Jučer-danas-sutra
ČIJA SU TO DJECA?
Dragi moji učitelji, ravnatelji i roditelji!
objavljeno: 29. lipnja 2018.

Čija su to djeca?

Kome pripadaju?

Zar su nam djeca postala samo brojevi?

Djeca su nešto najbolje na svijetu. Najnevinija i najkrhkija bića na svijetu. Treba ih zaštititi. Tko? Država? Roditelji? Roditelji – DA! Roditelji se od samog začetka brinu po njima i žrtvuju za njih. Roditelji su odgovorni za svoje dijete. Roditelji ljube i vole svoje dijete. Roditelj je taj koji prati svoje dijete u stopu. Pruža mu ruke i uči ga govoriti.

Kad dijete padne, roditelj mu pomaže da ustane i nastavi dalje. Roditelj je taj koji upućuje svoje dijete u to što je dobro, a što loše za njega. Uči ga razlikovati dobro od zla. Uči ga razlikovati istinu od laži. Roditelj daje svoj život za svoje dijete. To je pravi roditelj! A dijete poštuje i voli svog roditelja!

Na našu je sramotu i ruglo ako ne dignemo glas protiv ovakvih svjedodžbi. Jer svjedodžba nije papir, to je dokument, ogledalo djetetova rada i zalaganja u školi. To je njegov putokaz za budućnost. I ponos njegovih roditelja. U svjedodžbama mora pisati ime i prezime roditelja kojem pripadaju djeca.

Ipak je djetetov školski uspjeh dijelom zasluga i roditelja. Djeca moraju biti pod zaštitom svojih roditelja. Roditelji moraju biti uz svoju djecu.

A gdje smo mi, učitelji i profesori? ZAŠTO ŠUTIMO? Zar smo stavili ruke na usta i uši nam oglušile? Dignimo svoj glas za istinu i pravdu! Probudimo se! Ovo su i naša djeca. Djeca su domovina! Čuvajmo ih!

………..

Piše: Željka DIKLAN, učiteljica RN, OŠ Zadarski otoci, Zadar

………..

Tekst je utemeljen na osobnom iskustvu i činjenicama kojima raspolaže autorica i ne mora izražavati mišljenja uredništva Školskog portala i Školske knjige.