Savjeti stručnjaka
PAS JE NAJBOLJI ČOVJEKOV PRIJATELJ
Kako psi mogu potaknuti učenje i napredak u učionici
objavljeno: 23. srpnja 2018.

Posljednjih se godina pse sve više koristi kao pomoć djeci u učenju, i to vrlo uspješno. Procijenjeno je da se 10 milijuna djece suočava s poteškoćama u učenju čitanja, a psi su sjajni pomagači, jer ne osuđuju i ne prekidaju upućujući na pogreške. Iznimno je važno da djeca steknu dobro obrazovanje i da im se pomogne u učenju čitanja, bez obzira na dob ili društveni status.

✿ Pozovite psa na čitanje ✿ 

Pas donosi uzbuđenje i veselje u učionicu. Radost zbog prisutnosti psa odagnat će dječji strah i povećati njihovo samopouzdanje. Djeca će se poželjeti pohvaliti umijećem čitanja svom novom četveronožnom prijatelju. Uskoro će zaboraviti da su ikad imali problema s čitanjem i potražit će utjehu udobno se smještajući na jastuku pored psa te uživati u radosti dijeljenja dobre priče naglas.

✿ Dobrobiti psa u učionici  ✿ 

Djetetu koje se osjeća tjeskobno i frustrirano pomoći će napravili li stanku za hranjenje psa. Maženje sa psom umiruje i oslobađa od stresa. Upravo to treba djetetu koje se bori sa zadatcima, a usto će ih pripremiti za novi pokušaj. Dijete se osjeća usamljeno kad je jedino u razredu koje ne uspijeva, ali razgovor i vrijeme provedeno sa psom može ublažiti tu zabrinutost te mu pružiti društvo kad mu je svega previše.

✿ Kako pas ljubimac može pomoći ✿ 

Beskonačne su prednosti za djecu koja imaju psa kućnog ljubimca, njihovo učenje i razvoj mogu se poboljšati zbog toga što svoj dom dijele s ljubimcem. Ljubimci potiču djecu da pokažu empatiju i razviju osjećaj odgovornosti kroz obveze poput njege, šetanja i hranjenja. Istraživanja su pokazala da odrastanje s ljubimcem povećava samopouzdanje, kognitivni razvoj i socijalne vještine, što su sve vitalni faktori za uspješno svladavanje čitanja, posebno pred drugima. Roditelji mogu dodatno unaprijediti djetetove vještine čitanja, potičući ga da kod kuće čita psu.

Psi su divna stvorenja, u učionici i u domu. Učitelji i roditelji trebali bi potaknuti njihovu uključenost u djetetovo učenje i razvoj kad god je to moguće kako bi unaprijedili djetetovo razumijevanje i njegovu akademsku izvedbu.

………………

NAPOMENA

  • Teach n’ Kids Learn – stručnazajednica za pomoć učiteljima u poboljšanju prakse u učionici.
  • Izvor: teachnkidslearn.com
  • Photo by Annie Spratt on Unsplash