Školstvo u medijima
IZ DRUGIH MEDIJA | JUTARNJI LIST
Lov na prosjek 5,0 i agonija upisa u srednju
objavljeno: 6. srpnja 2018.

Rekao je to poznati sveučilišni profesor komentirajući tekst Jutarnjeg lista o posljedicama pomame za odličnim ocjenama kao ključnom uvjetu za upis u “najbolje” srednje škole, u pravilu gimnazije.

Upisi u rezerviranih dvije tisuće razreda su u tijeku, odvijaju se prema nemijenjanim kriterijima i agonija za 40 tisuća učenika i roditelja traje mjesec i pol (od 25. svibnja do objave rezultata 13. srpnja). Zašto agonija? Zato što od petog osnovne pa sljedeće četiri godine treba prikupiti što više zaključnih petica koje se uoči upisa u srednje pretaču u bodove, a učenici bodovima međusobno konkuriraju na rang-listama škola.

Čemu lov na 5,0 i zašto sustav godinama tolerira agoniju ovakve upisne politike bazirane na prosjeku ocjena? Talentirani učenik s jednom četvorkom u našem sustavu nije dovoljno dobar za upis u barem deset “elitnih” gimnazija. Mogao je biti u kvoti najboljih da je u osnovnoj uspio preskočiti kozlić, podići se dovoljan broj puta na ručama ili popeti se dovoljno brzo na uže. Ali nije i zato ga je sustav kvalificirao u nedovoljno dobrog za tzv. najbolje gimnazije. [ IZ DRUGIH MEDIJA | jutarnji.hr | Piše Mirela LILEK ]  Cijeli članak PROČITAJTE OVDJE.