Školstvo u medijima
ŠTO UČITELJI ZNAJU, A RODITELJI I POLITIČARI TREBAJU SHVATITI…
Razotkrivanje mitova o učiteljima
objavljeno: 2. srpnja 2018.

Pitanje je bilo o najrasprostranjenijim mitovima o poučavanju. Evo što je naučila.

UČITELJI RADE OD 9 DO 15 SATI

Uzdasi umjesto odgovora na postavljeno pitanje bili su iskreni.

Učitelji izravno poučavaju pet sati dnevno, uz to nadziru učenike tijekom odmora. Ali to je samo dio posla koji obavljaju. Učitelji moraju pripremiti svaku lekciju, možda i do osam na dan. Još je jedan mit da kurikulum nudi lekcije. To nije istina, kurikulum tek propisuje koje ciljeve učenici trebaju ispuniti. O učitelju ovisi kako će do njih stići. Moraju ocijeniti svaki zadatak. Ako je u razredu 30 učenika, to je između 140 i 240 radova. Moraju pisati izvješća, informirati roditelje, planirati izlete, priredbe i prezentacije. Moraju se pripremati za sastanke osoblja i pohađati ih. Moraju istraživati i biti aktualni, a da ne spominjemo da preuzimaju odgovornost za sve što se događa u učionici kako bi Ministarstvo obrazovanja bilo zadovoljno.

UČITELJI IMAJU 12 TJEDANA PRAZNIKA U GODINI

Vidi sve napisano iznad. Učitelji koriste svoj godišnji odmor za pripremu za nadolazeće polugodište. Pišu testove i pripremaju kontrolne zadatke, ulažu u profesionalni razvoj i nadoknađuju propušteno vrijeme za dodatna istraživanja. Jedna je učiteljica procijenila da je provela 75 posto praznika radeći. Druga je tvrdila da je jedva uhvatila kratku pauzu za vrijeme božićnih praznika. Danas je sve online, tako i učenici mogu lako kontaktirati učitelje u svako doba dana i noći, pa i za vrijeme praznika. Uz to, učitelji katkad poučavaju djecu u dopunskoj nastavi ili ih pripremaju za natjecanja.

ONI KOJI MOGU – RADE, ONI KOJI NE MOGU – POUČAVAJU

Četiri od šest učitelja u dokumentarnom filmu imalo je druge poslove. Jedan je znanstvenik istraživač, koji i dalje prima poslovne ponude, drugi je radio u glazbenoj industriji i družio se s poznatima, treći je pak bio inženjer. Počeli su poučavati, jer nisu bili zadovoljni prijašnjim poslovima. Svi vole ovaj posao, jer uživaju raditi ono čime mogu imati utjecati na druge i činiti razliku.

UČITELJI SAMO PRENOSE GRADIVO

Vidi prethodni odlomak. Učitelji moraju pripremiti svaku lekciju, uzimajući u obzir 30 pojedinaca s različitim stilovima učenja i razinama znanja, da ne spominjemo načine života. Oni moraju uključiti, zabaviti, informirati svu djecu koju poučavaju, razviti odnos s njima. Moraju im prilagoditi svaku lekciju, a ako se dogodi nešto nepredviđeno moraju i improvizirati.

UČITELJI SU SAMO HVALJENE DADILJE

Upravljanje učionicom jedan je od najizazovnijih zadataka poučavanja, posebno na početku karijere. Kao što je rekao jedan učitelj, to je nešto što se ne može razumjeti čitajući o tome, to je nešto što se uči praksom. Da bi se dogodilo učenje, učitelj mora organizirati živahnu učionicu, koja je istodobno puna poštovanja, u kojoj učenici mogu učiti i otkrivati vlastitim tempom i na svoj način. Ništa u vezi s ovim zadatkom nije jednostavno.

SVI SU UČITELJI

To što ste djetetu zalijepili flaster na prst, ne čini vas liječnikom. Naravno, vaša će djeca učiti od vas i vi ćete učiti od njih, ali to vas ne čini učiteljima. Profesionalni učitelji moraju inspirirati, voditi i obrazovati stotine djece svakoga dana, od kojih svatko ima svoje živote, vrijednosti, sposobnosti i interese. To dijeli profesionalce od amatera.

………………

NAPOMENA

  • ABC.net – velika australska online mreža internetskih stranica koje uključuju stranicu za ABC vijesti, TV, radio i video na zahtjev.
  • abc.net.au