Školstvo u medijima
USPJEŠNO OBRAZOVANJE
25 stvari koje uspješni učitelji rade drukčije
objavljeno: 24. srpnja 2018.

Uspješno obrazovanje znači da učenici grade odnos s učiteljem koji je u svoj predmet ugradio strast i inspiraciju. Teško je mjeriti uspjeh, a u akademskom svijetu obrazovni stručnjaci stalno preispituju kako izmjeriti učenje. Ali prvo i osnovno pitanje koje treba postaviti jest: „Uspijevaju li učitelji doprijeti do učenika?”

DONOSIMO 25 STVARI KOJE USPJEŠNI UČITELJI RADE DRUKČIJE.

1) Uspješni učitelji imaju jasne ciljeve

Kako znate da idete u pravome smjeru kad nekamo putujete? Služite se prometnim znakovima i kartom odnosno u današnje vrijeme navigacijskim sustavom. U akademskom su svijetu ciljevi vaši prometni znakovi na putu prema odredištu. Vaša je karta vaš plan. Stvaranje plana ne znači nedostatak kreativnosti, već dodavanje okvira u kojem će vaši učenici procvasti.

2) Uspješni učitelji svjesni su svrhovitosti  

Ne možemo svaki dan biti blagoslovljeni epskim uspjesima. Život je katkad dosadan i zamoran. Učitelji s osjećajem za svrhovitost mogu se izdići iznad teških i dosadnih dana, jer njihove oči počivaju negdje daleko na kraju puta.

3) Uspješni učitelji mogu živjeti bez trenutne povratne informacije

Nema ništa gore nego oznojiti se nad planiranjem lekcije da bi vaši učenici na kraju izašli iz učionice bez ijednog osmjeha na licu ili pozitivnoga komentara. Teško je dati sto posto i ne vidjeti rezultat odmah. Učitelji koji se oslanjaju na instant-potvrde razočarat će se i „izgorjeti”. Učenje, odnosi i obrazovanje vrlo su neuredan pothvat, poput vrtlarenja. Potrebni su vrijeme i prljave ruke kako bi se nešto razvilo.

4) Uspješni učitelji znaju kad slušati učenika, a kad ga ignorirati

Učitelj koji nikad ne sluša svoje učenike doživjet će neuspjeh. A učitelj koji uvijek sluša svoje učenike također će doživjeti neuspjeh. Nije jednostavno procijeniti kad poslušati i prilagoditi se, a kad reći: „Ne, radit ćemo na ovaj način, jer sam ja učitelj i razmišljam dugoročno.”

5) Uspješni učitelji imaju pozitivan stav

Negativna energija ubija kreativnost i stvara plodno tlo za strah i neuspjeh. Dobri učitelji dobro su raspoloženi, imaju vitalnost i energiju te vide dalje od trenutačnih zastoja prema glavnome cilju. Pozitivnost potiče kreativnost.

6) Uspješni učitelji od učenika očekuju uspjeh

Slično je i s roditeljima. Učenici trebaju nekoga tko vjeruje u njih. Trebaju stariju i mudriju osobu da uloži u njihove sposobnosti, da postavi ljestvicu visoko i zatim stvori ozračje u kojem je u redu pogriješiti. To će motivirate vaše učenike da se nastave truditi sve dok ne postignu očekivanja koja ste pred njih postavili.

7) Uspješni učitelji imaju smisao za humor

Humor i domišljatost ostavljaju trajni dojam. Humor smanjuje stres i frustraciju te pruža priliku ljudima da sagledaju situaciju iz drugoga kuta. Kad biste upitali tisuću učenika koji im je omiljeni učitelj, njih 95 posto odlučilo bi se za onoga koji je urnebesno duhovit.

8) Uspješni učitelji hvale na autentičan način

Da, učenici trebaju poticaj, ali iskreni. Nema koristi ako hvalite njihov rad koji odražava samo pedeset posto njihovih sposobnosti. Ne želite stvarati okružje u kojem nema pohvale i ohrabrenja, potrebno vam je okružje gdje se pohvala koju nudite vrednuje, jer ju promišljeno upotrebljavate.

9) Uspješni učitelji znaju kako se upuštati u rizik

Postoji izreka: „Oni koji idu samo malo predaleko znaju točno koliko daleko mogu ići.” Riskiranje je dio formule uspjeha. Vaši učenici moraju vidjeti kako isprobavate nove stvari u učionici i pažljivo će promatrati kako se nosite s neuspjesima svojih rizika. To jednako važno kao i ono o čemu poučavate.

10)  Uspješni učitelji su dosljedni

Dosljednost ne treba pomiješati s osjećajem da ste zaglavili. Dosljednost znači da ćete učiniti ono što ste rekli, da ne mijenjate pravila ovisno o raspoloženju i da se vaši učenici mogu osloniti na vas. Učitelji koji zaglave u svojim zastarjelim metodama možda se hvale dosljednošću, ali to je zapravo samo dobro zamaskirana tvrdoglavost.

11)  Uspješni učitelji promišljaju

Nemojte postali tvrdoglavi učitelj. Uspješni učitelji odvajaju vrijeme kako bi se osvrnuli na svoje metode, izvedbu i način na koji se povezuju s učenicima.

12)  Uspješni učitelji traže vlastite mentore

Učitelji koji promišljaju također se mogu obeshrabriti ako nemaju potporu nekoga iskusnijega i mudrijega. Nikad niste prestari ili premudri da biste imali mentora. Mentor može biti bilo koji glas koji kaže: „Tvoje metode su ispravne” ili „Ne, to ne funkcionira jer…” i potom vam ponudi novu perspektivu.

