Savjeti stručnjaka
NE POSTOJI FORMULA USPJEHA, ALI ZATO…
Jednostavna pravila kojih bi se svi učitelji trebali pridržavati
objavljeno: 6. rujna 2018.

Međutim, iako ne postoji utvrđeni plan poučavanja, sigurno postoji određeni kodeks kojeg se učitelji moraju pridržavati ako žele biti uspješni.  

Popis koji slijedi opći je niz pravila kojih bi se svaki učitelj trebao pridržavati. Ova pravila obuhvaćaju sve aspekte poučavanja, ujedno unutar i izvan učionice.

■ 1. PRAVILO

Uvijek radite ono što smatrate najboljim za svoje učenike. Oni bi uvijek trebali biti vaš prioritet. Postavite samome sebi pitanje: kakve koristi moji učenici imaju od ovoga? Ako vam je na to pitanje teško odgovoriti, možda trebate promijeniti svoj pristup.

■ 2. PRAVILO

Usredotočite se na stvaranje suradničkih odnosa. 

Izgradnja snažnih odnosa s vašim učenicima, kolegama, administratorima i roditeljima na kraju će vam olakšati posao.

■ 3. PRAVILO

Nikad nemojte donositi osobne probleme u učionicu. Ostavite ih kod kuće. Vaši učenici nikad ne bi trebali znati da vas nešto u privatnome životu muči.

■ 4. PRAVILO  

Uvijek budite otvoreni za znanje i voljni učiti. Poučavanje je putovanje  koje će vam pružiti mnoge prilike za učenje.

Trebate težiti tome da poboljšate svoje poučavanje svaki dan, čak i kad imate višegodišnje iskustvo u učionici.

■ 5. PRAVILO

Uvijek budite pošteni i dosljedni. Vaši učenici stalno provjeravaju držite li se tih načela. Potkopat ćete vlastiti autoritet ako oni vjeruju da imate omiljene među njima.

■ 6. PRAVILO

Roditelji su kamen temeljac odličnog obrazovanja te stoga učitelji moraju napraviti svoj dio kako bi uključili čak i najnesklonije roditelje u proces učenja. 

Pobrinite se da roditeljima pružite dovoljno prilika da se uključe u obrazovanje svoje djece.

■ 7. PRAVILO

Učitelj se nikad ne smije dovesti u kompromitirajuću situaciju. Učitelji uvijek moraju biti svjesni svoje situacije i nikad si ne smiju dopustiti da budu ranjivi. Učitelj mora održati samokontrolu u svako doba, štiteći sebe i svoj ugled.

■ 8. PRAVILO

Poštujte odluke nadređenih i shvatite da oni imaju mnogo odgovornosti. Učitelji moraju imati odličan odnos s nadređenima, ali i poštovati činjenicu da je njihovo vrijeme dragocjeno.

■ 9. PRAVILO

Upoznajte svoje učenike. Otkrijte što vole raditi i uključite njihove interese u svoje lekcije. Razvijte prisan odnos s njima i lakše ćete ih uključiti u učenje.

■ 10. PRAVILO

Utemeljite pravila, očekivanja i procedure počevši od prvog dana nastave. Smatrajte učenike odgovornima za svoja djela.

Vi ne morate biti diktator, ali morate biti strogi, pošteni i dosljedni. Imajte na umu da ne trebate biti njihov prijatelj. Vaši učenici moraju znati da vi uvijek imate zadnju riječ.

■ 11. PRAVILO 

Uvijek budite voljni slušati druge, uključujući svoje učenike i uzmite u obzir njihove povratne informacije. Možete najviše naučiti kad ste voljni odvojiti vremena da čujete što drugi govore. Budite otvorenog uma i spremni prihvatiti njihov savjet.

