Savjeti stručnjaka
NIKADA SE NE PRESTAJTE TRUDITI
Kad je vaše dijete usamljeno u vrtiću ili školi
objavljeno: 1. listopada 2018.

Kad je moj suprug doktorirao, moje najstarije dijete imalo je gotovo četiri godine, a imali smo i bebu. Preselili smo se u novo mjesto i prvi put nakon mnogo godina imali smo primanja. Bila sam uzbuđena kao i moja kći koja obožava biti na otvorenom i družiti se s prijateljima. Upisala sam je u vrtić koji je pohađala tri puta tjedno. Mogli smo si to priuštiti, a i njoj je bila potrebna socijalizacija.

Jednog sam je dana dovezla u vrtić gdje su se djeca igrala u ograđenom vrtu. Ostala sam nekoliko minuta u autu promatrajući. Djeca su se igrala lovice, dodavala se loptom, crtala kredom, trčala zajedno po dvorištu. Moja je kći stajala sama naslonjena na ogradu s crvenom loptom u ruci. Prišla je nekolicini djece, a oni su se udaljili. Vratila se na svoje usamljeno mjesto i nespretno igrala loptom.

Ja sam pokrila oči rukama i zaplakala. Moje je dijete usamljeno u vrtiću, ja sam loša majka. Ova su djeca zla, ona me treba. Ovo je bila greška. Možda bih trebala razgovarati s odgojiteljicom. Željela sam potrčati do ograde i reći joj da ju volim i da je posebna. Željela sam povesti dugačak razgovor s tom djecom o uključivanju i o tome što znači biti dobar. Ponovno sam pogledala prema ogradi i ona se i dalje igrala s loptom. Nije izgledala tužno, iako je bila sama.

✿  Ne projicirajte svoje osjećaje na djecu

Nešto vas možda smeta, ali ako to ne smeta vašu djecu, ne radite scenu. Djeca katkad žele biti sama. Moje starije dijete s vremena na vrijeme preferira samoću. Ja sam plakala, ali ona je bila dobro. I zato sam se odvezla dalje. Da sam napravila scenu i odvezla ju iz vrtića, ona bi pomislila da je nešto skrivila. Da sam joj dala do znanja kako sam tužna zbog toga, iako mi nije spomenula ni riječi, ona bi me željela razveseliti. Ona nije bila tužna, zabavila se s loptom, ja sam bila tužna zbog nje. Drugih se dana pak jako lijepo igrala s drugom djecom. Voljela je vrtić, imala je prijatelje i katkad bi pričala o drugoj djeci prema kojima su se drugi loše ponijeli.

✿  Primjerom poučite djecu što znači biti dobar prema drugima

Kad vam dijete ispriča o zlostavljanju u vrtiću, bilo fizičkom ili psihičkom, upitajte ga: „Što misliš kako se Suzy osjećala kad su joj se rugali?” Ovakvi razgovori uče djecu o empatiji i o tome kako ne biti zloban.

Moja kćer sad pohađa školu. Bilo mi je teško shvatiti kako se ondje osjećala na početku. Prvih nekoliko tjedana bila je vrlo tiha. Onda je jednog dana došla kući i rekla: „Jedan me dječak zalijeva vodom kad stojim kraj fontane.” Bila sam ljuta, ali ovo je bila drukčija situacija nego u vrtiću, moja mi se kćer obratila i ispričala kako se osjeća.

✿  Ako netko zlostavljanja vaše dijete, ako ga zadirkuju zbog izgleda ili ga ometaju na bilo koji drugi način, poduzmite nešto!

Postoje određene nevidljive crvene crte. Ponižavati nekoga zbog izgleda za mene je nezamislivo i moje „kandže mame medvjedice” odmah iskaču (iako se moram kontrolirati da ne poludim).

Posjetila sam učiteljicu i pristojno ju obavijestila o tome da je moja kćer opetovano ponižavana. Učiteljica je opomenula dječaka preda mnom i mojom kćeri. Prišla je dječaku i rekla: „Svi znamo što radiš i moraš prestati!” Nakon toga dječak više nije gnjavio moju kćer i ona se ponovno osjećala ugodno.

✿  Ako vaše dijete dođe iz škole i ispriča vam određenu situaciju, poštujte njegove osjećaje (bez uzrujavanja).

ZAKLJUČAK

Ako dijete sjedi samo za ručkom, to je malo delikatniji problem. Morala sam razmisliti što činiti u takvoj situaciji. Evo koje sam zaključke donijela:

  • ne radite scenu zbog toga, posebno ne pred djetetom. Ako vas to posebno uzrujava, udaljite se od djeteta prije nego što zaplačete. Vaše je dijete usamljeno u školi, to je teško, ali nemojte da dijete misli kako zbog toga rastužuje majku
  • slušajte svaku riječ koju vaše dijete izgovara i pritom ga pozorno gledajte
  • postavljajte pitanja kako biste što bolje shvatili što muči vaše dijete
  • ako vam dijete ne želi ispričati detalje, pokušajte na drugi način saznati dodatne informacije. Nemojte da dijete sazna za to, ne želite da osjeća kako je njegova usamljenost veliki obiteljski problem, to će ga samo učiniti još usamljenijim
  • razgovarajte s učiteljem, kuharicama, roditeljima drugih učenika. Djeca također pričaju, saznajte što govore
  • organizirajte druženja i zabave u vašem domu. Moći ćete promatrati kako vaše dijete komunicira s drugima, promatrajući tiho iz vlastitog doma
  • vidite može li vaše dijete samostalno smisliti rješenje u određenoj situaciji, a potom vas izvijestiti o tome kako je prošlo. Potaknite dijete da samostalno rješava svoje probleme ili da barem pokuša
  • ako se problem nastavlja i ako zaista utječe na svakodnevno raspoloženje vašeg djeteta, njegovo učenje i sreću, razmotrite alternativna rješenja. Možda privatna škola ili školovanje od kuće više odgovaraju vašem djetetu. To je osobna odluka, koju morate donijeti sami.

Dječji život može biti težak, posebno danas. I mene su zadirkivali dok sam bila dijete i voljela bih da me je imao tko poslušati.

Slušanje je važno i ne smije se zanemariti. Ako je vaše dijete usamljeno u školi, mora se osjećati cijenjeno, poštovano, primijećeno i prihvaćeno kod kuće. I morate slušati i pritom ne uzbuniti dijete.

Ja ne reagiram dobro u takvim situacijama, čim čujem problem uzrujam se, a djeca pomisle: „Ovo je posljednji put da nešto kažem svojoj ludoj majci!” Djeca moraju znati da ćete ih saslušati, a da pritom nećete izgubiti razum.

Neki će reći: „Život je težak, nosi se s time!” Slažem se da je život težak, ali nema razloga da vam dijete bude nesretno u školi kad postoje rješenja. Oni su djeca, s godinama će učiti o tome koliko je život težak. Djeca trebaju biti sretna. Ja bih svoje dijete udaljila iz škole tek nakon što iscrpim posljednju mogućnost. Instant-rješenje možda neće riješiti glavni problem. Teško je biti roditelj. Kad vam je dijete povrijeđeno, vas to boli tisuću puta jače. Kad biste mogli, sjedili biste s njima, stajali uz njih i grlili ih svakog trenutka svakog dana. Ali djeca moraju naučiti i katkad će u tom procesu biti povrijeđeni. Pobrinite se da tad imaju sigurno utočište, a to je vaš dom i vaše naručje.

………………

NAPOMENA

  • Laughing and losing it – privatni blog koji se obrađuje različite teme i bavi se raznim hobijima.
  • Izvor: laughingandlosingit.net