Zanimljivosti
U DOBA NEPRISTOJNOSTI, PODIJELJENOSTI I KATKAD JASNE NETRPELJIVOSTI IMA SE ŠTO UČITI
Dobre lekcije o školskoj kulturi iz Japana
objavljeno: 14. rujna 2018.

Neke kulture primjerice cijene pobjeđivanje pod svaku cijenu, dok su rijetke kulture koje na prvo mjesto stavljaju zajednička obilježja, a ne rezultate.

Uzmimo na primjer japanske navijače na nedavnom Svjetskom nogometnom prvenstvu, čija je kultura zadivila svijet. Bez obzira na rezultate, podržavali su svoju ekipu do samoga kraja i zatim napravili nešto nezamislivo – očistili su stadion nakon utakmice.

Da, očistili su stadion.

Jeste li ikad čuli tako nešto?

Sljedeći video opisuje zašto rade ovu nevjerojatnu aktivnost.

  • Stoga, koje lekcije možemo naučiti od Japanaca?

EVO NEKOLIKO SAVJETA ZA KOJE VJERUJEM DA MOGU POMOĆI SVIM ŠKOLAMA I LJUDIMA KOJI RADE U NJIMA.

1) Vaše je obilježje najvažnija stvar zaslužna za razvoj vaše kulture. Zaštitite ga.

2) Vaša će kultura imati uspone i padove, a način na koji se ljudi u toj kulturi ponašaju u obje situacije govori sve o vama i vašoj kulturi.

3) Budite radosni u svakoj aktivnosti.

4) Cijenite svakoga u vašoj kulturi, jer to je način na koji se vaša kultura razvija.

5) Slavljenje je ono što potiče rast vaše kulture.

6) Poštujte svakoga, a pogotovo one s kojima se ne slažete.

7) Ostavite svoju školu, stadion i svako mjesto na koje odete u boljem stanju od onoga u kojem ste ga našli.

Ovo što su Japanci pokazali zaista me potaknulo da budem bolja osoba, ali me, više od toga, potaknulo da izgradim kulturu koja oponaša japanski duh. Oni su mogli biti arogantni nakon pobjede ili ljuti nakon poraza, ali njihova kultura ne odražava nijedan od tih sebičnih stavova. To je zbog toga što njihova kultura nije „pobjednička”. To je „kultura pobjede”, a oni šire svoj duh pobjede tako što pokazuju poštovanje, uvažavanje i, najvažnije od svega, nevjerojatnu nesebičnost.

Mislim da bi u doba nepristojnosti, podijeljenosti i katkad jasne netrpeljivosti svi mogli naučiti nešto od Japanaca. Naše škole mogu biti pokretači promjene koja će zaista promijeniti ovakvo negativno ponašanje. Smatram da bismo trebali barem pokušati. Nikad ne znate. Možda bi upravo to naše škole moglo učiniti boljima za svu djecu te čak učiniti našu zemlju boljom za sve njezine građane.

………………..

NAPOMENA:

  • John Wink na svom blogu Lead Learning iznosi misli i detalje o obrazovanju i izgradnji kapaciteta vodstva u svim aspektima školstva.
  • Izvor: leadlearner2012.blogspot.com