Zanimljivosti
PRVI PROJEKT ERASMUS+ U SŠ BAN JOSIP JELAČIĆ, ZAPREŠIĆ
Nastava 21. stoljeća
objavljeno: 2. srpnja 2018.

… kojemu je cilj osuvremeniti nastavu i učiniti školu vidljivijom u široj zajednici.  Projekt je financiran u sklopu programa Erasmus+ u vrijednosti od 19 tisuća eura. Školski tim koji provodi projekt čini osam nastavnika te školski pedagog. Kako bi se ostvarili ciljevi projekta, koji uključuju nova znanja, metode poučavanja i uvođenje europske dimenzije u školsko ozračje, profesori nositelji projekta, u skladu s potrebama za provedbu projekta, ostvaruju svoje mobilnosti diljem Europe od srpnja 2017. do 31. listopada 2018.

Sve su mobilnosti realizirane do kraja svibnja te su sudionici projekta podijelili svoja iskustva i konkretne planove nakon edukacije.

Profesorica Ankica Šarić u Brightonu, Ujedinjeno Kraljevstvo

…………

Ankica ŠARIĆ, profesorica engleskoga i ruskoga jezika, ostvarila je svoju mobilnost u Brightonu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Svrha je dvotjednog tečaja Teaching English with Technology bila razviti svijest sudionika o načinima na koje tehnologija može pomoći u učenju jezika te nastavnicima dati praktične i zanimljive ideje. „Odlazak na mobilnost za mene je, kao i za ostale kolege, bilo novo iskustvo. Moja su očekivanja bila visoka, željela sam naučiti kako unaprijediti nastavu uz pomoć tehnologije, a da pri tome tehnologija ne postane svrha samoj sebi. Nakon odrađenog tečaja osjećam se kompetentnijom u primjeni tehnologije u nastavi. Koristim različite online programe za izradu kvizova, postera, infografika, stripova kao i za uvježbavanje vještine govora, slušanja, pisanja i čitanja te alate i platforme za online suradnju (Google Disk, Padlet).

Mobilnost mi je omogućila razmjenu iskustva i ideja s nastavnicima iz drugih europskih zemalja.”

Profesorica Ivana Imbrija u Firenci, Italija

…………

Druga mobilnost Tablets and Smartphones: using mobile devices as educational tools ostvarena je u Firenci u Italiji. Profesorica matematike i informatike Ivana IMBRIJA na tečaju je naučila kako tablete i pametne mobitele, koji su neizostavni dio života suvremenog učenika, integrirati u nastavu. „Tečaj me motivirao za korištenje digitalne tehnologije u nastavi. Također, poboljšala sam svoja znanja i vještine u korištenju programa poput Kahoota ili Socrativa za izradu različitih edukativnih kvizova, Studystack program za izradu različitih igara, primjerice križaljke, memorijske karte itd. Najviše mi se svidjela društvena mreža za nastavnike, učenike i roditelje Edmodo.”

Profesorica povijesti i filozofije Željka Winkler na Rodosu, Grčka

…………

Profesorica povijesti i filozofije Željka WINKLER putovala je u Grčku na tečaj Digital Learning Using the Paradigm of the Cultural Heritage Environment of Rhodes, gdje je naučila kako se koristiti digitalnom tehnologijom u nastavi povijesti. „Tjedan dana na Rodosu vjerojatno je san svakog profesora povijesti. Osim inspirativnog okruženja, tečaj mi je pružio nove ideje i znanja o tome kako se koristiti digitalnim tehnologijama radi razvijanja kreativnosti učenika. Naučila sam kako izraditi kviz-igru koju učenici slijede i rješavaju u obilasku neke povijesne lokacije. Naučeno sam odmah nakon povratka primijenila i s učenicima pokrenula projekt Stogodišnjica završetka Velikog rata. Učenici su snimili svoje videouratke, koje ćemo spojiti u jedinstven produkt, tridesetominutni dokumentarni film. Ma tko kaže da je povijest dosadna?!”

