Jučer-danas-sutra
RJEŠENJA ZA UČITELJE
Ljetni su praznici „ubili” disciplinu
objavljeno: 31. kolovoza 2018.

Odrađivanje prve lekcije odmah nakon praznika zahtijeva iznimnu izdržljivost, vještine i pedagoški talent. Sigurni smo da svaki učitelj u „arsenalu” ima svoje metode i tehnike postizanja idealne discipline. No, mi smo izabrali nove trikove i požurili ih podijeliti s vama.

Šest načina uspostavljanja idealne discipline

CRTAMO PRAVILA

Trebate: list papira A1, jedan list, 3-4 raznobojna markera ili flomastera. Ponesite ovaj set na nastavu. Pozovite učenike da po redu zapisuju pravila ponašanja na satu. Istodobno će vježbati kreativnost, prisjećati se svojih prava i obveza te usmjeriti energiju na stvaranje.

UKLJUČITE GLAZBU

Zamislite, oglasilo se zvono, učionica je bila puna buke, kad odjednom iz zvučnika zatrešti moćna klasična simfonija. Zanimljivo, zar ne? Sigurni smo da ni učenici neće očekivati ovakav razvoj događaja. Odaberite skladbu, učitajte ju na telefon i pustite na početku prvoga nastavnog sata.

PROMIJENITE MJESTO ODRŽAVANJA NASTAVE

U rujnu je vani još uvijek toplo. Stoga možete održati nastavni sat u školskome vrtu ili sjenovitom kutku. Zamolite dječake ili učenike viših razreda da iznesu stolove i stolce ili čak ponesite sagove i pokrivače te posjednite djecu na travu. Neobično ozračje i svježi zrak podsjeća na praznike, a istodobno se možete početi vezivati za nastavni program nadolazeće godine.

RUKE UVIS

Ovo nije pljačka, već početak nove školske godine. Psiholozi kažu da ovakvo neobično i neprotokolarno ponašanje trenutno privlači pažnju učenika. Pozdravljajući razred, učitelj istodobno podiže ruke ili učenicima daje zapovijed. Uz pokret, pridobio je pozornost i usredotočenost učenika.

ZATVORIMO OČI

Što najčešće čujemo od učitelja? „Gledaj na ploču!” A što ako bismo tražili od učenika da ne gledaju u određenu točku, već da zatvore oči?

Pozdravite se s razredom. Zamolite ih da zatvore oči stojeći pored klupa. Zamolite svakog učenika da po redu opiše učionicu, ne otvarajući oči i ne ponavljajući riječi prethodnog učenika. Primjerice: „Vidim smeđu ploču, zeleni udžbenik, drveni stol, crvenu olovku prijatelja iz klupe, drvo pod prozorom…” I sve to ne otvarajući oči. Ovakav jednostavan zadatak uvest će učenike u radno raspoloženje. Djeca će se prisjetiti uobičajenoga razrednog ozračja, a uz to će vježbati zapažanje i vizualno pamćenje.

POZOVITE MODERNU TEHNOLOGIJU U POMOĆ

Počnite lekciju, ali ne po standardnom planu, već s raznobojnom prezentacijom ili dinamičnim filmom. U slajdovima i animaciji kažite učenicima što ih očekuje na nastavi vašeg predmeta u idućoj godini, semestru, tjednu… Interes je zajamčen.

  • Jeste i vi u iščekivanju prvoga nastavnog sata nove školske godine?
  • Kako planirate umiriti učenike prepune snage i energije?

………………

NAPOMENA

  • Mega Talant – ruskicentar za razvoj talenta, organizira tečajeve, olimpijade, kreativne radionice, turnire.
  • Izvor: mega-talant.com