Zanimljivosti
I. OŠ BJELOVAR
Uspješno nastavljamo tradiciju provođenja EU projekata
objavljeno: 3. rujna 2018.

… bila jedina škola u Hrvatskoj koja je u jednoj školskoj godini provodila dva europska projekta. Ove su godine također u odabranom društvu malobrojnih škola kojima je to uspjelo, zahvaljujući stručnom i predanom timskom radu učiteljica Nataše LJUBIĆ KLEMŠE, Helene GUSTOVIĆ LJUBIĆ i Martine SUPANČIĆ, koje su projekte osmišljavale, pisale i koje će ih uz pomoć još nekoliko kolega iz škole provoditi iduće dvije godine. Riječ je o projektima Erasmus+ vrijednima oko 190 tisuća eura.

U projektu Erasmus+ KA1 „Let’s VolunPeer!” četiri učiteljice naše škole usavršavat će se u Ujedinjenom Kraljevstvu i na Malti u području inovativnih metoda rada, upotrebe suvremene tehnologije u nastavi i britanske kulture, a jedna od učiteljica ići će u stručni posjet školi na Azorima, gdje će učiti strategije vođenja volonterskoga kluba, koji učiteljice nakon povratka sa stručnih usavršavanja u svojoj školi namjeravaju osnovati.

Ideja je iskoristiti prostor škole u popodnevnim satima i ponuditi učenicima različite sekcije u koje se mogu uključiti prema svojim sklonostima. U volonterski klub moći će se uključiti i djeca iz drugih škola, a time će imati priliku učiti o britanskoj kulturi i književnosti, prezentacijskim vještinama, kreativnom pisanju, dobiti pomoć u učenju od starijih učenika i okušati se u uređivanju dvojezičnoga školskog časopisa.

Drugi je projekt Erasmus+ KA229 „Bits and Pieces of Culture”, koji ćemoprovoditi dvije godine, a u suradnji s partnerima iz Poljske, Grčke, Španjolske, Italije i s Cipra. Bjelovarska I. OŠ koordinator je ovoga zahtjevnog projekta, čija je svrha poboljšanje jezičnih, digitalnih i međukulturnih kompetencija učenika, upoznavanje drugih kultura i običaja te razvoj višekulturnosti.

Već će u listopadu škola ugostiti učitelje iz partnerskih zemalja kako bi dogovorili detalje o provedbi projekta, u kojem će sudjelovati osam učitelja iz ove škole, a s učenicima će svaki mjesec provoditi brojne kreativne aktivnosti.

Važno je istaknuti da će zahvaljujući ovom projektu 30 učenika bjelovarske škole imati priliku sudjelovati u mobilnostima u inozemstvu i tako doživjeti nezaboravna iskustva koja su – tvrde učenici koji su prošlih godina sudjelovali u takvima aktivnostima – jednostavno neprocjenjiva.

Naša je I. osnovna škola, zahvaljujući predanom radu i vrhunskim rezultatima u provođenju eTwinning projekata, učiteljica Ivane PLESKALT, Danice BARIŠIĆ, Petre TURKOVIĆ, Helene GUSTOVIĆ LJUBIĆ, Nataše LJUBIĆ KLEMŠE i Martine SUPANČIĆ, u protekloj školskoj godini dobila prestižnu oznaku eTwinning škole za 2018./2019. godinu, koju ima 30 osnovnih škola u Hrvatskoj te ukupno 1212 škola iz Europe, što ih čini predvodnicima u područjima digitalne prakse, prakse eSigurnosti, inovativnih i kreativnih pristupa pedagogiji, promicanja stalnoga stručnog usavršavanja učitelja te promicanja praksi za suradnju u učenju među osobljem i učenicima.

………………

Martina SUPANČIĆ, dipl. uč., učiteljica mentorica, I. OŠ Bjelovar