Iz školskog svijeta
MOTIVIRAJUĆI FILMOVI O UČITELJIMA
Sedam filmova koji će vas podsjetiti zašto ste postali učitelj
objavljeno: 7. rujna 2018.

Izabrali smo sedam najboljih životnih priča o učiteljima. Junaci ovih filmova nadahnjuju svojom predanošću profesiji, ljubavlju i poštovanjem prema učenicima.

1)  VELIKI BORCI RIJEČIMA [The great debaters] – 2007.

„Radimo ono što moramo kako bismo mogli raditi ono što želimo.”

Sjajan film koji će vas odvesti u Teksas u vrijeme velike depresije. Melvin Tolson nije običan učitelj, on je učitelj debatiranja [debatni klubovi još su popularni među američkim srednjoškolcima]. Tolson radi na koledžu Wiley College za tamnopute učenike i želi ih pripremiti kako bi mogli nastupati u južnim američkim državama u rangu s bijelim učenicima. Film podsjeća na to da učitelj ima vjeru u svoje ideje i učenike čak i onda kad oni sami počnu sumnjati u svoje sposobnosti.

2) PISCI SLOBODE [Freedom writers] – 2007.

„Vi, vi ste junaci svaki dan. Vaša su lica zapečaćena u mojem srcu.”

Ovaj se film temelji na knjizi „Dnevnik slobodnih pisaca” američke učiteljice Erin GRUWELL. U središtu je radnje istinita priča koja se dogodila u srednjoj školi Wilson Classical High School, Long Beach. Nakon masovnih nereda u kojima su sudjelovali i učenici mlada je učiteljica premještena iz prestižnoga mirnog okruga u problematičnu školu kako bi dokazala huliganima da i oni mogu imati dostojnu budućnost. Film podsjeća na to da pravi učitelj umije pronaći zajednički jezik sa svima, čak i sa srednjoškolcima koje svi smatraju beznadežnima.

3)  U POTRAZI ZA FORRESTEROM [Finding Forrester] – 2000.

„Zaboravljamo svoje snove, bojeći se da se neće ispuniti, no još se više bojimo da će se jednom ispuniti.”

Motivirajući i pomalo tužan film o talentiranom učeniku srednje škole koji je jednako zainteresiran za košarku i književnost. Njegov je mentor čudan starac koji živi u blizini škole, u kojem nitko ne prepoznaje poznatoga Pulitzerova dobitnika Williama Forrestera. Iako glavni lik nije učitelj, ovaj film podsjeća na jednu od glavnih učiteljskih zadaća, a to je vidjeti iskru talenta u učeniku i rasplamsati ju.

4)  KLUB IMPERATORA [The Emperor’s club] – 2002.

 „Veliki učitelj nema veliku osobnu priču, sav se njegov život prelijeva u druge živote. Ti su ljudi stupovi na kojima stoje naše škole.”

Odlična drama o pogreškama u odgoju mlađe generacije. Film se temelji na stvarnoj priči jednog učitelja koji u svom omiljenom učeniku nije uspio vidjeti umišljenika i varalicu. Ta je pogreška utjecala na sljedećih 25 godina života učitelja posvećenog svom poslu. Film podsjeća na to da čak i veliki učitelji griješe. Što nakon toga? Analizirati, izvući zaključke i raditi dalje.

5) DRŽI RITAM [Take the lead] – 2006.

„To je sjajno. Moji učenici prodaju drogu na ulici umjesto da pišu domaću zadaću.”

Još jedan film koji se temelji na istinitom događaju. Profesionalni plesač Pierre DULAINE, slavan u SAD-u, pristao je poučavati ples u njujorškoj školi. Njegovi učitelji nisu obični učenici, a njegovi satovi nisu obični školski satovi. Kako bi našao put do svojih učenika, počinje se zanimati za njihove interese, hip-hop i suvremenu kulturu. Film podsjeća na to da je katkad potrebno spojiti iskustvo i klasični pristup starije generacije sa žarom i originalnošću koja je svojstvena tinejdžerima želite li postići pozitivan obrazovni učinak.

6) USPON STEPENICAMA PREMA DOLJE [Up the down staircase] – 1967.

„Učitelj treba biti i glumac, policajac, znanstvenik, tamničar, roditelj, inspektor, sudac, prijatelj, psihijatar, knjigovođa, supervizor i pedagog, odgojitelj, sudac i porota, izvjestitelj i urednik školskih novina.”

Film govori o mladoj učiteljici, gospođici Barrett koja nakon fakulteta završi u školi za problematičnu djecu. Odnos s učenicima nije jednostavan i katkad učitelj i učenici moraju ići protiv sustava. Većina učitelja pokušava polučiti uspjeh održavajući kakav-takav privid discipline. Film podsjeća na to koliko je učiteljski rad odgovoran posao koji često nije odgovarajuće cijenjen. Ali unatoč tome taj posao nije lako napustiti.

7) NEBO U LISTOPADU [October sky] – 1999.

„Naša je obveza djeci pružiti obrazovanje, a ne lažnu nadu.”

Još jedna životna priča zasnovana na autobiografiji Homera HIKAMA. Rudarski sin toliko je impresioniran radijskim izvješćem o pokretanju sovjetskog satelita da je odlučio postati inženjer i izgraditi raketu. Mladić ozbiljno pristupa ostvarenju svoga sna, piše pisma dr. Wernheru von BRAUNU, jednom od utemeljitelja moderne tehnike izgradnje raketa i bori se s nerazumijevanjem oca i okoline. Najviše ga podržava troje prijatelja i učiteljica. Film podsjeća na to da je jedna od zadaća učitelja podržavati učeničke snove.

………………

NAPOMENA

  • Mega Talant – ruskicentar za razvoj talenta, organizira tečajeve, olimpijade, kreativne radionice, turnire.
  • Izvor: mega-talant.com