Zanimljivosti
POKLON ZA USPOMENU
Četiri najbolja dara koje možete dati učitelju
objavljeno: 30. srpnja 2018.

Svi smo tijekom godina primili niz nevjerojatno dobronamjernih, ali naposljetku potpuno neprikladnih darova od svojih kolega i učenika. Istina je da je namjera najvažnija; svi cijenimo znak pažnje i zahvalnosti. No, koji su darovi najbolji koje možete primiti kao učitelj?

1) NEŠTO ŠTO UKLJUČUJE TIMSKI RAD.

Kao prvo timski je rad odličan način iskazivanja zahvalnosti. Najbolji su darovi obično oni iza kojih stoji cijeli razred, kad se učenici zajedno pobrinu da kupe jedan veliki dar umjesto mnogo manjih; uostalom, trebalo bi zakonom ograničiti broj bombonjera koje jedna osoba može primiti.

Jednom je jedan od mojih kolega dobio vrlo velikodušan poklon-bon. Roditelji su se odlučili organizirati i kupiti taj dar umjesto da svi u posljednji trenutak trče po čarape i bombonjere.

2) NEŠTO OSOBNO.

Darovi koji nose neko osobno značenje uvijek su bolji. Jedne su mi godine moji učenici kupili vrlo lijepu ilustriranu verziju knjige koju smo obrađivali na satu i zatim su svojim imenima označili svoje omiljene odlomke iz naših lekcija i ispod njih napisali razloge zbog kojih su odabrali taj odlomak. Zaista cijenim ovaj poklon i trud koji su uložili u njega.

3) RUČNO IZRAĐENI DAROVI.

To nije bio jedini divan dar koji su mi učenici poklonili. Od jednog sam razreda prije odlaska na rodiljni dopust dobila veliku košaru u kojoj su bile stvari za bebe, uključujući i neke igračke koje su učenici sami izradili. Moje trogodišnje dijete još se igra s tim igračkama i svaki put kad ih vidim prisjetim se učenika koji su ih izradili te vremena i truda koji su uložili u taj poklon.

4) JEDNOSTAVNO „HVALA”.

Naposljetku, vrijedi spomenuti da su najbolji darovi oni koji ne koštaju ništa: jednostavno „Hvala vam”; razglednice koje su učenici izradili kod kuće i ispisali najboljim porukama o tome zašto taj učenik/roditelj/učitelj misli da ste dobri u svom poslu. Najjednostavnije poruke mogu biti najbolje; to može biti nešto kratko poput: „Hvala vam na onoj maloj stvari koju ste napravili za mene i o kojoj još razmišljam, iako ste vi to možda već zaboravili.” Te poruke nadoknađuju sve ono što radimo – od odgovaranja na e-mailove, do telefonskih poziva roditeljima, gomile papirologije, ocjenjivanja i planiranja.

Budimo iskreni: par čarapa vas nikad neće rasplakati. No, ona ručno izrađena razglednica s posvetom vašeg učenika petog razreda koji sad obožava čitanje… To je razlog zbog kojeg radimo ovaj posao, zar ne?

………………….

NAPOMENA

  • TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i područja te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati i inspirirati učitelje širom svijeta.
  • Izvor: tes.com
  • Photo by Ben White on Unsplash