Zanimljivosti
S DUBINSKIM RAZUMIJEVANJEM DOLAZI I APSTRAKTNOST
Zašto su stručnjaci loši učitelji
objavljeno: 23. listopada 2018.

Kako biste razumjeli zašto stručnjaci imaju poteškoća s poučavanjem, morate razumjeti po čemu se oni razlikuju od nas ostalih. Stručnjaci za određeno područje imaju znanja koja ostali ne posjeduju. Ali „pravim” ih stručnjacima ne čini to već razumijevanje. A s dubinskim razumijevanje dolazi i apstraktnost.

Pogledajmo kako svi gradimo apstraktnost, prirodnim putem. Zamislite da ste dijete koje nikad nije vidjelo psa. A zatim ugledate psa. Crvenog psa. I on laje na vas.

Pitate majku: „Što je to?” Kaže vam da je to pas. „A koji je to zvuk?” Kaže da je to lajanje. Dakle, nešto ste naučili. Postoji životinja koja se zove pas i crvene je boje. A zvuk koji proizvodi zove se lajanje.

Nakon nekoliko mjeseci ugledate zelenog psa. Isprva ste iznenađeni, jer, koliko znate, psi su crveni. Potom brzo promijenite mišljenje, čini se da ima i zelenih pasa. A kad pas zalaje na vas, niste iznenađeni, jer, prema onome što vi znate, psi laju.

Prođe još nekoliko tjedana i vi ugledate plavog psa. Nakon ovog susreta mislite da postoje psi svih boja. A kad ugledate mačku kako prolazi očekujete da će pas zalajati. Ali kad plavi pas pokuša zalajati i ne uspije ispustiti ni glasa, zbunjeni upitate majku: „Zašto ne laje?” Ona vam objasni da plavi psi ne mogu lajati. Prema ovome, vi ponovno mijenjate mišljenje.

APSTRAKTNI MODEL PSA:

  • psi laju (osim plavih pasa)
  • psi su crveni, zeleni, plavi (i možda neke druge boje).

To je apstraktni model psa. Ne određenog psa, već svih pasa. Nitko vas nije naučio izgraditi ovaj model, učinili ste to prirodno, kroz svoje životno iskustvo.

Sad zamislite da majka, umjesto da vam dopusti susret sa psom kako biste na prirodan način samostalno izgradili apstraktni model psa, samo nabroji pravila koja trebate naučiti prije nego što ugledate psa.

Kako ćete ih zapamtiti i razumjeti? Teško je to zamisliti, jer smo svi vidjeli psa. Zato zamislite drukčiji model:

  • jazavčar je gonič terijer (osim velikog s bijelim točkama)
  • jazavčar je daltonist i hiperventilira kad je uzbuđen.

Više nije tako jednostavno ako nikad niste vidjeli jazavčara i ne znate što znači terijer, hiperventilirati ili daltonist. Zamislite sada da vam stručnjak koji razumije ovaj model objašnjava karakteristike pasa. Hoće li vas odvesti da se sretnete s jazavčarem? Vjerojatno ne.

■  STRUČNJACI POUČAVAJU APSTRAKCIJI

Kako bi učinkovitije poučavali, stručnjaci odmah prelaze na bit stvari. Oni poučavaju apstraktni model. Zašto? Jer vas pokušavaju poštedjeti učenja „na teži način”. Problem je u tome što je, bez konkretnog iskustva, teško razumjeti model. Kladim se da se ne možete sjetiti kako se ponaša jazavčar kad je uzbuđen, ali ćete se sigurno sjetiti koje su boje psi koji laju.

■  TEŽI JE NAČIN – JEDINI NAČIN

Nažalost, teži je način učenja jedini način da biste razumjeli stvari. Ne možete samo iznijeti bit i očekivati da učenici donesu zaključak jednostavno poput „spremanja dokumenta”. Ljudi ne funkcioniraju na taj način. Stručnjaci su davno zaboravili sve konkretne primjere s kojima su se sretali gradeći svoje apstraktne modele. Stoga im je vrlo teško razmišljati bez svojih apstrakcija. Učenje je neuredno i dugotrajno.

■  ŠTO ČINITI

Najbolje što stručnjak može učiniti jest pružiti priliku učenicima da iskuse svijet pasa ili bilo čega drugoga kako bi mogli početi uočavati obrasce i pravila koja će činiti njihov apstraktni model. Simulirajte otkriće kad god je to moguće. Na primjer, kako biste prenijeli važnost brojki, pokušajte prvo zamisliti svijet bez brojki. Zatim zadajte učenicima zadatak koji od njih, na primjer, zahtijeva voditi brigu o broju ovaca u njihovu toru bez brojki. Zadajte im da izmisle vlastiti numerički sustav i usporedite ga s arapskim i rimskim brojevima. Pokušajte poučiti učenike glazbi bez nota, neka zapišu jednostavnu melodiju i pokušaju je odsvirati.

Za proces učenja potrebno je vrijeme. Koliko god bi stručnjaci željeli ubrzati taj proces, ne mogu. Učenici trebaju istu priliku da izgrade vlastite modele koje su imali i stručnjaci. Bez toga, nema istinskog razumijevanja.

Nažalost, prečaci ne postoje.

………………

NAPOMENA

  • Medium – mjesto gdje svatko može podijeliti svoju priču.
  • Izvor: medium.com
  • Photo by Marcus Wallis on Unsplash