Savjeti stručnjaka
SEDAM SAVJETA
Učenicima prvi dan škole treba učiniti posebnim
objavljeno: 4. rujna 2019.

1) Fotografirajte se sa svojim učenicima

Djeca će biti zadovoljna fotografijom s učiteljem i moći će ju podijeliti na društvenim mrežama. Neka svi vide kakav ste moderan učitelj!

2) Neka svaki učenik napiše anonimnu poruku

Predložite učenicima da svatko kratko napiše nešto o svojim očekivanjima, strahovima i ciljevima za novu školsku godinu. Analizirajte njihove odgovore i sastavite popis želja i briga koji su zajednički većini učenika.

3) Anketa: što učenici žele postati?

Zamolite učenike da napišu što bi željeli postati kad završe školu. Nakon toga jednom u šest mjeseci ponavljajte anketu i usporedite odgovore. Ovakva istraživanja mogu biti vrlo korisna u profesionalnom usmjeravanju djece. Također je sjajno čitati ove odgovore na maturalnoj večeri ili razrednom okupljanju sljedeće godine.

4) Spremite vremensku kapsulu

Zamolite učenike da na list papira napišu novosti tjedna, vlastite snove, iskustva, savjete. Spremite ih u omotnicu i pohranite na sigurno kako biste ih mogli otvoriti na kraju godine.

5) Započnite videodnevnik

Snimite mali videozapis o svom prvom sastanku s razredom nakon dugog ljeta. Periodično snimajte učenike za vrijeme školskih praznika ili odgovaranja pred pločom. Na kraju godine imat ćete zanimljive zapise koji će se svidjeti učenicima i njihovim roditeljima.

6) Predložite učenicima da sastave pravila

Predložite učenicima da budu odgovorni za stvaranje ozračja međusobnog razumijevanja i reda u učionici. Neka djeca sastave popis pravila kojih će se morati pridržavati tijekom godine. To mogu biti i kratke upute: biti ljubazan, ne škrtariti, ne prekidati učitelja itd. Zauzvrat učitelj može predložiti pravila koja se odnose na njega, na primjer: biti pravedan, strpljiv, pažljiv. Pravila se mogu lijepo napisati na papiru i objesiti u učionici.

7) Napravite jarki otisak ljeta

Zamolite učenike da donesu fotografiju snimljenu za vrijeme ljetnih praznika. Pripremite papir, škare, kistove i ljepilo. Neka svako dijete izreže dio svoje fotografije. Zatim zamolite svakog učenika da ostavi otisak dlana na papiru i oboji ga bojom koja ga najviše podsjeća na proteklo ljeto. Potaknite ih da upotrebljavaju nestandardne boje i unutar otiska zalijepe izrezak iz svoje fotografije. Kad je ovaj kreativan proces završen, izložite plakat na ploču i zamolite svakog učenika da izađe pred ploču, pronađe svoj otisak i objasni zašto je njegovo ljeto određene boje i kako ga je proveo. Također možete objasniti djeci da su ovim postupkom stvorili zajedničko ljeto i sad im predstoji zajednička godina u složnom i veselom timu, iako se svatko od njih odmarao odvojeno. Po principu plakata „Naše veselo ljeto” možete napraviti i plakat „Naša vesela školska godina”.

Zapamtite da će ovakvi trenutci s djecom biti povod za smijeh i tople uspomene za cijeli život. Sretna vam nova školska godina, dragi kolege!

………………

NAPOMENA

  • Mega Talant – ruskicentar za razvoj talenta, organizira tečajeve, olimpijade, kreativne radionice, turnire.
  • Izvor: mega-talant.com