MOTIVIRAJUĆI FILMOVI O UČITELJIMA

Sedam filmova koji će vas podsjetiti zašto ste postali učitelj

petak, 7. rujna 2018.

Provedite slobodnu večer gledajući motivirajući film o učiteljima. Većina se ovih filmova temelji na stvarnim događajima.

Sedam filmova koji će vas podsjetiti zašto ste postali učitelj

Izabrali smo sedam najboljih životnih priča o učiteljima. Junaci ovih filmova nadahnjuju svojom predanošću profesiji, ljubavlju i poštovanjem prema učenicima.

1)  VELIKI BORCI RIJEČIMA [The great debaters] – 2007.

„Radimo ono što moramo kako bismo mogli raditi ono što želimo.”

Sjajan film koji će vas odvesti u Teksas u vrijeme velike depresije. Melvin Tolson nije običan učitelj, on je učitelj debatiranja [debatni klubovi još su popularni među američkim srednjoškolcima]. Tolson radi na koledžu Wiley College za tamnopute učenike i želi ih pripremiti kako bi mogli nastupati u južnim američkim državama u rangu s bijelim učenicima. Film podsjeća na to da učitelj ima vjeru u svoje ideje i učenike čak i onda kad oni sami počnu sumnjati u svoje sposobnosti.

2) PISCI SLOBODE [Freedom writers] – 2007.

„Vi, vi ste junaci svaki dan. Vaša su lica zapečaćena u mojem srcu.”

Ovaj se film temelji na knjizi „Dnevnik slobodnih pisaca” američke učiteljice Erin GRUWELL. U središtu je radnje istinita priča koja se dogodila u srednjoj školi Wilson Classical High School, Long Beach. Nakon masovnih nereda u kojima su sudjelovali i učenici mlada je učiteljica premještena iz prestižnoga mirnog okruga u problematičnu školu kako bi dokazala huliganima da i oni mogu imati dostojnu budućnost. Film podsjeća na to da pravi učitelj umije pronaći zajednički jezik sa svima, čak i sa srednjoškolcima koje svi smatraju beznadežnima.

3)  U POTRAZI ZA FORRESTEROM [Finding Forrester] – 2000.

„Zaboravljamo svoje snove, bojeći se da se neće ispuniti, no još se više bojimo da će se jednom ispuniti.”

Motivirajući i pomalo tužan film o talentiranom učeniku srednje škole koji je jednako zainteresiran za košarku i književnost. Njegov je mentor čudan starac koji živi u blizini škole, u kojem nitko ne prepoznaje poznatoga Pulitzerova dobitnika Williama Forrestera. Iako glavni lik nije učitelj, ovaj film podsjeća na jednu od glavnih učiteljskih zadaća, a to je vidjeti iskru talenta u učeniku i rasplamsati ju.

4)  KLUB IMPERATORA [The Emperor's club] – 2002.

 „Veliki učitelj nema veliku osobnu priču, sav se njegov život prelijeva u druge živote. Ti su ljudi stupovi na kojima stoje naše škole.”

Odlična drama o pogreškama u odgoju mlađe generacije. Film se temelji na stvarnoj priči jednog učitelja koji u svom omiljenom učeniku nije uspio vidjeti umišljenika i varalicu. Ta je pogreška utjecala na sljedećih 25 godina života učitelja posvećenog svom poslu. Film podsjeća na to da čak i veliki učitelji griješe. Što nakon toga? Analizirati, izvući zaključke i raditi dalje.

5) DRŽI RITAM [Take the lead] – 2006.

„To je sjajno. Moji učenici prodaju drogu na ulici umjesto da pišu domaću zadaću.”

Još jedan film koji se temelji na istinitom događaju. Profesionalni plesač Pierre DULAINE, slavan u SAD-u, pristao je poučavati ples u njujorškoj školi. Njegovi učitelji nisu obični učenici, a njegovi satovi nisu obični školski satovi. Kako bi našao put do svojih učenika, počinje se zanimati za njihove interese, hip-hop i suvremenu kulturu. Film podsjeća na to da je katkad potrebno spojiti iskustvo i klasični pristup starije generacije sa žarom i originalnošću koja je svojstvena tinejdžerima želite li postići pozitivan obrazovni učinak.

6) USPON STEPENICAMA PREMA DOLJE [Up the down staircase] – 1967.

„Učitelj treba biti i glumac, policajac, znanstvenik, tamničar, roditelj, inspektor, sudac, prijatelj, psihijatar, knjigovođa, supervizor i pedagog, odgojitelj, sudac i porota, izvjestitelj i urednik školskih novina.”

Film govori o mladoj učiteljici, gospođici Barrett koja nakon fakulteta završi u školi za problematičnu djecu. Odnos s učenicima nije jednostavan i katkad učitelj i učenici moraju ići protiv sustava. Većina učitelja pokušava polučiti uspjeh održavajući kakav-takav privid discipline. Film podsjeća na to koliko je učiteljski rad odgovoran posao koji često nije odgovarajuće cijenjen. Ali unatoč tome taj posao nije lako napustiti.

7) NEBO U LISTOPADU [October sky] – 1999.

„Naša je obveza djeci pružiti obrazovanje, a ne lažnu nadu.”

Još jedna životna priča zasnovana na autobiografiji Homera HIKAMA. Rudarski sin toliko je impresioniran radijskim izvješćem o pokretanju sovjetskog satelita da je odlučio postati inženjer i izgraditi raketu. Mladić ozbiljno pristupa ostvarenju svoga sna, piše pisma dr. Wernheru von BRAUNU, jednom od utemeljitelja moderne tehnike izgradnje raketa i bori se s nerazumijevanjem oca i okoline. Najviše ga podržava troje prijatelja i učiteljica. Film podsjeća na to da je jedna od zadaća učitelja podržavati učeničke snove.

..................

NAPOMENA

  • Mega Talant – ruskicentar za razvoj talenta, organizira tečajeve, olimpijade, kreativne radionice, turnire.
  • Izvor: mega-talant.com
Vezani članci
Školski portal: Pametni štap koji navodi osobe oštećenog vida uz pomoć senzora i Googleove karte

Pametni štap koji navodi osobe oštećenog vida uz pomoć senzora i Googleove karte

…na višu razinu, ugrađujući u nju napredne funkcije za pomoć…

Školski portal: Svaki treći Nigerijac nepismen

Svaki treći Nigerijac nepismen

…izjavio je da je posebno zabrinjavajući podatak da je znatan…

Školski portal: Najinovativnija zemlja u svijetu

Najinovativnija zemlja u svijetu

… Izrael, Finska, Danska, Sjedinjene Američke Države i Francuska. Njemačka…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Povijest u slikama

Povijest u slikama

Riječ je o dvama interaktivnim predavanjima…

Školski portal: Enes Kišević oduševio male Splićane

Enes Kišević oduševio male Splićane

Ovaj iznimno zanimljiv književni susret omogućio…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…