Zanimljivosti
KLESARSKA ŠKOLA PUČIŠĆA
Profesorica Nejašmić-Pirnat na kiparskom simpoziju u Italiji
objavljeno: 3. srpnja 2018.

… [21 Simposio internationale di scultura su pietre del Friuli Venezua Giulia]. Profesorica Sandra Nejašmić-Pirnat našla se u konkurenciji od čak 600 kipara iz cijeloga svijeta, a tek je druga osoba iz Hrvatske koja je svih ovih godina održavanja simpozija ušla na izabrani popis.

Ovaj talijanski susret trajao je od 8. do 24. lipnja 2018. i u Parku su skulptura u Vergnaccu, nedaleko od Udina, izloženi radovi osmero sudionika iz Kanade, Kirgistana, Litve, Etiopije, Kine, Italije i, dakako, Hrvatske. Ove je godine pokrovitelj kiparskoga simpozija bio Cinsolato Generale della Repubblica di Croazia a Trieste, odnosno Generalni konzulat Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici (Trst).
Otvaranju je nazočila glavna konzulica Nevenka GRDINIĆ i konzulica I. razreda Gordana ŠIMIĆ, tako da je ovogodišnji simpozij na neki način obilježen Lijepom Našom.

U tih je petnaestak dana svatko od sudionika iz spomenutih zemalja modelirao skulpture prema vlastitim nacrtima, različitih dimenzija i oblika. Svaki je dan bio upriličen obilascima prekrasnih talijanskih krajeva, znamenitosti, trgova i slično, a kipari su imali prilike i uživati u specijalitetima talijanske gastronomske ponude.

Skulptura profesorice Nejašmić-Pirnat pod nazivom „Dualizam [Hommage: Nikola Tesla]” na jako zanimljiv način apstraktno prikazuje život našega genija Nikole Tesle, odnosno utjecaj majke na njegov put. Ovo će remek-djelo biti postavljeno u blizini Udina, što je veliko priznanje kiparici, svojevrsna reklama, ali i prekrasan vječni spomen na majstorske ruke naše nastavnice. [ IZ DRUGIH IZVORA | Facebook | Fotografije: Sandra Nejašmić-Pirnat ]