Jučer-danas-sutra
ODJECI > PETEROSTRUKI OSKAROVAC ILIJA SRPAK IZ VARAŽDINA
Kao astronom, mogu reći da ništa nije zapisano u zvijezdama i da je sad posao na nama
objavljeno: 28. lipnja 2018.

… iz Prve gimnazije Varaždin i Patrik PAVIĆ iz zagrebačke OŠ Antun Kovačić.

U  svom obraćanju prisutnima, govor je posvetio problemima, kako je rekao, ne tako blistavog hrvatskog školstva.

Ustvrdivši kako u dvorani, kao nagrađeni ne sjede produkti već nusprodukti takvog školstva, ocijenio je da se u njemu forsira prosječnost i gasi izvrsnost, a prozvao je i medije da nedovoljnu pozornost posvećuju obrazovanju, napretku i uspjesima mladih generacija. 

Kao jedan od primjera naveo je da prilozi o “časnim sestrama koje igraju nogomet” dobivaju i po pet minuta dok uspjesi učenika na olimpijadama znanja 40-ak sekundi ili ništa.

✿  Ilija SRPAK | 5 OSKARA ZNANJA | 1 državno + 4 međunarodna

  • 4. razred SŠ > Prva gimnazija, Varaždin
  • Mentori i osvojena priznanja
  • Marina Anić, Državno natjecanje iz astronomije
  • Tomislav Cvitaš, Branka Zorc, Međunarodna kemijska olimpijada, srpanj 2017. – srebro
  • Viktor Škorjanc, Mendeljejevljeva olimpijada, travanj 2018. – srebro
  • Krešo Zadro, 2. Europska fizička olimpijada, 28. svibnja – 1. lipnja 2018. – bronca
  • Damir Hržina i Ivan Romštajn, Zvjezdarnica Zagreb | Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike, studeni 2017. – 3. mjesto

………………..

“Koliko ljudi u Hrvatskoj zna da smo ove godine prvi put sudjelovali na Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi, koliko ih zna da ćemo po prvi put sudjelovati na međunarodnoj biološkoj olimpijadi? ‘Ko zna (ah niko, niko ništa ne zna. Krhko je znanje!)’ ”, poručio je citiravši stihove Dobriše Cesarića, uz ovacije nazočnih.

Mediji samo održavaju opću situaciju u Hrvatskoj u kojoj su znanje i obrazovanje, smatra, “zadnja rupa na svirali”. Podsjetio je pritom da je prije tri godine gotovo došlo do ukidanja dodjele Oscara znanja.

“Kakva zemlja znanja”, kritičan je Srpak, navodeći da se u Srbiji za medalje na međunarodnim natjecanjima nagrade kreću od 8,5 do 12,5 tisuća kuna dok se u Hrvatskoj dobije ”ili ništa ili do tisuću kuna”, što smatra sramotnim.

Nagrađenima je na kraju poručio: “Nije mi cilj tjerati vas iz Hrvatske. Naprotiv, bitno je da već sad počnete razmišljati o budućnosti. Jednog dana odgovornost za sve probleme koje sam naveo ležat će na vama. Želim vas potaknuti da se zauzmete za sebe i za sve ostale. Nije sve tako crno. (…) Kao astronom, mogu reći da ništa nije zapisano u zvijezdama i da je sad posao na nama. Učinimo svijet i Hrvatsku ljepšima”. [ HINA ]