Školski pedagog Miroslav Miljković u Bathu, Ujedinjeno Kraljevstvo

…………

Naš školski pedagog Miroslav MILJKOVIĆ putovao je u Bath u Ujedinjeno Kraljevstvo na tečaj School Leadership, gdje se obrazovao o upravljanju školom i posjetio nekoliko škola.

„Želio sam nešto više naučiti o njihovu obrazovnom sustavu, upravljanju školom kao i implementaciji IKT metoda u nastavni i izvannastavni proces. U tome mi je vrlo koristan bio posjet školama, ali i susret i komunikacija s kolegicama i kolegama iz drugih zemalja – Italije, Poljske, Španjolske, Portugala i Njemačke. S obzirom na to da je sadržaj mojega tečaja bio upravljanje školom, mislim da će se iskustva s mobilnosti najviše ogledati u uspostavljanju školske IKT platforme za kontinuiranu komunikaciju nastavnika i učenika. Doživio sam englesku kulturu i način života u, za engleske prilike, manjem gradu, jer Bath ima 80-ak tisuća stanovnika. Osim uzbudljivih znamenitosti, sjajne viktorijanske arhitekture i lokalne gastronomije, posjetio sam i mistični Stonehenge i time ispunio jednu životnu želju.”

Profesorice stranih jezika Željka Brezni i Helga Kraljik u Berlinu, Njemačka  

…………

Profesorice stranih jezika Željka BREZNI i Helga KRALJIK svoje su mobilnosti realizirale u Berlinu u Njemačkoj, u studenome ove godine. Na tečaju Project-Learning sudjelovala je profesorica Brezni. „Bio je to iznimno zanimljiv tečaj i, što je još važnije, vrlo konkretan. Radili smo u skupinama s nastavnicima iz Poljske, Belgije, Italije i Španjolske na razradi projekata od samog početka – postavljanja projektnog pitanja – preko realizacije do ocjenjivanja učenikova rada. Ovom metodom potičemo učenikove poduzetničke vještine, njegovu kreativnost te kritičko mišljenje pri odabiru informacija s interneta. S kolegama iz Poljske i Italije dogovorena je suradnja i rad na prijavi za nove Erasmusove projekte.”

Koordinatorica projekta, profesorica Helga Kraljik pohađala je tečaj Flipped Classroom

…………

 Koordinatorica projekta, profesorica Helga Kraljik pohađala je tečaj Flipped Classroom (Metoda obrnute učionice). „Tečaj je bio iznimno koristan i predstavljena inovativna metoda poučavanja primjenjiva je i u našoj nastavi. Najveći je odmak od tradicionalnog poučavanja da se učenici za nastavni sat pripremaju kod kuće, najčešće gledajući videouratke ili proučavajući materijale na internetu te su u školi spremni za praktičan rad u učionici. Najveće su prednosti ove metode individualiziran pristup i personalizirano učenje koje potiče kreativnost i poduzetničke vještine učenika. Naučeno sam počela primjenjivati u svome radu, a već ovaj mjesec počinjemo s diseminacijom na školskoj i lokalnoj razini. Ostvareni kontakti s nastavnicima iz Španjolske, Belgije i Poljske te dogovoreni eTwinning projekti nezaboravno su iskustvo i početak međunarodne suradnje.”

 

Profesorica hrvatskoga i češkoga jezika i književnosti te voditeljica keramičke skupine u našoj školi Zdravka Kramarić u Firenci, Italija  

…………

Profesorica hrvatskoga i češkoga jezika i književnosti te voditeljica keramičke skupine u našoj školi Zdravka KRAMARIĆ na svoj je tečaj There’s an App for That! Exploring te Best Apps for Teaching and Student Learning otputovala u Firencu u Italiju te tako ostvarila svoje dvije želje: usavršiti se u poznavanju IK tehnologije i boraviti u Firenci nekoliko dana kako bi je mogla detaljnije razgledati. „Mobiteli u ruke, a ne pod klupe zaista bi trebao biti naš slogan u 21. stoljeću želimo li ići ukorak s učenikom 21. stoljeća. Neprestano se borimo protiv mobitela na nastavi, umjesto da to sredstvo iskoristimo za sebe, a ne protiv sebe.”

