Iz školskog svijeta
OŠ „SRDOČI”, RIJEKA
Promocija knjige „Povijest školstva na Srdočima: II. dio (2000. – 2018.)”
objavljeno: 21. rujna 2018.

O samom putu nastanka ove publikacije i njezinu sadržaju govorile su autorice mr. sc. Manon GIRON i Nensi ČARGONJA KOŠUTA, knjižničarka škole, te ravnatelj mr. sc. Ivan VUKIĆ.

Istaknuto je kako je riječ o monografiji koja je nastala povodom lanjskog obilježavanja 105. godišnjice otvaranja prve srdočke škole, a zapravo predstavlja nastavak originalnog djela „Povijest školstva na Srdočima” izašle 2000. godine koju je tada samostalno sastavila autorica Manon Giron.

Predstavljena monografija opsežno je, tvrdoukoričeno izdanje od 411 stranica velikog (A4) formata s fotografijama u boji, koje donosi kronološki prikaz događaja u OŠ „Srdoči” u posljednjih 18 godina. Urednički odbor uz autoricu Čargonju Košutu činile su Margareta Jagatić GAVRAN te Antonija ŠVERKO koja je ujedno bila lektorica te korektorica knjige, a cjelokupna tehnička i grafička priprema te prijelom i tiskanje obavljeno je u srdočkoj tiskari Reflex.  S obzirom na to da je zbog relativno ograničenih financijskih sredstava u ovoj prigodi tiskano samo 50 primjeraka, uz tiskanu monografiju izrađeno je i 150 DVD-a s digitalnom verzijom knjige i dodatnim materijalom – dokumentarnim filmom također nastalim povodom 105. godišnjice škole.

U izjavi koju su za riječki Novi list na promociji dale autorice navedeno je kako monografija uz kronološki popis školskih aktivnosti i događanja sadrži i popise djelatnika i učenika od 2000. do 2018. godine, a istaknuto je i da je ova škola jedna od rijetkih koja se (zahvaljujući isključivo entuzijazmu i podršci ravnatelja) odlučila na izdavanje drugog dijela školske monografije.

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu koji su osmislile i pripremile dugogodišnje djelatnice OŠ „Srdoči” Gea SRDOČ i Zvjezdana VIDAKOVIĆ, nastupili su bivši i sadašnji učenici škole, školski zbor te polaznici glazbenog tečaja pri Mjesnom odboru Srdoči (pod vodstvom I. Simića). Svečanost je okončana prikladnim domjenkom i tortom u obliku promovirane monografije, darom srdočke Udruge „Mavrica”.

Nadamo se da će ova publikacija, sa svojom prethodnicom iz 2000. godine, biti dostojan izvor izučavanja školstva na ovome području, a svima onima koji su bili dijelom ove škole biti lijepom uspomenom na dane provedene u njoj.

…………

Nensi ČARGONJA KOŠUTA