Savjeti stručnjaka
ZAŠTO JE UČITELJU VAŽNO ZNATI DA ON NE MOŽE SVE ZNATI
„Ne želim da drugi vide moj neuspjeh”
objavljeno: 11. srpnja 2018.

Profesorica Galina SAHARJEVIČ došla je do zaključka da učitelj treba izaći iz svoje „udobne zone” kako bi se podsjetio da ne mora sve znati i umjeti te da je to potpuno normalno.

Bespomoćno visim s grede u teretani. Ne mogu doći sebi. Deset nabildanih momaka i djevojaka gledaju me bez podsmijeha, ali s nestrpljenjem, a došli su se ovamo, kao i ja, osposobiti za trenera. Čekaju da ispunim zadatak koji je zadao instruktor. Ja i dalje bespomoćno visim, a željela bih biti bilo gdje drugdje osim u teretani, u koju sam dosad s veseljem žurila nakon posla. No čim su otkrili moju slabu točku, s još većim sam nestrpljenjem željela pobjeći odande. Ne želim da drugi vide da ne mogu, da sam neuspješna.

Ova mi je situacija kasnije jako pomogla, ne u smislu moje fizičke nemoći, već u kontekstu obrazovanja. Predajem na fakultetu i primijetila sam da, bez obzira na to kakav humanistički pristup imamo kao profesori, zaboravljamo kako je to biti s druge strane stola, u klupama.

Na neuspjeh studenata gledam blago i s razumijevanjem. Razumijemo ih kad ne svladaju gradivo i oprostimo im. Ali katkad ne praštamo, već se njihovim pogreškama smijemo s kolegama.

Vlastiti obrazovni neuspjesi, poput moga tužnog iskustva u teretani, pomažu nam da ne zaboravimo kako je normalno da ne umijemo baš sve i da onaj koji nije naučio nije nužno lijenčina. Sigurna sam da je za učitelja važno staviti se u poziciju učenika, ne samo zato što se „cijeli život uči”.

Želim se uključiti u obrazovne projekte koji nisu vezani za moju profesiju – sam proces učenja, privlačenje pozornosti, motiviranje učenika, ocjenjivanje. Jer, moguće je da se djevojka koja vodi online tečajeve za pravilnu prehranu koristi modernim pedagoškim tehnikama bolje od učitelja.

  • Pedagozi, bojite li se učiti? Bojite li svoje nestručnosti i neznanja?

………………

NAPOMENA

  • Mel.fm – ruski portal posvećen obrazovanju i odgoju.
  • Izvor: mel.fm