Školstvo u medijima
ISTRAŽIVANJE 24SATA
‘Djeci u školi treba ručak, dajte nam da zaposlimo kuharice…’
objavljeno: 20. rujna 2018.

Osnovna škola Ladimirevci na početku prošle školske godine otvorila je novosagrađenu kuhinju i dnevni boravak za svoja 182 učenika. Za sve njih, u dvije smjene, kuha jedna kuharica.  Dobivaju tri topla obroka tjedno, dok im se u ostale dane servira zdravi obrok.

Škola u Ladimirevcima od lani je u pilot-projektu besplatne prehrane u Osječko-baranjskoj županiji. U projekt je uključeno 18.000 učenika svih osnovnih škola u toj županiji, a do 2020. bi u svim školama trebalo izgraditi izgraditi kuhinje i dnevne boravke, a kuhinje će se snabdijevati namirnicama od domaćih OPG-ova.

– Napravila sam tjedni meni s jelima koja su bliska našoj djeci, to su ćufte u umaku, mljeveno meso s tijestom, rižoto s piletinom, pire krumpir, grah, čušpajzi. On će se mijenjati prema godišnjem dobu i raspoloživim namirnicama – kaže Silvija Pisačić, kuharica koja u školi radi već 23 godine. No povećanje pripreme na samo tri obroka tjedno za gospođu Pisačić znači značajno povećanje obima posla, iako je ona presretna jer je, kaže, “za djecu ovako bolje”. […]

No problem nedostatka kuharica, ali i čistačica, te domara javlja se u sve više hrvatskih škola, posebno tamo gdje je više od 200-300 djece.

Zabrana zapošljavanja nenastavnog osoblja dovodi i do ovakvih apsurda. Dvije osnovne škole u Slavonskom Brodu, “Dragutin Tadijanović“ i “Đuro Pilar“, raspolažu opremljenim školskim kuhinjama, ali se u njima ne kuha.

Hrana bi se mogla pripremati kad bi nadležno ministarstvo dalo dozvolu za zapošljavanje odgovarajućeg broja osoblja, kako to propisuje HACCP (sustav za sigurnost hrane), tumače nam u Gradskom poglavarstvu.

Slavonski Brod, saznajemo, ove je godine uz pomoć bespovratnih europskih sredstava kroz projekt “Lunchbox“ osigurao besplatnu prehranu za 1520 učenika gradskih osnovnih škola. Sve škole imaju čajne kuhinje iz kojih se učenicima dijeli unaprijed pripremljena užina. Topli obroci u školama zasad su osigurani korisnicima produljenog boravka, a sva hrana u sklopu ovog iznadstandardnog programa priprema se u kuhinji Dječjih vrtića “Ivana Brlić-Mažuranić“. […]

U OŠ “Dinka Šimunovića”, u mjestu Hrvace kraj Sinja, nedostaju kuhinja i obroci za 250-ak učenika. Kotlovničar radi na pola radnog vremena, a nakon dogradnje škole trebalo je povećati i broj spremačica što se uspjelo nadomjestiti raspodjelom poslova.

– Golemi je problem i školska kuhinja. Prostor je predviđen projektom, ali služi kao skladište. I tu bi trebalo zaposliti kuharicu – kaže profesor Boris Kerum, sindikalni povjerenik i član Radničkog vijeća u OŠ “Dinka Šimunovića” u Hrvacama.

‘MINISTARSTVO I NE SKRIVA ČINJENICU DA NE IZDAJE SUGLASNOSTI ŠKOLAMA’     

Željko STIPIĆ, predsjednik školskog sindikata Preporod, upozorava kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja godinama svjesno krši Državni pedagoški standard osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja kod zapošljavanja nenastavnog osoblja.

Naime, prema odlukama MZO-a, spremačice, domari, kotlovničari i kuharice rade iznad propisanih normi ili se prijavljuju na manje radnog vremena. Ističe kako se suglasnosti za zapošljavanje spremačica izdaju za 800 m2, a ne propisanih 600 m2.

– Posljednjih godina u ministarstvu čak i ne skrivaju činjenicu da ne izdaju suglasnosti. Drugim riječima, vlast nekažnjeno krši vlastiti standard koji točno propisuje na koliko četvornih metara površine škole treba imati spremačicu, odnosno koliko obroka škola treba imati za radno mjesto kuharice. Više sam puta upozoravao MZO da je to neodrživo. Treba mijenjati pedagoški standard koji je donio Sabor ili ga se pridržavati – rekao je Stipić. [ IZ DRUGIH MEDIJA | 24sata.hr  ] Cijeli tekst pročitajte OVDJE.