Jučer-danas-sutra
UČITELJSKI DOPUST
Zašto ćete se u školu vratiti umorni?
objavljeno: 23. srpnja 2018.

Toliko se zanimljivih stvari može raditi. A učitelji se u rujnu vraćaju u školu – umorni. Zašto je to tako?

Možete kriviti oskudni obiteljski proračun. Ne mogu si svi učitelji priuštiti izlete u morska odmarališta. Ili možete kriviti obiteljski stil života. Ljeti se pripremate za zimu, a treba raditi i na vikendici. Popis može ići u beskonačnost.

Prikupili smo najkarakterističnije pogreške učitelja. Ako ste kod sebe primijetili jednu od njih, znajte, ona je vaš neprijatelj koji vas sprječava da oporavite svoje fizičko, emocionalno i mentalno zdravlje te napunite baterije. Hoćemo li zajedno ispraviti pogreške?

  • Što sprječava učitelje da se odmore tijekom ljeta?

PRVA POGREŠKA – nagla promjena dnevnog režima

Dolje ustajanje u šest sati! Živjelo spavanje do ručka (ako dopuste bližnji), ležerni doručak do 15 sati i omiljene emisije do ponoći! Ali upravo takav režim, radikalno drukčiji od uobičajenoga otežava prilagodbu na radni ritam u rujnu. Želite li akademsku godinu početi „slomljeni”?

  • SAVJET: postepeno pomičite budilicu za 15 minuta od uobičajenog vremena. Dva, tri tjedna prije početka nastave vraćajte budilicu prema radnom rasporedu.

DRUGA POGREŠKA – ovisnost o internetu

Konačno možete ponovno pročitati i isprobati sve recepte s omiljenog portala, lajkati postove na Instagramu i provoditi vrijeme na Facebooku cijeli dan. Kao i svi, i dalje čitamo komentare na pedagoškim grupama, pratimo novosti. To je pohvalno, ali samo u umjerenim količinama. Stoga je bolje posjetiti prijatelje, roditelje i parkove rodnoga grada nego se vezati za računalo.

  • SAVJET: za društvene mreže i internet dovoljno je 40 minuta dnevno. Pokušajte.

TREĆA POGREŠKA – težnja „sve stići obaviti tijekom ljeta”

Dakle, praznici označavaju jednu stvar – za to je vrijeme potrebno obaviti: popravke u kući, čišćenje roditeljskog doma, upisati djecu, ako je moguće i sebe, na tečaj engleskoga, pročitati davno zapostavljenu knjigu, spremiti zimnicu, isprobati nove recepte i tako unedogled. Stop. Svrha praznika je odmor, a ne dovršavanje ili započinjanje tisuću novih stvari. Ionako nećete sve stići napraviti, umorit ćete se i početi sami sebe koriti zbog sporosti. I vratit ćete se na posao loše raspoloženi.

  • SAVJET: Ne krojite napoleonske planove za ljeto. Najvažnije je da se opustite.

ČETVRTA POGREŠKA – navika posao nositi kući

Vi ste na odmoru. Dakle, metodički rad i odgoj učenika ostali su daleko. Na odmoru je važna promjena aktivnosti. Papirologiju zamijenite šetnjama, jutarnjim trčanjem, večernjom jogom.

  • SAVJET: nakon raznovrsnih praznika, vratite se u školu odmoreni i s novim znanjima te se upišite na tečajeve i natjecanja za učitelje.

PETA POGREŠKA – uvjerenje da nedostatak novca predstavlja zapreku za odmor

Ako nema sredstava, znači li to da praznici moraju proći loše? Kategorički se odbijamo složiti s time.

  • SAVJET: upravo se ljeti održavaju razna besplatna događanja, festivali, zanatski tečajevi. Možete ih naći u raznim udrugama vašega grada, na društvenim mrežama i internetskim  stranicama.

ŠESTA POGREŠKA – isključivo pasivni odmor

U redu je sjediti cijeli dan s knjigom u ruci ili peći pite. Ali nije dovoljno korisno za zdravlje. Ljeto prepuno voća i povrća te toplog vremena savršena je sezona za oporavak. Dvije su inačice praznika: isprobati sve recepte ili se pojaviti zategnutog tijela i sa spremnikom punim energije u novu školsku godinu. Za koju ste vi inačicu?

  • SAVJET: nemate novca za osobnog trenera ili posjet fitnes-klubu? Obucite tenisice i kratke hlače i krenite na trčanje. Tri puta po 30 minuta vježbanja tjedno jamče vam ravan trbuh i vitku figuru. Nemate snage za trčanje? Izvodite vježbe za razne skupine mišića uz pomoć besplatnih videotečajeva.

Kako vi provodite ljeto? Radite? Odmarate se? Dajete instrukcije?

………………

NAPOMENA

  • Mega Talant – ruskicentar za razvoj talenta, organizira tečajeve, olimpijade, kreativne radionice, turnire.
  • Izvor: mega-talant.com