Zanimljivosti
OŠ MIHAELA ŠILOBODA, SVETI MARTIN POD OKIĆEM
Uspješni domaćini projekta Preserve Your Haritage
objavljeno: 5. srpnja 2018.

O djeci je, uz tehničko osoblje, brinulo devet voditelja i animatora. Kroz dnevne aktivnosti i programe, u kojima su djeca predstavila svoju tradiciju, zanate, plesove, igre, hranu i sportove svojih zemalja, razvijali su međukulturni dijalog, međusobnu toleranciju i solidarnost, što je i glavni cilj ovog projekta. K tome, naglasak je bio na neformalnim metodama učenja, bez klasičnih predavanja, jer su djeca sama, uz pomoć voditelja, osmišljavala i organizirala sve aktivnosti.

Program Erasmus+ nudi brojne projekte koji potiču višekulturnost, no kako je naglasio ravnatelj škole Goran Lesjak škola u Svetom Martinu jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja je upravo ovaj dio tog programa i iskoristila.

I lokalna zajednica i djelatnici škole uložili su dodatan napor kako bi djeca boravila u samoj školi i uživala u njezinu prirodnom okolišu, jer u drugim gradovima inače spavaju u hostelima ili nekim sličnim boravištima, pa su tako i uz pomoć Crvenoga križa opremljene spavaonice u učionicama škole, a školske kuharice pobrinule su se za raznolik jelovnik, zadovoljivši sve potrebe šarolikoga mladog društva.

Tijekom boravka u Svetom Martinu djeca su upoznala i Samobor, u posjetu su im bili i štićenici Udruge Nova budućnost, a 2. srpnja u goste im je došao i pozdravio ih predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić. Poželio im je sretan povratak te izrazio nadu da će sve doživljeno i naučeno prenijeti svojim prijateljima u domovini, ali i dalje, kamo ih već životni put odnese. Mladi Gruzijci iskazali su se svojim narodnim plesovima, nakon čega su svi zajedno večerali i nastavili se družiti. [ IZ DRUGIH IZVORA | samobor.hr  ]