Zanimljivosti
ONI IMAJU VAŽNU ULOGU U NAŠIM ŽIVOTIMA
Deset razloga zbog kojih VOLIMO učitelje!
objavljeno: 25. srpnja 2018.

… ili o učiteljima koje poznajemo, razumijemo koliko je važan njihov posao u razvoju i učenju učenika. Postoji toliko mnogo stvari koje mi padaju na um kad pomislim na riječ „učitelj” i odmah se prisjetim mnogih pojedinaca koji su imali veliki utjecaj na moj život. I znam da nisam jedina. Bilo je teško sažeti ovaj popis na samo deset stvari koje volimo kod učitelja (jer, budimo iskreni, taj bi popis bio beskonačan!), stoga ću s vama podijeliti samo nekoliko razloga zbog kojih su učitelji toliko posebni.

1) ONI NAS UČE NOVIM STVARIMA I POMAŽU NAM DA OTKRIJEMO ONO ŠTO NAS ZAISTA MOTIVIRA.

Koliko samo ljudi može reći da je otkrilo strastvenu ljubav prema određenom području zahvaljujući učitelju koji ih je upoznao s time?

2) ONI VJERUJU U NAS, OHRABRUJU NAS DA DOSTIGNEMO SVOJ NAJVIŠI POTENCIJAL I UVJERAVAJU NAS DA MOŽEMO NAPRAVITI ŠTO GOD ZAMISLIMO.

Učitelji su odlični u motiviranju, pružanju podrške te nas ohrabruju da pronađemo svoj puni potencijal. Oni vjeruju u nas prije nego što mi počnemo vjerovati u sebe.

3) ONI NAM POMAŽU POTICATI LJUBAV PREMA ČITANJU, PISANJU I UČENJU.

Čitanje i pisanje neizmjerno su važne vještine kojima ćemo se služiti u životu. Činjenica da smo ne samo naučili čitati već i zaista razumijevati tekstove nešto je što dugujemo svojim učiteljima.

4) ONI POMAŽU OTKRITI SVIJET MOGUĆNOSTI I UČENJE ČINE ZABAVNIM

Nije neobično za učitelje da iznenada zapjevaju, zaplešu ili sudjeluju u smiješnim aktivnostima kako bi pokazali da učenje nečega novoga može biti zabavno i da to pokažu na jedinstven i kreativan način.

5) NEMA TOGA ŠTO UČITELJI NE MOGU! ONI NISU SAMO UČITELJI, ONI SU MENTORI, TRENERI, ONI NAS MOTIVIRAJU, NAVIJAJU ZA NAS, ONI SU NAŠI PRIJATELJI.

Ima li nečega što učitelji ne mogu? Ako i postoji nešto, oni će pronaći način da to naprave.

6) ONI SU PONOSNI NA MALE STVARI KOJE NJIHOVI UČENICI POSTIŽU I NA KLJUČNE DOGAĐAJE U NAŠEM RAZVOJU.

Učitelji slave postignuća svojih učenika te, iako znaju da će samo kratkoročno poučavati svoje učenike, s ponosom gledaju na njihove uspjehe i napredak.

7) ONI MOGU IMATI TRAJAN UTJECAJ NA SVOJE UČENIKE.

Još se sjećam svoje odgojiteljice i mislim da nikad neću zaboraviti koliko je bila entuzijastična i puna života. Ona je unijela toliko radosti u prostoriju, a to je nešto što će zauvijek ostati u mom sjećanju.

8) UČITELJI SU I SAMI CJELOŽIVOTNI UČENICI

Učitelji provode sate profesionalno se razvijajući te su predani tome da u svom poslu budu najbolji što mogu biti. Oni dijele ideje, sudjeluju u radionicama, promatraju druge učitelje, čitaju tekstove i iskušavaju nove stvari.

9) ONI SU STRPLJIVI I MARE ZA SVOJE UČENIKE

Iako učenici uče drukčijim tempom, učitelji će se uvijek pobrinuti da svaki učenik razumije gradivo i akademski napreduje – i da nitko ne zaostane za ostatkom razreda, bez obzira na to koliko to vremena zahtijevalo.

10) ONI SE UDRUŽUJU S OBITELJIMA I ZAJEDNICAMA KAKO BI SE POBRINULI DA SVAKI UČENIK DOBIJE ONO ŠTO TREBA DA BI USPIO

Obrazovanje učenika timski je rad. Učitelji rade sve što mogu kako bi uključili druge ljude u ovaj proces.

I unatoč izazovima koji dolaze uz ovu profesiju, učitelji VOLE to što rade zbog toga što znaju da to ima trajan utjecaj na živote njihovih učenika.

………………….

NAPOMENA:

  • Službeni blog časopisa Scholastic Inc. – OOM donosi vijesti i najnovija razmišljanja iz svijeta obrazovanja, pismenosti i učenja te objave raznih učitelja i stručnjaka vezane za obrazovanje i pismenost.
  • Izvor: oomscholasticblog.com