Zanimljivosti
OŠ ZRINSKIH, NUŠTAR, PŠ MARINCI
Naš projekt jedan je od pet najupečatljivijih uradaka iz cijele Hrvatske
objavljeno: 25. srpnja 2018.

… svoga zavičaja i domovine te u svemu tome prepoznaju turistički potencijal. Tema natječaja posvećena je hrvatskom jeziku i njegovim narječjima, a podrazumijevala je istraživanje nematerijalne kulturne baštine koja predstavlja naš zavičaj.

Ovim smo projektomželjeli potaknuti naše učenike da prepoznaju jezik kao najveće blago jer se upravo kroz njega očituju sve posebnosti, kultura i identitet, ali i skrivene ljepote određenog naroda i kraja.

Željeli smo osvijestiti i naglasiti važnost očuvanja materinskog jezika, svih narječja i dijalekata kojima je bogata hrvatska jezična baština i jezična povijest. Budući da učenici PŠ Marinci i njihove učiteljice Nevenka ŠKRABO i Marija LESANDRIĆ već nekoliko godina marljivo i predano rade na projektu „Kulturna baština zavičaja”, odlučili smo se prijaviti na ovaj natječaj i predstaviti naš rad.

Za prijavu je bilo potrebno osmisliti PowerPoint prezentaciju koja će prikazati put od začetaka ideja do njihove realizacije, napisati esej koji će predstaviti kratak sadržaj i faze izrade projekta, kao i njegovu turističku iskoristivost. Bilo je potrebno priložiti i rad obrađen u mediju po izboru. Poslali smo glazbeni uradak s našom autorskom pjesmom te film kao kratki propagandni turistički materijal Slavonije.

U natjecanju su mogli sudjelovati svi učenici osnovnih i srednjih škola, đačkih domova kao i posebnih odgojno-obrazovnih ustanova, a ovogodišnja XI. Smotra okupila je zavidan broj prijavljenih sudionika. Stoga nam je iznimna čast što je povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka za obrazovanje, kulturu i turizam odabralo PŠ Marinci i naš projekt kao jedan od pet najupečatljivijih uradaka iz cijele Republike Hrvatske koji će biti predstavljen na XI. Smotri turističke kulture u Hvaru u listopadu 2018.

Uz našu školu, predstavit će se i škole iz Ivanca, Visa, Legrada i Kaštel Novog te srednje škole iz Zagreba, Vele Luke, Otočca i Pazina. Veliki je ovo uspjeh, kako za našu školu, tako i za širu lokalnu zajednicu, jer smo jedini predstavnici Slavonije i Baranje.

Ovim smo uspjehom dobili priznanje „Škola prijatelj baštine i turizma”, ali i nagradni trodnevni boravak na Hvaru za autore, odnosno predstavnike projektnih timova i njihove mentorice. U sklopu Smotre održat će se i stručni skup Agencije za odgoj i obrazovanje u području građanskog odgoja i obrazovanja posvećen poduzetnosti, kulturnoj baštini i turističkoj kulturi na kojoj ćemo imati prilike razmijeniti iskustva s drugim učiteljima i njihovim učenicima.

Potrudit ćemo se da tijekom boravka na Smotri dočaramo svu ljepotu naše Slavonije, svo povijesno, kulturno i prirodno bogatstvo te potaknemo maštu potencijalnim turistima i pozovemo ih da sami otkriju sve čari naše Slavonije, a ponajprije da nam budu dragi gosti u našem selu i našoj općini.

……………….

Marija LESANDRIĆ, dipl. učiteljica | OŠ Zrinskih Nuštar, PŠ Marinci