Jučer-danas-sutra
MEKSIKO: 2. FIRST GLOBAL CHALLENGE [2.]
U toj je konkurenciji i četvrtfinale uspjeh!
objavljeno: 20. kolovoza 2018.

U konačnici, od osam odigranih mečeva ostvarili smo pet pobjeda i tri poraza. Prema pravilima, u doigravanje i mečeve na ispadanje ulazi prvih 48 ekipa rangiranih po broju pobjeda i po ukupnom broju bodova ostvarenih u igrama. Samo dvije ekipe od 161 zemlje sudionice ostvarile su svih osam pobjeda [SAD i Rumunjska, od koje smo i mi izgubili]. Tako smo s naših pet pobjeda izborili ulazak u doigravanje! Iza nas su ostale i neke jake države, npr. Indija, Japan, Norveška, Hong Kong, Kanada, Rusija i Francuska.

………..

Hrvatsku su u Meksiku predstavljali Leon Stjepan UROIĆ [2. razred, XV. gimnazija, Zagreb], Matej ĐUDARIĆ [2. razred, Tehnička škola Ruđer Bošković, Zagreb] i Nika CRNKOVIĆ [2. razred, V. gimnazija, Zagreb], s mentorima Borisom KRŽIĆEM i doc. dr. sc. Anom SOVIĆ KRŽIĆ.

………..

Slučajnim izborom određeni su savezi za doigravanje. Naš savez čine Južnoafrička Republika i Republika Južna Koreja. Tri različita kontinenta, tri robota i desetak srednjoškolaca koji zajedno moraju osmisliti pobjedničku strategiju. Prvi je korak upoznati se međusobno i vidjeti što koji robot može učiniti.

S obzirom na sve popravke na našem robotu, ne možemo prenositi kocke, što nas čini „beskorisnima” u dijelu vremena ovih finalnih utakmica. Zato smo se odlučili za strategiju: Južna Koreja pokreće vjetroelektranu, JAR i mi prenosimo solarne ćelije, a onda se svi bacamo na kocke. Kako bismo to mogli napraviti, moramo ponovno popraviti robota. Ovaj smo puta maknuli nastavak za vjetroelektranu i izgradili robotsku ruku.

Na temelju znanja naše ekipe, viđenih dizajna robota na samom natjecanju i uz pomoć prijateljskih država [posebice JAR-a, Indije i Libanona] u sat i pol dogradili smo i programirali robota. Utakmicu u osmini finala igrali smo protiv Poljske, Istočnog Timora i Ukrajine. Naša dobra strategija dovela nas je do pobjede sa 860:833!

U četvrtfinalu smo igrali protiv Maldiva, Islanda i Kolumbije, koji su u osmini finala izbacili Senegal, Dansku i dosad nepobijeđeni SAD. Malo smo doradili strategiju kako bismo još bolje iskoristili prednosti naših robota i vozača. Ovaj puta nismo popravljali robota, osim što smo promijenili kabel na daljinskom upravljaču za svaki slučaj. Meč smo dobro započeli: vjetroelektranu smo zavrtjeli brže od protivničke ekipe, solarne ćelije smo brzo prenosili. A onda se dogodila nezgoda: robot Južne Koreje se prevrnuo! I to na potpuno krivome mjestu, kuda su ostali roboti morali često prolaziti. I još k tome u prvoj polovici meča! To je naše vozače omelo u vožnji, a zahtijevalo je i brzu promjenu strategije. To ipak nismo uspjeli napraviti dovoljno brzo [jedan meč traje dvije i pol minute] te smo izgubili sa 809:581. U početku smo se osjećali malo razočarano, ipak smo ostali bez polufinala zbog nesretnog slučaja.

  • Onda smo shvatili da smo uza sve probleme s našim robotom u posljednjih nekoliko dana ipak među dvadesetak najboljih svjetskih reprezentacija (točnije između 12. i 24. mjesta među 161 reprezentacijom gotovo svih svjetskih država)!
  • A naši Leon Stjepan Uroić, Matej Đudrić i Nika Crnković imaju toliko znanja da u svega nekoliko sati mogu problematičnog robota pretvoriti u vrhunskog. I još uz to razviti strategiju i surađivati s ekipama iz cijelog svijeta, pa čak i ako ne znaju niti jedan isti jezik!

EVO I NEKOLIKO ZANIMLJIVIH ČINJENICA:

  • Svjetski prvaci su savezi Rumunjske, Singapura i Njemačke.
  • Za vrijeme četvrtfinalnih (i onih kasnijih) mečeva u Areni Ciudad de Mexico u kojoj se održavalo natjecanje bilo je oko 5000 posjetitelja koji su napeto gledali i glasno navijali za mlade svjetske robotičare. Nakon završetka ceremonije zatvaranja mnogi od njih pokušavali su doći do natjecatelja kako bi se slikali s njima i dobili njihove potpise. Znanstvenici i robotičari barem su na jedan dan bili zvijezde.
  • Od hotela do arene i nazad prevozili su nas autobusima. Dva je dana pri povratku padala kiša. Domaćini su natjecateljima držali kišobrane između izlaza iz arene i autobusa.
  • Otvorenje natjecanja posjetio je trenutni predsjednik Sjedinjenih Meksičkih Država Enrique Peña Nieto, a ceremoniju zatvaranja budući predsjednik Andrés Manuel López Obrador.
  • Na zatvaranju natjecanja nastupili su Black Eyed Peas, a dok su izvodili svoj hit „I gotta feeling” izveden je sinkronizirani ples stotinu dronova.
  • Za konačni poredak i rezultat velik utjecaj ima sreća: s kim si u savezu i protiv koga igraš.
  • Premda je ovo robotičko natjecanje, suradnja s drugim ekipama čak je i važnija komponenta od toga kakvog robota imaš. Između mečeva ekipe su zajedno pjevale, plesale, pomagale jedne drugoj u popravcima robota, izrađivale selfije, smijale se. Iskustvo, znanje i poznanstva stečena na ovom natjecanju sigurno će pomoći našoj ekipi i u budućem radu.

………………

Za Školski portal javlja Ana SOVIĆ KRŽIĆ