanjene svim zaposlenicima osim tzv. nenastavnom osoblju. Zbog toga je Sindikat Preporod organizirao javni prosvjed pred Ministarstvom znanosti i obrazovanja kako bi se još jednom nositelje prosvjetne vlasti upozorilo na ovaj problem zbog kojega su plaće za svibanj spomenutim djelatnicima manje od 300 do čak 600 kuna. Na skupu su se mogli vidjeti i transparenti sa znakovitim porukama: Zašto ste nam lagali?;  Radit više ja ću, al za manju plaću!; Inkluzija, a ne iluzija!;  Škola za život, plaća za bankrot;  Svi smo mi posebni!

Ako se novim kolektivnim ugovorima nije uspjelo poboljšati materijalni položaj zaposlenih u školama, nikako se nije smjelo dogoditi da plaće ikome budu smanjene.

Posebice ne učiteljima i stručnim suradnicima koji rade u ionako najzahtjevnijim uvjetima – rečeno je na prosvjednom skupu. Ministrici je predsjednik Preporoda Željko Stipić iznio tri zahtjeva.

Prvi se odnosi na oko tisuću učitelja i stručnih suradnika u posebnim ustanovama čije plaće treba odmah vratiti na razinu plaće za travanj.

Drugi se odnosi na edukacijske rehabilitarote koji rade u redovitim školama, ali u posebnim razrednim odjelima, kojima su plaće smanjene, a njihov rad posebno zahtjevan pa u Preporodu očekuju da za takav rad primaju i ubuduće ono što su primali i do sada.

Treća skupina zakinutih su učitelji koji rade u kombiniranim odjelima u redovitim školama koji su također zakinuti za plaću. 

Željeli smo ovim skupom prekinuti i znakovitu šutnju svih, od premijera do ministrice, jer za njih ovaj problem nije ni postojao. Rad u posebnim ustanovama ima svoju cijenu, a svi moraju znati da nijedna cijena za takav rad nije previsoka. Ako ima novca za polovne avione, za preskupe limuzine, za sanacije svega i svačega, što treba i ne treba, onda mora biti novca i za one koji rade s djecom s teškoćama. Bilo bi dobro da ovaj naš prosvjed bude kraj, pa da se problemi odmah riješe, ali ako vlast ne reagira, ovaj će prosvjed biti samo početak. Ne riješi li se naš problem, najesen ćemo biti još odlučniji i borbeniji i glasniji.

Izložili smo ministrici svoje zahtjeve, ona je pokazala interes za naše probleme i rekli smo joj da ćemo biti strpljivi do rujna i da ima dovoljno vremena da se problem riješi tamo gdje je nastao. A riješit ga se može vrlo jednostavno: izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora. Ako ih neće pokrenuti sindikati, neka ih pokrene Vlada, neka Ministarstvo predloži izmjene kolektivnog ugovora. Problem je rješiv, a ako ga se ne riješi i dalje ćemo se okupljati pod istim sloganom Svi smo mi posebni. – zaključio je Stipić. [ Školske novine  | Piše: Marijan Šimeg ]