Školstvo u medijima
PET POGREŠAKA KOJE TREBATE IZBJEGAVATI U RADU S KOLEGAMA
Suradnja s kolegama može biti jedan od najboljih alata kojim možete unaprijediti svoj zanat
objavljeno: 31. srpnja 2018.

… može osnažiti svakog člana tima, čineći skup pojedinaca nevjerojatno moćnim.

Ima neka čarolija u zajednici, ali plovidba suradničkim vodama može biti nezgodna. Kako bi osigurali produktivno i uspješno partnerstvo, učitelji prilikom suradnje s kolegama trebaju izbjegavati pet pogrešaka.

■  PRETPOSTAVKE – svaka osoba u timu ima drukčiju perspektivu, komunikaciju, stil i osobnost. Ti faktori utječu na način na koji neka osoba razgovara ili sluša dok surađuje s drugima. Stvaranje pretpostavki o drugima ograničava potencijal suradnje, a u njihov se odnos počinje uvlačiti zamjeranje.

RJEŠENJE: kako biste izbjegli stvaranje pretpostavki o drugima, postavljajte pitanja radi boljeg pojašnjenja ili popričajte s određenom osobom u četiri oka. Bolje upoznavanje svojih kolega ključno je za obostrano razumijevanje te umanjuje moguću napetost u vašem odnosu.

■  OKRIVLJAVANJE – radite li s ljudima, uvijek ćete naići na prepreke. Kad se one pojave, bit ćete u iskušenju upirati prstom na druge. Pojedinac na kojega se svali krivnja odgovorit će podizanjem emocionalnog zida, udaljiti se od tima i zatvoriti u sebe. Ovakva reakcija ne stvara zdravo ozračje unutar tima niti je u najboljem interesu učenika.

RJEŠENJE: najbolje je prihvatiti realnost situacije i pokušati riješiti problem bez obzira na to što ga je uzrokovalo. Uložite li trud u to da vratite tim na pravi put, nećete samo sačuvati vrijeme i međusobne odnose, već je vjerojatnije da će se krivac i ispričati.

■  NEANGAŽIRANOST – važno je da svaki član tima bude angažiran tijekom suradnje tako da je težina zadatka ravnomjerno raspoređena. Na taj se način potencijal tima najbolje iskorištava, a napredak brže postiže. Povlačenje iz skupine ograničava tim, što na kraju najviše šteti učenicima.

RJEŠENJE: ostanite usredotočeni na vašu glavnu zadaću, a to je poučavanje. Držite li emocije pod kontrolom i fokus na željenom ishodu, vaša će motivacija ostati na visini, što će u konačnici povećati i vaš angažman u timu.

■  NESPORAZUMI – Tijekom školskog dana vrijeme je ograničeno i nesporazumi se mogu lako pojaviti, posebno ako svi članovi tima nisu dostupni za razmjenu emailova, poruka ili razgovore na hodniku. Ako niste dovoljno jasni i ako vas svaki član tima nije potpuno razumio, loš ishod je zajamčen.

RJEŠENJE: pobrinite se da svi sudjeluju u raspravi i da su svi detalji dostupni svima. Odlučite koji kanal komunikacije najbolje odgovara timu i dosljedno se njime služite kako bi svatko znao gdje treba provjeriti informacije i kako biti u tijeku.

■  SEBIČNOST – skupina ima moć samo kao cjelina. Stoga timu šteti čuvanje ideja i osobnog talenta samo za sebe. Svi učenici zaslužuju kvalitetno obrazovanje, zato učitelji moraju dati najbolje od sebe kako bi povećali uspjeh učenika. Kad član tima ograniči svoj doprinos cjelini kako bi dao prednost samo svojim učenicima, drugi učenici propuštaju sjajnu priliku za učenje. Čuvati izvore ili ideje za određene učenike ili razred sebično je i stvara konflikt.

RJEŠENJE: duh davanja može nadahnuti tim da višestruko vrati uslugu. Podijelite svoje ideje s drugima i pustite da tim odlučuje o tome hoće li se njima koristiti.

………………

NAPOMENA: