Jučer-danas-sutra
UČINKOVITO ORUĐE
Pričaj mi priču
objavljeno: 27. ožujka 2015.

Pričanje priča također je učinkovito oruđe za učenje engleskog jezika u ranoj dobi.

U sveobuhvatnom pristupu učenju stranog jezika pričama se potiče uključenost djece u učenje jezika.

Mladi učenici uče jezik nesvjesno, pa je zadaća učitelja osmisliti aktivnosti koje će unaprijediti takvo učenje. Priče nude značenja s kojima se djeca mogu povezati i koja im mogu pomoći kod čitanja, pisanja, govorenja i slušanja.

Važno je znati da je pričanje priča izvorna komunikacijska praksa koja ne samo što udovoljava ukusu slušača, nego stvara i osjećaj zajedništva u učionici. Postoji nekoliko „tehnika“ namijenjenih učiteljima za prepričavanje priča:

  1. Čitajte polako i jasno, i dajte učenicima više vremena da slušaju i razumiju ono što čuju. Budite spremni odgovarati na pitanja i komentare o priči. Tumačite slike i ilustracije iz priče kako biste zadržali pozornost učenika.
  2. Uporabite grimase, gestikulaciju i zvučne efekte smatrate li ih potrebnim radi pojačanog užitka slušanja. Raznovrsno intonirane glasove uporabite za različite likove iz priča kako bi ih djeca razlikovala, te da biste prenijeli značenje priče.
  3. Potičite učenike da sudjeluju u prepričavanju. Pozovite ih na to pitajući ih o priči ili daljnjem razvoju radnje. Ponovite im ključne riječi i fraze i zamolite ih da vam se pridruže.
  4. Budite spremni ponoviti i proširiti priču. To će vam omogućiti da objasnite značenje priče i procijenite njihove odgovore.
  5. Prije negoli počnete pričati priču, uputno je privući pozornost djece. Uvedite ih u priču na zanimljiv način i pokušajte priču povezati s razinom njihova iskustva. Možete im prije toga objasniti nove riječi ili izraze postoje li ključne riječi nejasnog značenja. Dajte im vremena da razmisle što bi se sljedeće moglo dogoditi u priči. To će im pomoći graditi vještine kritičkog mišljenja.
  6. Pričanje priča sjajna je metoda za mlade slušače jer omogućuje primjerenu nastavu, uključenost učenika, i najvažnije – nudi puno zabave.

Izvor:  http://www.totalesl.com/esl-teaching/using-storytelling-as-a-teaching-tool-for-young-learners/