Prof. sociologije i politike i gospodarstva Zvonimira Špoljar u Firenci, Italija

…………

Profesorica sociologije i politike i gospodarstva Zvonimira ŠPOLJAR svoju je mobilnost realizirala Firenci u Italiji u ožujku 2018. godine. „Tečaj Integrating Creativity and Innovation into Teaching otvorio mi je mnoge mogućnosti jer sam naučila kako koristiti nove online alate i aplikacije u nastavi i kako prilagoditi kreativne metode i inovativna rješenja u učionici. Naučili smo kako upravljati IKT alatima u obrazovanju upotrebom kvizova i ozbiljnih igara te platformi za upravljanje učionicama. Zanimljivo je to što se sve aplikacije mogu otvoriti na mobitelima i dostupne su u svakome trenutku, kako nastavnicima tako i učenicima.”

Nastavnica ekonomske skupine predmeta Anita Kola Brundić u Nizozemskoj

…………

Nastavnica ekonomske skupine predmeta Anita Kola Brundić vratila se sa svoje mobilnosti Entrepreneurship education at school: creative and effective methods and tools u Nizozemskoj. „Tijekom pet dana sudjelovanja ovladala sam platformom za učenike, nastavnike i roditelje Edmodo. Planiram kroz istu platformu raditi sa svojim učenicima kako se proces učenja ne bi odvijao samo u učionici. Naučila sam izrađivati e-knjigu, koristiti aplikaciju Test teach za izradu digitalnih predavanja.”

Budući da školski tim čini devet nastavnika, koji na svojoj nastavi zajedno s učenicima primjenjuju nove metode i realiziraju ciljeve projekta, gotovo će svi učenici škole na neki način biti uključeni u ovaj projekt. Ovo su primjeri učeničkih uradaka.

Padlet – predstavljanje učenika koji sudjeluju u međunarodnom projektu The 21st Century Classroom

Popplet – izrada digitalne umne mape o uključenosti učenika, nastavnika i roditelja u zdrave odnose u našoj školi

Digitalni poster Anamarije BENČIĆ, 2. b

Za više učeničkih uradaka posjetite https://padlet.com/hkraljik/3xutu2oh64q9.

Iako još sve mobilnosti nisu ostvarene, već je vidljiva promjena na nastavi, učenici postaju kreatori u digitalnom okružuju, nastava je dinamičnija, zanimljivija, suvremenija. Nakon tromjesečne pauze još nas čekaju tri mobilnosti. Profesorice Zdravka Kramarić i Zvonimira Špoljar otputovat će na svoje mobilnosti u Firencu kako bi sudjelovale na tečajevima Tablets and Smartphones: Using Mobile Devices in Class i Integrating Creativity and Innovation into Teaching. Svoje ćemo mobilnosti završiti onom u Utrechtu, kamo će profesorica Anita Kola Brundić otputovati u travnju sljedeće godine na tečaj Entrepreneurship Education at School: Creative and Effective Methods and Tools.

Želja nam je što većem broju zainteresiranih na razini škole, županije, ali i šire prenijeti naša pozitivna iskustva i potaknuti na pokretanje vlastitih projekata. Stoga pozivamo sve zainteresirane škole i vrtiće da nam se jave kako bismo dogovorili radionicu na kojoj ćemo korištenjem novonaučenih inovativnih metoda poučavanja s vama podijeliti iskustvo pisanja dobroga projektnog prijedloga. Dosad smo suradnju ostvarili s OŠ Ljudevit Gaj, DV Vrtuljak i DV Maslačak u Zaprešiću te sa Zrakoplovnom tehničkom školom Rudolf Perešin iz Velike Gorice. Možda sljedeći članak bude o vašoj mobilnosti u odredištu iz snova!

……………….

Helga KRALJIK, Erasmusova koordinatorica u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić, Zaprešić