ARGUMENTI

10 razloga zbog kojih su tiskane knjige bolje od digitalnih

petak, 21. rujna 2018.

Proteklih se godina mnogo pričalo o padu prodaje e-knjiga i ponovnom oživljenju tiska. Ovaj tekst zapravo nema nikakve veze s tom raspravom.

10 razloga zbog kojih su tiskane knjige bolje od digitalnih

Jednostavno volim digitalne i tiskane knjige. Čitam i jedne i druge. Međutim, važno je istaknuti da postoje brojne razlike među njima.

 EVO MOJIH 10 RAZLOGA ZBOG KOJIH VIŠE VOLIM TISKANE KNJIGE:

 ISKLJUČENOST – provodim mnogo vremena gledajući u ekran. Bez obzira na to radi li se o pisanju bloga, čitanju beskrajnih e-mailova ili vijesti – svakodnevno provodim mnogo vremena online. Čitanjem tiskane knjige konačno se mogu maknuti od ekrana. To je moj bijeg od svakodnevice! I za to mi ne treba nikakav uređaj.

 POTRAGA – nema sumnje da je mogućnost pretraživanja ključnih riječi u e-knjigama odlična stvar, ali kad se želim vratiti i ponovno pročitati određeni pasus, lakše je jednostavno okrenuti nekoliko stranica i pronaći ono što želim nego digitalno pretraživati.

■  IZRADA BILJEŽAKA – volim zapisivati stvari u svojim knjigama. Volim podcrtavati u raznim bojama, crtati i piskarati po njima. Iako postoje elektronički alati koji vam omogućavaju isti učinak – oni su jednostavno inferiorni u usporedbi s tiskanom knjigom koja je mnogo osobnija.

 PRIVATNOST – kod čitanja tiskane knjige nijedna međunarodna korporacija ne zna što čitam, u koje vrijeme čitam, koliko dugo čitam ni gdje čitam. Činjenica da Amazon, Apple, Google i drugi mogu saznati na kojem sam mjestu stao u nekoj knjizi zapravo je poražavajuća. Moraju li korporacije zaista znati sve te „velike podatke”?

■  MIRIS – da, volim miris knjiga. Volim miris knjižara. Koliko vas otvara i njuši svoje knjige? John Updike također je to radio. Možete li to napraviti s Kindleom? Ne.

■  DIZAJN – knjige su prekrasne. Od tipografije preko korica do papira. Digitalno može biti suhoparno i dosadno. Previše elektroničkih zvukova i to više nije knjiga već igra (što može biti zabavno, ali nije nadomjestak za čitanje).

■  DAR – tiskane knjige odličan su dar. To može biti skupocjena knjiga iz područja povijesti umjetnosti ili neki jeftin roman s kioska. U bilo kojem slučaju, tiskana knjiga savršen je dar. Potpisana knjiga još je bolji dar. Knjigu je lako zamotati i ljudi uvijek trebaju još jednu. Digitalne knjige nisu prigodan poklon i nitko ju ne može potpisati.

 UVID – jedna od prvih stvari koju primijetim kad posjećujem druge ljude jest sadržaj njihovih polica za knjige. Volim vidjeti što su drugi pročitali ili žele pročitati. Osim što dobro izgleda, to je uvid u nečiju osobnost. S druge strane, nikad neću moći skenirati nečiju digitalnu knjižnicu.

■  TISKANE KNJIGE BOLJE GORE – prošle jeseni ostao sam bez drva za ogrjev. Stoga sam otišao do svoje hrpe „suvišnih” knjiga i počeo ih spaljivati. Prije nego što me razapnete, radilo se o starim, neupotrebljivim knjigama. Nikad ne bih spalio knjige zbog njihova sadržaja. S druge strane, siguran sam da moj Kindle ne bi dobro gorio.

■  PODRŠKA KNJIŽARAMA – koliko god knjižare pokušavale i željele prodavati e-knjige, Amazon nažalost dominira ovim tržištem. Stoga, kupnjom tiskanih knjiga zapravo pomažete podržati knjižare koje su sastavni dio našega društva.

Još uvijek čitam mnogo e-knjiga i mislim da su odlične. Međutim, tinta i papir superiorniji su na tako mnogo načina…

…………………

NAPOMENA

  • 38enso Consulting blog je Jacka W. Perryja, autora i istraživača koji savjetuje izdavačke kuće, knjižare i sve uključene u knjišku industriju.
  • Izvor: 38enso.com
Vezani članci
Školski portal: Umorna sam, a tek smo počeli

Umorna sam, a tek smo počeli

… tražila sam informacije o tome što sve trebam pripremiti…

Školski portal: Jan je ispunio moj profesionalni svijet

Jan je ispunio moj profesionalni svijet

Vjerojatno je genetika u našoj obitelji učinila onaj klik da…

Školski portal: Nešto staro, nešto novo, nešto plavo i nešto posuđeno, a nije vjenčanje

Nešto staro, nešto novo, nešto plavo i nešto posuđeno, a nije vjenčanje

... a vi pogledajte pa možda dobijete ideje i za…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…