13)   Uspješni učitelji razgovaraju s roditeljima

Suradnja roditelja i nastavnika apsolutno je presudna za uspjeh učenika. Stvorite otvoren putu za komunikaciju kako bi vam se roditelji mogli obratiti kad su zabrinuti, ali i vi njima. Kad učitelj i roditelji stvore ujedinjeni front, učenik ima manje izgleda provući se kroz pukotine.

14)  Uspješni učitelji uživaju u svome poslu

Lako je uočiti učitelja koji voli svoj posao. Oni isijavaju zaraznom energijom. Čak i kad se radi o predmetu kao što je napredna matematika, on uz ovakvog učitelja jednostavno oživi. Ako ne volite poučavanje ili svoj predmet, to će se kroz vaš rad i pokazati. Pokušajte saznati zašto nemate motivacije ni inspiracije. Možda to nema nikakve veze s predmetom, već s vašim očekivanjima. Prilagodite ih i možda će se vaša ljubav prema poučavanju vratiti.

15)   Uspješni se učitelji prilagođavaju potrebama učenika

Učionica je dinamičan organizam koji se stalno razvija i raste. Ovisno o danu, broju prisutnih učenika ili mjesečevoj mijeni, možda će biti potrebno mijenjati plan ili udovoljiti učenicima. Kako učenici napreduju i razvijaju se, možda će se s njima morati mijenjati i vaši planovi i metode. Ako je vaš cilj promicati kurikulum ili metodu, možda ćete se osjećati uvrijeđeno kad ju budete morali mijenjati. Neka vaš cilj bude povezivanje s učenicima i nećete imati problema s promjenama koje će se s vremenom događati.

16)  Uspješni učenici prihvaćaju promjene u učionici

To ima veze s prethodnim savjetom, ali je malo drukčije. Je li vam nekad dosadila vaša dnevna ili spavaća soba i poželjeli ste ju potpuno preurediti? Promjena pobuđuje uzbuđenje. Unesite promjenu u svoju učionicu kako biste učenike držali budnima. Najjednostavnije promjene poput novog rasporeda stolova ili promjene rutine mogu udahnuti novi život usred dugačke školske godine.

17)   Uspješni učitelji istražuju nove alate

S napretkom tehnologije pojavili su se novi izvori i alati koji mogu donijeti novu funkcionalnost vašoj učionici i kurikulumu. Nema sumnje da se vaši učenici već služe tehnologijom u koju vi još niste ni kročili. Ne bojte se uvesti tehnologiju u učionicu. Često nedostaje sredstava, ali vaši učenici odrastaju u svijetu gdje je tehnologija svuda oko njih.

18)  Uspješni učitelji svojim učenicima daju emocionalnu podršku

Bit će dana kad će vaši učenici više trebati emocionalnu podršku nego informaciju. Povezivanje s učenicima na emotivnoj razini povećava vjerojatnost da će poslušati i prihvatiti vaš savjet. Učenici trebaju mentore koliko i učitelje.

19)  Uspješni se učitelji znaju nositi s nepoznatim

Teško je poučavati u učionici gdje ne znate koliki će biti vaš proračun, hoće li roditelji surađivati i kakav će biti krajnji ishod vašega napornog rada. Kako se nosite s činjenicom da nemate odgovor na sve? Sjajni učitelji funkcioniraju i kad ne ide sve „kao po špagi”.

20) Uspješne učitelje ne mogu zastrašiti roditelja

Nažalost, učitelji i roditelji katkad ugrožavaju jedni druge. Nesigurnom će učitelju roditelj koji lobira za ocjenu biti prijetnja. Iako postoje mnogi helikopter-roditelji koji jedva čekaju da upru prstom u učitelja, većina roditelja ipak želi najbolje za svoju djecu. Uspješni učitelji su samouvjereni i ne mogu ih ugroziti roditelji koji nenajavljeno upadaju u učionicu. Dobar učitelj također zna da ne mora slijediti preporuke roditelja.

21)  Uspješni učitelji unose zabavu u učionicu

Ne budite preozbiljni. Katkad zabava treba biti cilj. Kad učenici vide i osjete vašu ljudskost, to gradi povjerenje i poštovanje. Zabava i učenje međusobno se ne isključuju. Humor i zabava čak i najdosadniju temu mogu učiniti zanimljivom.

22) Uspješni učitelji poučavaju holistički

Učenje se ne događa u vakuumu. Depresija, tjeskoba i mentalni stres ozbiljan su udarac za proces učenja. Ključno je da učitelj u obzir uzme cjelovitu osobu.

23)  Uspješni učitelji nikad ne prestaju učiti

Uspješni učitelji nalaze vremena za učenje. Ne samo da to proširuje njihovo znanje, već ih stavlja u položaj učenika. To im daje uvid u proces učenja, koji se lako zaboravlja kad su stalno u ulozi učitelja.

24) Uspješni učitelj „izlazi izvan okvira”

To može biti i „okvir” koji ste sami stvorili. „O, ja to nikad ne bih mogao”, možda ste rekli sami sebi. Možda ste si obećali da nikad nećete dopustiti učenicima da ocjenjuju jedni druge. Katkad smo sami sebi najveća prepreka. Dobri učitelji znaju kad trebaju „izaći izvan okvira”.

25)  Uspješni je učitelj genij za svoj predmet

Dobar učitelj mora znati svoj zanat. Uz metodologiju poučavanja, morate ovladati svojim predmetom. Učite, učite i samo učite. Uspješni učitelji uvijek ostaju znatiželjni.

………………

NAPOMENA

  • Global Digital Citizen – pomaže učiteljima da učenicima usade vrijednosti koje ih vode u njihovu djelovanju za bolje društvo.
  • Izvor: globaldigitalcitizen.com