Školstvo u medijima
VELIKA BRITANIJA > ISTRAŽIVANJE
Tražilice zamjenjuju učitelje i roditelje
objavljeno: 12. rujna 2018.

Upitani kome se obraćaju kad imaju određena pitanja, 54 posto učenika odgovorilo je Googleu ili drugim tražilicama.

Samo 26 posto obraća se roditelju, a tek tri posto učitelju.

Svaki deseti učenik čak je odgovorilo da se nikad ne bi obratilo učitelju.

Ostale se statistike odnose na pad upotrebe tiskanih enciklopedija i rječnika te porast upotrebe suvremenih uređaja poput iPada i e-knjiga.

Kad smo pomnije razmotrili problem s roditeljima, saznali smo da 34 posto djece ne vjeruje da im roditelji mogu pomoći s domaćom zadaćom te da čak smatraju kako njihovi roditelji nisu inteligentni.

Nažalost, istraživači nisu upitali učenike zašto se ne obraćaju učiteljima kad imaju pitanje, iako smatramo da to ima veze s rezultatima istraživanja Robots @ School survey, koje je pokazalo da se djeca boje učitelja i radije biraju nekoga tko je zajedno s njima u procesu učenja i tko strpljivo objašnjava ritmom koji je bliži njihovu.

Čini se da roditelji i učitelji, žele li ostati „relevantni”, trebaju ubrzati i braniti svoje mjesto u društvu kao oni koji znaju više i bolje. Ovo su vjerojatno problemi prijelaznog razdoblja, gdje veliki dijelovi društva još oklijevaju potpuno prigrliti digitalnu tehnologiju i društvene mreže. Djeca i tinejdžeri, s druge strane, očigledno nemaju takvih problema.

Ali ako roditelji i učitelji radije biraju stajati sa strane, nadajući se da je moguće ignorirati trendove, to može ugroziti obrazovni sustav i društvo.

Ako učenici vjeruju da su tražilice i Wikipedija pametniji od ljudi koji ih okružuju, postavlja se pitanje što će biti osnova poštovanja prema učiteljima i roditeljima.

Vjerovanje da roditelji i učitelji znaju više i bolje velikim je dijelom razlog zašto djeca prihvaćaju njihovo vodstvo. Ako djeca smatraju da su u najmanju ruku barem jednako pametna kao roditelji i učitelji ili čak smatraju da njihovi roditelji uopće nisu inteligentni, koji društveni ugovor može zamijeniti ovakve temelje?

………………

NAPOMENA

  • Big think – stranica koja iz gomile informacija želi izdvojiti bitno, sagledati cjelokupnu sliku i usmjeriti se na stvarno znanje.
  • Izvor: bigthink.com
  • Photo by Laura Fuhrman on Unsplash