Školstvo u medijima
DOBRO UPRAVLJANJE UČIONICOM
Evo kako ovoga ljeta možete poboljšati svoje vještine opažanja
objavljeno: 6. srpnja 2018.

Oni shvaćaju vrijednost pomnog promatranja zbog toga što im to omogućuje da…

  • svjedoče nedoličnom ponašanju
  • bolje poznaju i razumiju svoje učenike
  • prilagode lekcije prema akademskim potrebama
  • učenike potaknu na samostalnost.

Također je važno spomenuti da je dobro upravljanje učionicom ključno želite li postati bolji u opažanju.

Naime, to vam daje vrijeme i slobodu da se usredotočite na druge stvari. Nakon što time ovladate, možete se posvetiti razvijanju svoje sposobnosti budnosti i opažanja.

Slijede tri načina na koje možete poboljšati svoje vještine opažanja ovog ljeta i biti bolji učitelj sljedeće školske godine.

  • SVAKOG DANA NAPRAVITE JEDNU ZANIMLJIVU FOTOGRAFIJU

Ova vam vježba pomaže da primijetite detalje te da pronađete i cijenite ono što se ističe – bez obzira na to bilo to dobro, loše ili jednostavno drukčije. Baš poput potrage za blagom, kad ste u potrazi za čudnim, zanimljivim, lijepim, tužnim, neočekivanim…i zatim to ovjekovječite na fotografiji, stekli ste vještinu opažanja rijetkoga. To vam pomaže da svijet gledate sa suosjećanjem, da „stanete u cipele” svojih učenika i da poučavanje vidite njihovim očima.

  • INTERNALIZIRAJTE JEDAN PRIZOR DNEVNO

Jedna je od strategija koje vam mogu pomoći da postanete pažljiviji i pronicljiviji jest da svaki dan napravite stanku od desetak minuta tijekom kojih jednostavno sjedite u tišini i zaista zamjećujete ono što vas okružuje.  

Otjerajte sve svjesne misli i pokušajte zaista doživjeti trenutak u kojem se nalazite koristeći se svim svojim osjetilima. Primijetite zvukove, boje, kretnje, temperaturu, svjetlinu, raspoloženje te čak i dašak vjetra na licima učenika.

Najbolje je to napraviti u prirodi, ali i vaše dvorište bit će dovoljno. Ova će vas vježba usidriti u trenutku – a to će vam pomoći da budete bolji učitelj.

  • POKUŠAJTE SVAKOG DANA PREMA SJEĆANJU SKICIRATI JEDAN DOGAĐAJ ILI SCENU

Prije odlaska na spavanje prema sjećanju skicirajte jednu scenu ili događaj kojem ste svjedočili tog dana. Ova se vježba može spojiti s drugom točkom, a pomaže vam razviti sposobnost prisjećanja, izoštrava vašu prisutnost, a zbog toga brže primjećujete stvari.

Usto, ovo će također poboljšati vašu sposobnost pripovijedanja. Nije važno kako izgleda završni proizvod, ali primijetit ćete da vaše ilustracije s vremenom postaju sve složenije.

ISKUŠAJTE OVE STRATEGIJE VEĆ DANAS

Mnogi su učitelji zatvoreni u stanju koje im odvlači pažnju, stanju zauzetosti i mikroupravljanja, zbog čega zapravo nikad ne upoznaju svoje učenike. Oni su zaslijepljeni svojim užurbanim mislima.

Ove će vam tri vježbe pomoći da usporite, živite u trenutku te razvijete širok i jasan uvid u svoje učenike i njihove potrebe.

Vježbajući ove tehnike također ćete postati svjesniji sadašnjeg trenutka i naučiti staloženo promatrati, slušati i učiti.

Želim vas potaknuti da još danas iskušate ove vježbe opažanja. One su zaista zabavne i jednostavne. Osim toga, smiruju i zahtijevaju samo nekoliko minuta dnevno.

No, najbolji je dio to što će vas učiniti boljim učiteljem.

………………..

NAPOMENA

  • Blog Smart Classroom Management projekt je Michaela Linsina, učitelja s 27 godina iskustva i autora nekoliko uspješnica. Smart Classroom Management jedan je od najposjećenijih blogova posvećenih upravljanju učionicom, s više od 120 tisuća pretplatnika.
  • Izvor: smartclassroommanagement.com