Školstvo u medijima
ZAŠTO UČITELJI NE ODLAZE NA BOLOVANJE…
Otići na posao jednostavnije je od izrade dnevnih planova učitelju na zamjeni
objavljeno: 4. listopada 2018.

Međutim, mnogi učitelji i u takvom stanju dolaze na posao i ne žele da ih netko zamijeni u učionici.

Učitelji kontinuirano zanemaruju svoje dane bolovanja čak i kad su bolesni! Ovdje možete pronaći pet razloga zbog kojih učitelji ne koriste svoje bolovanje (i zašto biste ga vi morali iskoristiti).

■  PLANIRANJE LEKCIJA ZA UČITELJA NA ZAMJENI

Ovo je najčešći razlog zbog kojeg mnogi učitelji ne uzimaju bolovanje. Svaki učitelj zna da je mnogo više posla planirati lekcije za drugog učitelja nego se bolestan dovući na posao i pokušati progurati kroz dan. Pisanje planova za lekcije, hitne slučajeve, planova za izvanredne situacije i zdravstvene potrebe zahtijeva vrijeme i energiju koju nemate kad se probudite u 4 sata s gripom. Otići na posao zvuči jednostavnije od pokušaja da artikulirate dnevne planove učitelju na zamjeni.

Sljedeći put uzmite slobodan dan. Naposljetku, zanemarena bolest može se pretvoriti u dugotrajniju bolesti. Jedina stvar koja je gora od izrađivanja jednodnevnih planova za učitelja na zamjeni jest planiranje za cijeli tjedan. Također, možete pronaći mnogo planova dostupnih online  da biste olakšali planiranje za neočekivano odsustvo, stoga uzmite slobodan dan (ili dva) i iskoristite te planove.

■  KRIVNJA

Ovo je također jedan od najčešćih razloga zbog kojega učitelji ne koriste svoje bolovanje. Kad učitelji za svoje učenike kažu da su oni „njihova djeca”, ne šale se. Ostaviti učenike s nekim drugim može biti teško. Što će oni bez mene? Hoće li obraditi lekcije? Hoće li Marko moći pričati o tome što ga muči kod kuće? Hoće li Ivana dobiti dovoljno pomoći s matematikom?

Možda stvari neće proći onako savršeno kako bi prošle da ste vi tamo, ali djeca će preživjeti. Uzmite bolovanje. Dopustite samome sebi da se bolje osjećate, a vaši će vam učenici biti zahvalni na tome!

■  GUBITAK KONTROLE

To je vaša učionica, a pomisao da je predate učitelju na zamjeni može biti neudobna. Neznanje o tome što se može dogoditi kada netko drugi preuzme vašu učionicu može biti zastrašujuće. Nemojte zaboraviti ono što uvijek govorite svojim učenicima. „Svaki je dan novi dan!” Učitelj na zamjeni možda će obaviti odličan posao, a djeca će se dobro ponašati. Ako stvari pođu po zlu, vi ćete se svejedno vratiti za dan, dva i sve će opet biti kao prije. Osim toga, vaša će djeca biti sretna što vas opet vide!

■  LJETO JE ZA BOLEST

Učitelji dobivaju slobodna ljeta. Zašto ne biste čekali do tada da se razbolite? Iz nekog razloga, zbog ovih navodno slobodnih mjeseci mogli biste se osjećati kao da nije u redu, uzeti dan bolovanja između kolovoza i svibnja. Život se dogodi. Možete se razboljeti u bilo kojem trenutku i katkad možda jednostavno zatrebate slobodan dan i to je sasvim u redu. Zatražite zamjenu i odmorite dušu i tijelo!

■  OSTAVLJANJE OBITELJI

Ostaviti svoje učenike može biti kao da ostavite vlastitu obitelji. Vi ste se naviknuli na to da ih viđate svaki dania i želite se uvjeriti da su oni dobro. Međutim, nemojte zaboraviti da ste vi i vaša vlastita obitelj vaša glavna briga. Vaš prioritet je da se pobrinete za sebe i za svoju obitelj. Učenici će i sutra biti u učionici, a vi uvijek imate svoje kolege ili učitelje na zamjeni koji vam mogu pomoći.

Učitelji, vi ste ZASLUŽILI svoje bolovanje! Ono je dio vašeg ugovora, a bolest je dio života. Katkad je čak nužno uzeti slobodan dan da biste se mentalno pribrali. Poučavanje je težak posao, a edukatorima je teško ostaviti svoju djecu. Sastavljanje planova lekcija za učitelja na zamjeni, preplavljujuća krivnja, obećanje ljeta, odricanje kontrole, ostavljanje svoje razredne obitelji, sve to može biti iznimno teško. Zbog ovih pet razloga učitelji najčešće ne koriste svoje bolovanje, međutim vrijeme je da počnete i da budete najbolji učitelj što možete biti tako da se prvo pobrinete za sebe!

…..……………..

NAPOMENA

  • Wife, teacher, mommy blog je osnovnoškolske učiteljice usredotočene na obrazovanje najmlađih.
  • Izvor: wifeteachermommy.com