Iz školskog svijeta
27. OŽUJKA
Svjetski dan kazališta
objavljeno: 27. ožujka 2015.

Na taj dan obično se organiziraju razni nacionalni i međunarodni kazališni događaji, a običaj je i da se prije početka predstave pročita međunarodna poruka putem koje, na poziv ITI-ja, određena istaknuta osoba dijeli svoja razmišljanja o kazalištu.

Prvu međunarodnu poruku napisao je francuski pjesnik, romanopisac i dramatičar Jean Cocteau 1962. godine.

U Beču, na 9. Svjetskom kongresu Internacionalnog teatarskog instituta, u lipnju 1961. godine predsjednik Arvi Kivimaa predložio je u ime finskog centra Internacionalnog teatarskog instituta da se uvede Svjetski dan kazališta. Otada se svake godine 27. ožujka na različite načine u ITI centrima, kojih sada ima gotovo stotinjak diljem svijeta, slavi Svjetski dan kazališta.

Svake godine poziva se neka posebna osoba iz svijeta kazališta ili iz nekog drugog područja da podijeli svoja razmišljanja o kazalištu i međunarodnom skladu. To što je poznato kao „međunarodna poruka“ prevodi se na više od dvadesetak jezika te čita pred desecima tisuća gledatelja prije početka predstava u kazalištima diljem svijeta, a objavljuje se i u stotinama dnevnih časopisa te čita na radijskim i televizijskim postajama na svim kontinentima.

Autor međunarodne poruke Svjetskog dana kazališta 2015. godine poljski je redatelj Krzysztof Warlikowski. Njegovu poruku u hrvatskom prijevodu možete pročitati OVDJE!

 

Izvor:

http://www.world-theatre-day.org/en/theatreday.html