Jučer-danas-sutra
NAJNEOPJEVANIJI JUNACI NA SVIJETU
Najbolje rečenice koje možete reći učitelju
objavljeno: 18. rujna 2018.

Učitelji se moraju dodatno osposobljavati i testirati kako bi dobili potrebne diplome, a i ne škodi ako znaju kako sačuvati zdrav razum baveći se tuđom djecom.

Učitelji ne dobivaju medalje za svoje napore, pa zašto im onda ne bismo udijelili pokoju pohvalu? Ljubazna je riječ dovoljna da učitelju izmami osmjeh i da pomisli: „Vrijedilo je!”

Ovo su neki od najljepših komplimenata koje možete udijeliti učitelju:

Bilo da se radi o najdražem učitelju vašeg djeteta ili susjedi koja poučava u lokalnoj školi, vjerojatno poznajete nekog učitelja. Sljedeći put kad ih vidite uljepšajte im dan nekim od ovih komplimenata:

HVALA. Tako jednostavan izraz koji učitelji jednostavno ne čuju dovoljno često.

CIJENIMO VAS. Učitelji ne samo da poučavaju djecu, već ih pripremaju za njihov životni put. Pokažete li učiteljima da cijenite njihove napore to će im dati do znanja da oni sežu i izvan učionice.

ZASLUŽUJETE ODMOR. Podsjetite učitelje da „napune baterije”! To može značiti da provedu dan u wellness-centru i na partiji golfa. Ili još bolje, reci te im da se prijave na natječaj za učitelja godine, možda osvoje cjelogodišnji odmor!

VAŠA ŽRTVA NE PROLAZI NEZAMIJEĆENO. Učitelji se odriču privatnog vremena kako bi ocijenili radove, pripremili se za nastavu, sudjelovali u radionici. Recite im da vam njihov dodatni rad mnogo znači. Njima će ovakav kompliment također mnogo značiti.

Najbolje što možete reći svome bivšem učitelju

Priznajte, ranije ste vjerojatno kolutali očima na njegove izjave da možete bolje. Ali sad razumijete lekciju kojoj vas je pokušavao naučiti. Potražite nekog od svojih starih učitelja i dajte im do znanja da su utjecali na vaš život. Evo nekoliko stvari koje im možete kazati:

VI STE POZITIVNO UTJECALI NA MOJ ŽIVOT. Jesu li vas riječi ili djela vašeg učitelja potaknule da nikad ne odustajete, da uvijek težite napretku, da nikad ne prestanete učiti? Recite mu na koji vas je način njegova pozitivnost motivirala.

NIKAD NISAM ZABORAVIO REČENICU KOJU STE UVIJEK IZGOVARALI. Učitelji vole čuti kako je izraz koji često upotrebljavaju, poput „Uvijek provjeravaj dvaput” ili „Uči iz svojih pogrešaka umjesto da im se stalno vraćaš”, ostao urezan u vaše pamćenje. Bit će im drago čuti kako njihove riječi nisu ušle na jedno uho, a izašle na drugo.

VI STE U MENI VIDJELI NEŠTO ŠTO NI SAM NISAM. Dobitnica Oscara Hilary SWANK izjavila je da je pronašla svoj poziv kad ju je njezin učitelj u petom razredu natjerao da napiše i izvede skeč za svoj razred. Zamislite kako se samo dobro osjećao kad je to čuo!

DANDANAS SE SLUŽIM VJEŠTINAMA KOJIMA STE ME NAUČILI. Možda se radi o triku za bolje pamćenje koje vam pomaže da se prisjetite pravog odgovora ili savjeta za upravljanje vremenom koje vam pomaže da balansirate učenje i posao. Za učitelja je sjajno čuti kako vam te vještine i dandanas pomažu na vašem poslu ili u obitelji.

ZBOG VAS SAM POSTIGAO OVO. Vodite vlastiti posao. Izvukli ste se iz duga. Bavite se humanitarnim radom. Koji se učitelj ne bi obradovao čuvši da vas je upravo on motivirao za postizanje ovako sjajnih rezultata?

Sljedeći put kad vam se ukaže prilika recite učitelju da je – zakon! Osjećat će se sjajno i to je dovoljan razlog zbog kojeg je sve što čini vrijedno truda.

………………

NAPOMENA

  • Dave RAMSEY – poslovni čovjek, multimilijunaš koji je izgradio poslovno carstvo iz temelja, poučava umjetnost upravljanja novcem.
  • Izvor: daveramsey.com
  • Photo by Mikaala Shackelford on Unsplash