■ 12. PRAVILO

Stojite iza vlastitih pogrešaka. Učitelji nisu savršeni, a vašim učenicima zasigurno ne pomaže da se ponašate kao da ste savršeni. Umjesto toga, budite im primjer tako da stojite iza vlastitih pogrešaka i pokažete im da pogreške mogu voditi do prilika za učenje.

■ 13. PRAVILO

Surađujte s drugim učiteljima. Uvijek budite voljni poslušati savjet drugog učitelja. Također, podijelite svoje najbolje prakse s drugim učiteljima.

■ 14. PRAVILO

Pronađite vremena izvan škole da se opustite. Svaki učitelj mora imati neku vrstu hobija ili interesa koji će mu pomoći da pobjegne iz školske svakodnevice.

■ 15. PRAVILO

Uvijek budite otvoreni za prilagodbu i promjenu. Poučavanje se stalno mijenja. Uvijek postoji nešto novije i bolje što možete isprobati. Pokušajte prigrliti promjenu umjesto da joj se opirete.

■ 16. PRAVILO

Učitelji moraju biti fleksibilni. Neki od najboljih trenutaka u poučavanju nastaju iz spontanosti. Iskoristite takve trenutke za poučavanje. Budite spremni promijeniti planove kad se ukaže prilika.

■ 17. PRAVILO

Budite najveći navijač svojih učenika. Nikad im nemojte reći da nešto ne smiju napraviti. Pomozite im da postignu svoje ciljeve tako da ih postavite na ispravan put i gurnete u pravom smjeru kad skrenu s puta.

■ 18. PRAVILO

Zaštitite svoje učenike pod svaku cijenu. Uvijek budite svjesni svog okruženja i pobrinite se da su vaš učenici sigurni u svakom trenutku. Vježbajte sigurnosne procedure unutar učionice u svako doba i nikad nemojte dopustiti učenicima da se neprimjereno ponašaju.

■ 19. PRAVILO

Ugledajte se na izviđače i uvijek budite spremni! Priprema možda ne jamči uspjeh, ali manjak pripreme gotovo će uvijek značiti neuspjeh. Učitelji moraju uložiti potrebno vrijeme da bi osmislili lekcije kojima će angažirati učenike.

■ 20. PRAVILO

Zabavljate se! Ako uživate u svom radu, vaši će učenici to primijetiti i njihovo će školsko iskustvo također biti ugodnije.

■ 21. PRAVILO

Nikad nemojte namjerno osramotiti ili omalovažiti učenika ispred njegovih kolega. Ako morate disciplinirati ili ispraviti učenika, napravite to privatno u hodniku ili nakon sata. Vaši vam učenici moraju vjerovati i poštovati vas. Dajte im razloga da se prema vama tako odnose.

■ 22. PRAVILO

Uvijek kad možete uložite dodatan trud. Mnogo učitelja dobrovoljno ulaže svoje vrijeme u stvari poput davanja instrukcija učenicima s poteškoćama ili sponzoriranja grupe ili neke aktivnosti. Ovakva mala djela vašim učenicima mnogo znače.

■ 23. PRAVILO

Nikad nemojte zaostati s ocjenjivanjem i upisivanjem ocjena. Znam koliko težak i gotovo nemoguć može biti pokušaj da nadoknadite propušteno. Umjesto toga, postavite si zadatak da ćete ocijeniti i vratiti svaki učenički rad za dva, tri dana. To ne samo olakšava vaš posao već i učenicima daje važnije i pravodobnije povratne informacije.

■ 24. PRAVILO

Uvijek budite svjesni i pridržavajte se lokalnih smjernica i procedura. Ako niste sigurni u nešto, bolje je pitati i biti siguran nego napraviti skupu pogrešku. Kao učitelj, morate se pobrinuti da ih vaši učenici također slijede.

…………………..

NAPOMENA

  • ThoughtCo nagrađivana je internetska stranica s fokusom na obrazovni sadržaj iskusnih stručnjaka te s više od 13 milijuna korisnika.
  • Izvor: thoughtco.com