Jučer-danas-sutra
10 KORISNIH SAVJETA
Kako pomoći učenicima da razviju vještine čitanja
objavljeno: 20. rujna 2018.

… što bi učenici mogli zaostati – već i zbog toga što je to ključno za njihovu budućnost. Postoje važni podatci o tome da slabe jezične vještine na kraju trećega razreda mogu usporiti ili onemogućiti učenički razvoj.

 OVDJE JE 10 JEDNOSTAVNIH SAVJETA KOJI ĆE VAŠIM UČENICIMA POMOĆI DA RAZVIJU SVOJE VJEŠTINE ČITANJA.

1) Naučite svoje učenike da vole i poštuju svoje knjige. Djeca moraju naučiti kako s pažnjom rukovati sa svojim knjigama.

2) Pokušajte razumjeti što ih sprječava u napretku; to bi mogao biti rječnik, izgovor ili sama knjiga. Možda ćete morati još vježbati s njima.

3) Svakodnevno zakažite desetominutno čitanje u vašoj školskoj knjižnici. To djeci pomaže da se naviknu na knjige i usađuje im dobre navike čitanja.

4) Naučite svoje učenike da sami izaberu svoje knjige.

5) Ohrabrite djecu da iznova čitaju knjige. Ponovno čitanje knjige pomaže izgraditi samopouzdanje, povećava brzinu čitanja i pomaže poboljšati izgovor.

6) Uvedite čitanje naglas tijekom sata. Svatko treba dobiti priliku za čitanje. Kad netko pogriješi, pažljivo ga upozorite i zatim mu pomozite da otkrije koja je slova predvidio i kako ih pravilno izgovoriti.

7) Ako imate učenike koji uče engleski jezik u svom razredu, pokušajte što češće  čitati naglas i uz video s titlovima. Ovdje možete pronaći nekoliko odličnih videa za čitanje naglas.

8) Održavajte tjedne dramske sastanke. Dodijelite svakome ulogu u predstavi, podijelite učenicima tekst za kazališni komad i zatražite od njih da naglas čitaju svoje dijaloge.

9) Igrajte igre riječima. Naučite učenike kako rastaviti riječ na slogove i glasove.

10)  Raspravljajte o problemima čitanja s roditeljima svojih učenika. Sudjelovanje roditelja u rješavanju problema čini čuda. Zatražite od njih da čitaju kod kuće. Roditelji moraju čitati svojoj djeci i moraju slušati djecu kako čitaju.

……………………….

NAPOMENA:

  • Blog PracTutor nudi rješenja za online učenje matematike i jezika, za učenike osnovne škole.
  • Izvor: blog.practutor.com
  • Photo by Alexis Brown on Unsplash