UČITI DJECU KAKO UČITI

Kako će se mijenjati uloga učitelja u školi budućnosti

petak, 13. srpnja 2018.

Svijet se mijenja tako brzo da danas ne možemo znati kako će naš život izgledati sutra. Jedni misle da će sutra upravljati robotima, dok se drugi boje da njihova struka uopće neće biti tražena.

Kako će se mijenjati uloga učitelja u školi budućnosti

Ljudmila NEKRASOVA, profesorica biologije, zapitala se kako će i čemu ona i njezini kolege poučavati školarce u budućnosti.

Kako ćemo i čemu poučavati djecu u školama ako ne znamo koje će profesije biti aktualne, ne za deset, već čak i za pet godina? Kako i za što se pripremati? Možda će roboti ostaviti bez posla sve nekvalificirane i nižekvalificirane radnike? Ili će digitalizacija obuhvatiti sve procese upravljanja u poslovanju i proizvodnji, a menadžeri više nikome neće biti potrebni? Možda će neumjerena potrošnja prirodnih resursa dovesti planet do ekološke katastrofe. Tad će se tržište rada potpuno promijeniti, a naše sadašnje viđenje perspektivnih profesija otopit će se poput glečera na Arktiku.

Naravno, možete se uvjeravati kako poznavanje svojstava strukture i rada hipotalamusa spadaju u trajne vrijednosti. Ako se tome doda umijeće raspoređivanja koeficijenata u oksidacijsko-redukcijskoj reakciji i zareza u složenoj rečenici, onda je to već pravo bogatstvo. Takav će čovjek moći sigurno krenuti svakim profesionalnim putom.

Ali postoji i objektivna stvarnost. Moj će sin ove godine krenuti u prvi razred. Od treće godine planira postati pilot. Doduše, dok on završi školu, možda će se svim avionima upravljati bespilotno. Da, i moja profesija možda neće postojati u današnjem obliku, jer uopće nije sigurno hoće li se zadržati nužnost masovnog obrazovanja u sadašnjem obliku.

Naime, kad je potrebno proučavati strukturu lišća i stabljike te formiranje embrionalnih listova u embriogenezi? Kako ćemo tada raditi, kako obrazovati učitelje? Kako organizirati obrazovanje vlastitog djeteta? Nastaviti kao da se ništa ne događa, učiti Tatjanino pismo napamet i tražiti identične trokute? Odrediti silu trenja i podcrtavati zavisne članove rečenice? Je li potrebno poučavati svemu ovome ako nismo sigurni da će znanje učenicima u budućnosti biti korisno?

Ja mislim da je potrebno. Samo što klasično školsko znanje ne treba biti cilj. Ono se, samo po sebi, može pokazati nepotrebnim, ali iskustvo uspješnog usvajanja znanja i stjecanja vještina nesumnjivo će pomoći u bilo kojoj profesiji.

Uostalom, mnogi će se vjerojatno morati prekvalificirati, usavršavati se u raznim područjima određenih djelatnosti, tehnologija i zanimanja. U tom kontekstu važnost školskog obrazovanja raste. Također, sposobnost učinkovitog samoobrazovanja postaje ključna u uvjetima neizvjesne budućnosti.

Glavni je zadatak školskog odgoja u ovim uvjetima učiti dijete da uči, naglasiti bit učenja, ustrojiti, uopćiti, usvojiti, donositi zaključke.

Idealno bi bilo učiti kako izumiti, rješavati kreativne i projektne zadatke te prilagoditi metode i izvore. Čini mi se da se to može postići na temelju školskog sadržaja, pod uvjetom da nastavnici zaborave unaprijed pripremljene odgovore učenicima i odluče ispravno postavljati pitanja i zadatke. Nama je učiteljima vrlo teško ne razmišljati za svoje učenike i pokušati ih naučiti da misle sami za sebe. Znam to, jer i sama sam takva.

Čini mi se da će upravo zbog učiteljske nefleksibilnosti i zbog toga što se nismo spremni mijenjati sve važnije postati poučavanje kod kuće i učenje na daljinu. No, to je već druga priča...

..................

NAPOMENA

  • Mel.fm – ruski portal posvećen obrazovanju i odgoju.
  • Izvor: mel.fm

 

Vezani članci
Školski portal: Interaktivna bilježnica za uzbudljivije učenje

Interaktivna bilježnica za uzbudljivije učenje

Naš bloger, učiteljica i majka Anastasija DURJAGINA objašnjava metodu interaktivnih…

Školski portal: Aktivno učenje koje ometa učenje

Aktivno učenje koje ometa učenje

Da budem iskrena, privlačnost aktivnog učenja sastoji se i u…

Školski portal: Oni žele uživati u učenju koje privlači njihovu pozornost

Oni žele uživati u učenju koje privlači njihovu pozornost

Ona nemaju nikakve veze sa silom i imaju sve veze…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: „Mitovi, legende i bajke“

„Mitovi, legende i bajke“

Ovogodišnja je tema „Mitovi, legende i…

Školski portal: Izdanja za lakše učenje i poučavanje

Izdanja za lakše učenje i poučavanje

Kako biste brzo i jednostavno osmišljavali,…

Školski portal: Malo edukacije [1. dio]

Malo edukacije [1. dio]

… na kojima možete pronaći sadržaje…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…