Školstvo u medijima
DESET MITOVA O TOME ŠTO UČITELJI RADE TIJEKOM LJETA
Sad se možemo posvetiti i svojoj djeci…
objavljeno: 9. srpnja 2018.

Vaši ljubomorni prijatelji koji nisu učitelji prikazuju vas kao mitskog jednoroga koji je plaćen da se izležava na plaži s koktelom u ruci. Ali vi znate istinu. Ljetni je odmor, naravno, čaroban, ali vrijeme je da razotkrijemo mitove.

1) MI NE RADIMO TIJEKOM LJETA

Zavirimo u učiteljev popis ljetnih obveza:

  • razrada kurikuluma
  • planiranje nastave
  • upoznavanje novih kolega
  • rad u ljetnom kampu vašeg djeteta kako bi ga ono moglo pohađati besplatno.

2) NE MISLIMO O ŠKOLI ZA VRIJEME LJETNIH PRAZNIKA

To je malo teže kad vaš učenik i njegova obitelj borave u kabini do vaše cijeli tjedan.

3)TULUMARIMO S PRIJATELJIMA

Jednom kad se učitelji vrati u društveni život otkrije da svi oko njega rade i nitko nije dostupan za šetnju u utorak u 14 sati ili slobodan da s vama odgleda sve epizode kulinarskog šoa u kojem nastupaju britanski zatvorenici. Osim drugih učitelja.

4) VESELIMO SE ŠTO ĆEMO IMATI SLOBODNE DANE

Sad možete napokon obaviti stvari za koje niste imali vremena tijekom godine, poput odlaska u banku, vježbanja, sastavljanja oporuke, popravljanja krovišta, odgajanja svoje djece? Jupi!

5) IMAMO DOVOLJNO VREMENA ZA OZBILJNO PUTOVANJE

Da, za putovanje koje je ljeti tisuću puta skuplje!

6) KONAČNO SE MOŽEMO ISKLJUČITI IZ UČITELJSKE ULOGE I UŽIVATI U TRENUTKU

Nakon što se osjećaj promjene potroši, opet ćete se početi buditi u pola šest sati, jer je vaš organizam programiran. Dok se sunčate uz bazen, shvatit ćete kako mislite o tome što biste mogli poučavati. Katkad izvučete svoje markere i uredno ih poredate na vašem kuhinjskom pultu. Na „učiteljevu prekidaču” nema opcije za isključivanje.

7) IMAMO VREMENA BAVITI SE SVOJIM KREATIVNIM HOBIJIMA

Toliko je jednostavno napisati svoj sljedeći roman kad imate punu kuću školaraca koji se dosađuju dok se vi pripremate za još jednu diplomu, dok se zadužujete kako biste nastavili obrazovanje, dok radite drugi posao kako biste djetetu otplatili ljetni kamp.

8) CIJELO SE LJETO DRUŽIMO S KOLEGAMA

Unatoč činjenici da živite vrlo blizu većini vaših kolega, putovi vam se ipak neće isprepletati. Razmišljajte o školi kao o Brigadoonu, čarobnom gradu koji se pojavljuje na jedan dan svakih sto godina. Za ostatak svijeta vi ste deset mjeseci u godini potpuno zarobljeni, a nakon što zazvoni posljednje zvono vaš školski život prestaje postojati.

9) SPREMNI SMO ZA PRAZNIKE

Jedino još nismo očistili učionicu. Da, i nismo vratili prošlogodišnje zadatke. Usto, trebalo bi ocijeniti i završne radove učenika viših razreda. Jeste li već ispisali svjedodžbe? Osim svega toga, da, potpuno smo spremni.

10) VRATIT ĆEMO SE U RUJNU NAPUNJENIH BATERIJA I SPREMNI UHVATITI SE U KOŠTAC S NOVOM ŠKOLSKOM GODINOM

Čime se vi bavite? Uzgajate koze? Vodite knjigovodstvo mafijašima? Turistički ste vodič na Mount Everest? Sve je to mnogo lakše od onoga s čime ćemo se mi suočiti u rujnu.

………………

NAPOMENA

  • Bored Teachers – mjesto na kojem učitelji mogu pronaći humor u frustraciji, iscrpljenosti i kompleksnosti koja dolazi s ovom profesijom.
  • Izvor: boredteachers.com