Školstvo u medijima
ZAŠTO NAJBOLJA UČITELJICA NA SVIJETU KAŽE…
Sve bi zemlje trebale biti poput Kine
objavljeno: 26. srpnja 2018.

Zafirakou, koja poučava umjetnost i tekstile u školi Alperton Community u Londonu, pobijedila je među više od 30 tisuća kandidata i osvojila Global Teacher Award 2018.

Njezinu školu pohađaju djeca iz nekih od najsiromašnijih obitelji u Engleskoj, od kojih mnoge dijele kuću s pet drugih obitelji, a mnoge od tih obitelji izložene su i nasilju, tvrde u Zakladi Varkey. 

U nedavnom razgovoru za časopis Financial Times Zafirakou je ponudila ključni savjet za svaku zemlju ili kulturu koja želi poboljšati svoje obrazovanje:

  • Počnite se odnositi prema učiteljima onako kako to čine u Kini.

Savjet najbolje učiteljice na svijetu glasi: poštujte učitelje.

Utjecaj učitelja na živote učenika ne može se prenaglasiti. Istraživanje koje je trajalo dva desetljeća pokazalo je da učinkoviti učitelji pomažu učenicima da uspiju u akademskom smislu, pridonose dobrobiti učenika te pomažu u smanjenju jaza između siromašne i bogate djece kao što ističe tekst objavljen 2010 u The Atlanticu, „više nego bilo koja druga varijabla u obrazovanju – više nego škole ili kurikulum – učitelji su najvažniji”.

Studija iz 1997. koju su proveli istraživači na Sveučilištu Tennessee također potvrđuje: „Najvažniji faktor koji utječe na uspjeh učenika jest učitelj.”

Međutim, dok je odnos između učitelja i učenika iznimno važan za obrazovanje, danas smo suočeni s nedostatkom učitelja. Status, plaća i dobrobit učitelja  su pali, a rekordni broj učitelja diljem svijeta napušta učionice.

U međuvremenu, milijuni mladih ljudi u zemljama s niskim i srednjim prihodima ne dobivaju odgovarajuće obrazovanje. Stoga, što nam je činiti?

„Moramo više cijeniti učitelje”, odgovara Zafirakou. „Moramo ih odgovarajuće plaćati; dati im vremena za osobni napredak. Trebamo biti više poput Kine.”

Kina je jedno od najboljih mjesta na svijetu za učitelje.  

Studija iz 2013. koju je proveo profesor ekonomije Peter Dolton sa Sveučilišta Sussex u suradnji sa Zakladom Varkey, otkrila je da učitelji u Kini uživaju najveću razinu javnog poštovanja, među 27 zemalja koje su sudjelovale u istraživanju. Kina je jedina zemlja u kojoj učitelji uživaju jednaku vrijednost kao liječnici te zemlja u kojoj će roditelji najvjerojatnije poticati svoju djecu da postanu učitelji. Kineska kultura, ili šire azijska kultura, odavno se prema učiteljima odnosi s poštovanjem, kaže Dolton.

Konačno, svijet treba snažne učitelje koji će se pozabaviti globalnom krizom učenja. Jednostavan korak u pravome smjeru bio bi odnos prema nastavničkoj profesiji s više poštovanja.

…………………

NAPOMENA

  • Quartz je portal za vijesti koji objavljuje kreativne, inteligentne tekstove namijenjene poslovnim ljudima u novoj globalnoj ekonomiji.
  • Izvor: qz.com