Jučer-danas-sutra
ŠEST NAČINA KAKO NAUČITI DJECU DA VAS POŠTUJU
Poučavati djecu poštovanju nužan je, ali težak zadatak
objavljeno: 14. rujna 2018.

U automobilu, na povratku kući, moj je prijatelj suočio svog sina s njegovim nepoštovanjem. Prvo je objasnio razloge za svaku od vježbi. Zatim je objasnio sinu da je on vođa i da se druga djeca ugledaju u njega. Dakle, ako se on žali druga djeca slijede njegov primjer. Zamolio je sina da mu pomogne te da vlastitim ponašanjem postavi pozitivan primjer.

Kad je njegov sin uvidio da i on ima važnu ulogu u upravljanju timom, promijenio je mišljenje i pokazao više poštovanja. Poučavati djecu poštovanju nužan je, ali težak zadatak. Počinje poštivanjem roditelja. Evo šest savjeta kako naučiti djecu da vas poštuju.

1) POŠTUJTE SVOJU DJECU

To može zahtijevati različite metode, ovisno o djetetu, ali vi znate kad se prema njima odnosite s nepoštovanjem, a znaju i oni. Ovo je jedna od onih stvari koje, kao roditelj, možemo poučavati činjenjem. Ako smo sarkastični prema njima i omalovažavamo ih, uskoro će se i oni tako ponašati. To ne znači da moramo biti na istoj razini kao i naša djeca, ali čak se i „šef” može odnositi prema svojim zaposlenicima s poštovanjem.

2) POŠTUJTE SVOG SUPRUGA

Ovo je iznimno važno. Odnos među roditeljima osnova je obiteljske dinamike. Kada djeca vide da se roditelji jedan prema drugome odnose s poštovanjem, unatoč svojim razlikama, standard ponašanja već je postavljen.

3) ULOŽITE VIŠE VREMENA POUČAVAJUĆI O LJUBAVI NEGO O PRAVILIMA

Djeca koja su naučila vezu između ljubavi i discipline lakše prihvaćaju posljedice od one djece kojima se upravlja isključivo pravilom „Učinit ćeš to, jer sam ja tako rekla”.

4) ŽIVITE ČESTITO

Djeca promatraju. Osobna radna etika, plaćanje računa, doniranje u dobrotvorne svrhe, pomaganje drugima, pozitivne riječi o drugima – sve su to područja na kojima gradimo karakter na koji će naša djeca odgovoriti s poštovanjem.

5) NE BUDITE SLABIĆ

Ako dopustite djeci da vas gaze (niste dosljedni u discipliniranju, popuštate, dopuštate nepoštovanje), zašto bi vas poštivali?

6) NE SPUŠTAJTE SE NA NJIHOVU RAZINU

Djeca su djeca. Ona plaču, imaju ispade, mršte se, prave grimase. Ako se i vi tako ponašate, vjerojatno vas neće mnogo poštovati. Zadržite pribranost. Umjesto da vičete „Da se to nisi usudio govoriti, to je bezobrazno!”, reagirajte smireno na njihovo neprimjereno ponašanje i kažite: „Znaš da u ovoj obitelji ne razgovaramo na taj način već s poštovanjem. Idi u svoju sobu i razmisli o onome što si rekao.”

………………

NAPOMENA

  • Imom – portal sa savjetima za mame.
  • Izvor: imom.com